Какво е криптиране и как работи??

Публикувано: 15 юли 2019 г.

Шифроването е процесът, чрез който вашите лични данни не могат да бъдат четени за неоторизирани потребители. Ето защо трябва да шифровате данните си:

1. Защита срещу хакване, кражба на самоличност и др.

2. Сигурно интернет сърфиране във всяка мрежа

3. Анонимност срещу правителствения надзор и др

Какво е шифроване

Какво е шифроване?

Шифроването играе своята роля от 700 г. пр.н.е. Спартанските военни го използвали, за да предават чувствителни послания върху ивици от кожа по време на войни. През 1467 г. Алберти Шифър промени хода на криптирането. Той включваше азбуки и променливи завъртания, което затруднява дешифрирането на криптирани съобщения.

Скоро криптирането стана най-използваният носител за изпращане на съобщения по време на война. Шифроването помогна за затруднения на враговете да четат съобщенията. Раждането на Enigma Machine реформира хода на общуването по сигурен начин. Всичко, от което се нуждаеше, беше начин да го декриптирате и прочетете веднага от приемника. Начинът за дешифриране често се нарича ключ за декриптиране, частен ключ и секретен ключ.

Въпреки че е на хиляди години, технологията за криптиране все още не е остаряла. Всъщност тя все още е едно от най-модерните произведения на съвременните технологии. Съвременните технологии са много силни! Дори големи агенции за наблюдение, като ФБР, не могат да дешифрират или хакнат криптиране. Това се дължи на постоянното развитие на технологията през последните много години.

С напредването на технологиите фокусът се измести към хакерството онлайн. Именно там се извършва криптиране, за да се защитят данните на потребителите.

Хакерите и киберпрестъпниците работят денонощно, за да получат вашите лични данни. С криптиране вашите данни се трансформират в кодове. Криптираното съобщение може да стане смислено само след като бъде получено от предвидения получател.

Как работи шифроването?

При криптирането се използва защитен ключ за криптиране и декриптиране. Подателят и получателят трябва да споделят общия ключ за декриптиране и осмисляне на информацията. Без ключа за шифроване данните не притежават стойност за хакер, който го е получил по някакъв начин.

как работи vpn криптирането

При криптиране алгоритъмът кодира вашите данни и ги превръща в безмислена форма. След това е необходим ключ, за да осмисли тази информация.

Шифроването беше невероятно средство за лична комуникация в миналото. Днес криптирането играе важна роля в защитата на нашия онлайн трафик. С криптиране данните, които изпращаме или получаваме, са поставени в конкретни тунели. Тунелите защитават данните. Нещо повече, тя забранява на шпиони и хакери да гледат или да имат достъп до нея.

Когато използвате тези VPN протоколи, пакетите с данни се презаписват в криптиран формат. Въпреки това, това може да повлияе на вашите VPN скорости. Но все пак гарантира, че вашите пакети данни остават сигурни по всяко време.

Видове шифроване

Шифроването защитава вашите имейли, банкови транзакции и онлайн съобщения. Това е най-добрият начин да защитите своите онлайн данни от злонамерени шпиони, хакери и онлайн престъпници. В днешния дигитален свят целостта на криптирането се определя от ключовия размер на криптирането. Има много видове криптиране. Тя включва симетрично криптиране на ключове, което използва симетричен алгоритъм, и асиметрично криптиране. Колкото и да са надеждни алгоритмите, те са податливи на груби сили, DDoS атаки и т.н..

Дешифрирането на данните може да отнеме хилядолетия, математическият напредък може да намалее тези пъти. Това е причината информацията и друга частна информация да бъдат защитени за по-дълъг период от време. Ето видовете криптиране и техните силни страни:

Стандарт за шифроване на данни (DES)

DES, популярен през 70-те години, осигурява 56-битово криптиране на ключовете. Използва се от правителството на САЩ, както и от бизнеса. Типът на криптиране е остарял. Но той все още се използва в много търговски продукти. И това се счита за приемливо за приложения с по-ниска сигурност.

RC4, RC5 и RC6

Това е алгоритъм за криптиране, разработен от RSA. RSA е първото търговско приложение за криптография с публичен ключ. Оттогава са въведени много разработки, за да се укрепи и да се отстранят грешките. Текущата версия, RC6, позволява до 2,040-битов размер на ключ и променлив размер на блока до 128 бита.

AES

AES, известен още като Advanced Encryption Standard, е най-използваният алгоритъм за криптиране. Раждането на AES се дължи на комбинация от усилия на водещи експерти в областта на сигурността. AES бързо постигна репутацията си на най-сигурния и най-добрият стандарт за криптиране.

Той предлага до 256-битов шифров ключ. Това е повече от достатъчно, за да издържат на всеки тип опит за проникване. PureVPN използва строго AES 256-битово криптиране с военен клас за максимална конфиденциалност на информацията на потребителите.

Twofish

Twofish е симетричен ключов блоков шифър в криптографията. Той има размер на блока от около 128 бита и размери на ключовете до 256 бита. Twofish е тясно свързана с блоковия шифър, Blowfish, в много отношения.

Отличителните характеристики на PureVPN включват предварително изчислени ключови S-кутии и сложен график на клавишите.

Две рибки взаимстват елементи и от други дизайни. Twofish също има Feistel структура като DES. Twofish също използва матрица за разделяне на максимално разстояние. Много е полезно за сигурността.

Как да защитим данните с помощта на шифроване?

Шифроването може да измине дълъг път в защитата на вашата информация срещу злонамерени субекти. Въпреки че има много заплахи онлайн, криптирането гарантира 24/7 сигурност.

Освен ако не живеете в пещера, ще сте наясно със скандала, който се разгърна преди няколко години. Това е случаят, когато ФБР противоречи на Apple. Причината беше невероятната сила на криптирането. Когато iPhone устройство беше кодирано, дори цялата сила на ФБР не можеше да го отключи.

Ето ситуации, при които криптирането ще отговаря на репутацията му:

vpn криптиране

Защита на чувствителни данни, ако бъдат откраднати

В случай, че устройството ви бъде откраднато, криптирането ще спре престъпника от достъп до него. Това ще им попречи да зареждат устройството ви чрез сложната ви информация. Те могат да включват вашите финансови данни, пароли, снимки и т.н..

споделяне на чувствителни данни

Запазване или споделяне на чувствителни данни онлайн

Да предположим, че имате чувствителни данни като данъчни документи, социалноосигурителен номер и т.н. … Споделяте ги с държавен орган или друга агенция. Използвайки криптиране, вие ще можете да осигурите прехвърлянето на такива чувствителни данни. Освен това ще го предпази от киберпрестъпници.

сигурни бизнес данни

Защита на бизнес досиетата

Много търговски и домашни фирми използват криптиране. Те го правят, за да защитят тайните на бизнеса си срещу конкурентите си. Тя включва парични потоци, печалба на акция и напредък в научните изследвания и разработки. Шифроването ще осигури потока на комуникация и файлове, споделени с връстници.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me