Защо изтеглянето на Netflix не работи и как да го поправим

Публикувано: 03 март 2020 г.

Различен от буфер без онлайн опит за поточно предаване, Netflix също така позволява на своите потребители да изтеглят филми и телевизионни предавания и да гледат по-късно офлайн. Той се предлага като удобен вариант в случаи като качване на полет, при който не можете да намерите интернет връзка. Тази удобна функция обаче може да се превърне в смущаваща, когато потребителите често установяват, че опцията за изтегляне на Netflix по някаква неидентифицирана причина не работи. По-долу сме очертали вероятните причини и няколко бързи корекции, за да работи отново.

Изтеглянето на Netflix не работи

Проблемите с изтеглянето на Netflix идват поради много причини. Понякога може да откриете, че опцията за изтегляне изобщо не е достъпна за конкретно заглавие. В други случаи Netflix ви служи с код за грешка, който гласи „Имаше проблем с това изтегляне“ или „Изтеглянето не бе успешно“, когато щракнете върху бутона за изтегляне.

Какво причинява проблема?

Възможно е да има няколко основни причини, поради които не можете да изтегляте филми или телевизионни предавания в Netflix. Най-често срещаните са:

Използвате несъвместимо устройство

За да използвате функцията за изтегляне на Netflix, трябва да използвате: PC или таблет с Windows, работещ на Windows 10 Версия 1607 (Anniversary Update) и по-нова версия; iPhone, iPad, iPod, работещи на iOS 9 или по-нова версия; Телефон или таблет с Android на Android 4.4.2 или по-нова версия.

Вашето приложение Netflix се нуждае от актуализация

Ако използвате съвместимо устройство, както беше споменато по-горе, възможно е да използвате по-стара версия на приложението Netflix на вашето устройство. Уверете се, че сте актуализирали приложението си Netflix до най-новата версия, налична онлайн.

Това конкретно заглавие не е достъпно за изтегляне

Ако установите, че бутонът за изтегляне не е наличен в конкретен филм или телевизионно шоу, това просто означава, че Netflix има права за стрийминг за заглавието. По този начин не можете да го изтеглите, за да гледате офлайн. Дори някои оригинали на Netflix са достъпни само за поточно предаване онлайн, а не офлайн.

За да изтеглите заглавие, докато не е налично във вашия регион, може да се наложи да се свържете с Netflix VPN и да промените виртуалното си местоположение в регион, където това заглавие е достъпно.

Превишихте ограничението си за изтегляне в Netflix

Netflix задава ограничение за ограничението си за изтегляне офлайн. На едно устройство можете да изтеглите до 100 заглавия и рядко е възможно да се изчерпи този лимит. Броят обаче варира според вашия абонаментен план и броя на устройствата, използвани за достъп до акаунт. За щастие, ще бъдете уведомени за изтеклата изтегляне седем дни преди датата на изтичане.

Устройството ви има малко място за съхранение

Устройството ви няма повече свободно място за изтегляне на повече филми или телевизионни предавания в Netflix.

Повредени данни на Netflix

Възможно е също така вашето приложение Netflix да е имало повредени или остарели данни.

Чести кодове за грешки, свързани с проблеми с изтеглянето на Netflix

Netflix обикновено се сблъсква с тези общи кодове на грешки на екрана, когато има проблем с функцията му за изтегляне офлайн.

  • Netflix код за изтегляне VC2-CV2-V6
  • Код на грешката VC2-CV2-B23000
  • Кодове за грешки VC2-CV2-W800700005, VC2-CV2-WC0000428, DL1-W80072EFD
  • Грешка при изтегляне на Netflix VC2-CV1-B434
  • Кодове за грешки VC2-CV1-MSL205032, VC2-W800A138F, DL1-W800706BA

Как да отстраним проблеми с изтеглянето офлайн Netflix

Ето няколко поправки, които можете да опитате.

Изтрийте по-рано изтеглените заглавия

Ако съобщението за грешка подсказва, че сте изчерпали ограничението си за изтегляне офлайн, можете просто да премахнете старите и да започнете да изтегляте нови за нула време. Най-добре е да премахнете всички изтеглени по-рано заглавия, вместо да преживявате неприятностите, като ги премахвате едно по едно. Ето как можете да го направите:

  • В приложението си Netflix докоснете „Още“, след това отидете на „Настройки на приложението“ и натиснете опцията „Изтриване на всички изтегляния“.
  • Сега опитайте да изтеглите ново заглавие. Ако все още не можете да го направите, изпълнете стъпките по-долу.

Цикъл на захранване на вашето устройство

Най-бързото и най-ефективно решение, което можете да опитате, е просто да рестартирате устройството си. Ако използвате устройство като Amazon Firestick, изключете го, оставете го за минута и след това включете отново. Сега стартирайте Netflix и вижте дали можете да изтеглите заглавие сега. Ако не, опитайте следващото решение.

Актуализирайте или преинсталирайте приложението Netflix

Отидете в съответния магазин за приложения и вижте дали има налична по-нова версия за вашето приложение Netflix и актуализирайте, ако е необходимо. Като алтернатива можете просто да изтриете и след това да инсталирате приложението напълно. По този начин можете да гарантирате, че сте изтеглили и използвате най-новата версия на приложението. След като приложението е актуализирано или наскоро инсталирано, стартирайте Netflix и вижте дали можете да изтеглите заглавие. Ако все още не можете, опитайте едно последно решение.

Рестартирайте модема / рутера

Този проблем може да възникне и поради проблем с използваната интернет връзка. Ако използвате безжична връзка чрез Wi-Fi рутер, захранвайте го напълно. Направете същото с модема си, ако използвате кабелна връзка.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me