Научете как да защитите домашна мрежа


Научете как да защитите домашна мрежа

С развитието на съвременността, така се развиват и нашите онлайн нужди. Увеличеният напредък в технологиите породи множество усложнения. Сигурността на домашната мрежа е грижа да се пази от хакери, които винаги търсят уязвими и незащитени мрежи. Започнете да подсигурите мрежата си, като първо промените SSID, което затруднява хората да идентифицират вашия рутер.


Как да защитим домашна мрежа?

Когато става въпрос за сигурност на домашната мрежа, има два въпроса, с които трябва да се справите.

Първо, трябва да контролирате кой може да влезе във вашата мрежа. Затова следващия път, когато имате посетители, опитайте се да ограничите споделянето на паролата излишно.

Вторият проблем е отпечатъкът на сигнала. Ако хората извън дома ви могат да вземат сигнал от вашия рутер и знаят паролата, те могат да откраднат всичките ви данни и да извлекат всички запазени пароли.

Затова можете да вземете следните предпазни мерки:

Променете вашия SSID

Всяка мрежа се идентифицира с име, наречено SSID. Тъй като производителите на маршрутизатори произвеждат едни и същи настройки за всеки артикул, една продуктова линия, която предоставят и често инсталира един и същ софтуер за администриране, което прави живота доста лесен за хакерите.

Затова не забравяйте да промените SSID, така че да не дава номера на марката или модела на рутера. Нещата, които трябва да внимавате, са да не включвате вашето име, адрес или телефонен номер, не използвайте лична информация в заглавието или не провокирайте хакери с предизвикателства. Просто го дръж леко.

SSID

Променете вашите стандартни идентификационни данни за администратор

Конзолата на рутера може да бъде лесно достъпна чрез всяко устройство, свързано към мрежата. Повечето производители настройват администраторските акаунти на рутери със същото потребителско име и парола в тази продуктова линия.

След като те навлязат във вашата конзола, тя ще им предостави контрол върху мрежовата конфигурация, която ще им даде достъп до промяна на паролата и ще ви заключи от вашата мрежа. Затова променете паролата на администраторския акаунт на произволна комбинация от букви и цифри с дължина до 12 знака.

SSID

Използвайте силни пароли

Когато живеете със семейството си и имате приятели и посетители, идващи през цялото време, може да стане предизвикателство да казвате „не“ за споделяне на пароли през цялото време.

Ето защо, уверете се, че паролата е сложна и достатъчно твърда, което затруднява споделянето на хората. Направете паролата си произволна последователност от букви, цифри и специални знаци с комбинация от малки и малки букви. Това затруднява хората да запомнят правилния ред, дори и да помнят комбинацията.

защита на паролата

Деактивирайте отдалечения достъп

Конзолата на рутера, която е централната част, трябва да бъде достъпна само от устройства, свързани към мрежата. Но маршрутизаторите идват с настройка, която позволява отдалечен достъп, което означава, че всеки може да получи достъп до конзолата през интернет от друго място. Затова се уверете, че опцията е изключена.

отдалечен достъп

Актуализирайте софтуера си

По принцип производителят на рутера трябва да актуализира фърмуера на вашия портал автоматично. Как обаче трябва да променяте месечната парола за Wi-Fi, също така трябва редовно да проверявате за актуализации.

След като го превърнете в навик, дори ако има актуализации, които не са инсталирани, вие ще можете да преглеждате и актуализирате редовно сами.

актуализация на софтуера

Активиране на функции на гостите

Ако вашият рутер има функция за гост, уверете се, че посетителите му го използват. Мрежата за гости позволява на посетителите да имат достъп до вашата интернет връзка, без да им предоставя вашата парола за Wi-Fi, като същевременно ограничава информация за достъпна мрежа.

функция за гост

Вземете мрежова защитна стена

Обикновено всеки Wi-Fi рутер се предлага с вградена защитна стена. Вероятните шансове са, че не сте го включили. Прегледайте настройките на конзолата, за да видите дали можете да я намерите и след като я направите, включете я.

защитна стена

Укрепване на Wi-Fi криптирането

В интернет има безплатни инструменти, които хакват лесно да хакнат в слаби Wi-Fi криптовалути, което ще позволи на нападателя да прихване, да види и промени вашата онлайн активност.

Всеки Wi-Fi се предлага с три вида системи за защита: Wired Equivalent Privacy (WEP), Wi-Fi защитен достъп (WPA) и Wi-Fi Protected Access 2 (WPA 2). От всички тях WPA 2 е този, който трябва да използвате.

Но това единствено не е толкова сигурно, колкото WPA2 AES. Тази версия използва AES шифър за защита на предаванията, а методът на криптиране е невъзможно да се пропука.

*Забележка: Не всички устройства поддържат WPA2, тъй като той не е широко достъпен. В този случай можете да използвате VPN за WiFi, което дава на връзката ви допълнителен слой за криптиране.

криптиране

Какво е домашна мрежа?

Домашна мрежа е група устройства (като компютър, игрална система, принтери и мобилни устройства), които са свързани към интернет и помежду си.

Тя може да бъде свързана по два начина: A кабелна мрежа който се използва за свързване на принтери и скенери или a безжична мрежа който свързва устройства като таблети и мобилни телефони без проводници.

Защо да защитите домашна мрежа?

В случай на кабелна мрежа, е доста трудно за всеки да проникне в системата ви. Но в днешно време, всеки използва Wi-Fi, за да свърже всички свои устройства към интернет.

Често когато хората идват, те искат парола за достъп до вашата Wi-Fi. В крайна сметка хората знаят вашата парола и я използват за свързване с вашия Wi-Fi рутер винаги, когато са наблизо, тъй като, за разлика от физическите мрежи, Wi-Fi системите могат да се простират отвъд стените на вашия дом.

След като паролата за достъп излезе в света, не е лесно да се контролира кой може да получи достъп до вашата домашна мрежа. Дори ако някой не знае паролата ви за Wi-Fi, но ви познава достатъчно добре, той може да хакне в системата и да отмени паролата ви, като отново дава достъп до всички устройства, свързани с този Wi-Fi.

След като влязат, хакерите могат да го използват, за да ви шпионират през интернет, да използват историята на браузъра си, за да откраднат данните за кредитната ви карта, да ви подведат да инсталирате вреден софтуер, свързан със злонамерен софтуер или дори да ви пренасочат към нежелани страници за вашите идентификационни данни.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map