Какво е хакер за бяла шапка? Разликата между хакери с бяла, сива и черна шапка

Всички хакери се възприемат като престъпник или лош човек, който краде пари. Ние възприемаме всичко това от масовите медии, където виждаме, че хакерите участват в кражба на данни, трудно спечелени пари, хакерски устройства и системи, които причиняват кибер тероризъм. Макар че реалността е друга. Хакването е законно, когато се извършва с разрешение на собственика на устройства, системи или мрежи. Това е глобално призната практика, при която компании и правителствени агенции наемат хакери, за да хакнат техните системи, за да им помогнат да идентифицират какви са вратичките в техните системи и да ги поправят..

Хакер за бяла шапка

Какво представляват хакерите с бяла шапка?

Не всички хакери имат намерение да причинят вреда на редовни потребители. Терминът хакер, когато се използва като цяло, се определя като човек, който има намерение да извършва киберпрестъпни действия, за да злоупотребява с нечия лична информация и да компрометира данните им.

Но хакер може да бъде всеки, независимо от неговите намерения, който използва своите проучвания и практики, за да изпълнява хакерски стратегии и да заобикаля слоевете на сигурност на вашата мрежа или компютърна система.

Самото хакване не е незаконно, освен ако не е извършено неетично срещу законите и разпоредбите, нарушавайки кодекса на поведение. Много правителствени агенции и компании наемат хакери, за да осигурят своите системи и мрежи.

Нещо повече, не всеки притежава знанията за кибер света, където някакъв въпрос какво е хакер за бяла шапка? Или в какво участва бяла шапка хакане? Само някои от любопитните въпроси в дигиталната ера, в която живеем?

Хакерите са категоризирани в три слоя хакери „Черно”, „Бяло” и „Сиво”. Всеки термин е със западната култура, черното създава негативно усещане, бялото гарантира спокойствие и сивото, което е смесица от етични и неетични средства за хакване. Два основни фактора обаче определят тип хакер с които се занимавате, техните намерения и независимо дали те следват законите на обществото или не.

Хакери за черна шапка

Както всички хакери там, Черна шапка използва своите широки умения и знания, за да проникне във всяка система или мрежа с основна цел за достъп до чувствителни данни, заобикаляйки протоколите за сигурност. Някои хакери с черна шапка правят това само за забавление, докато някои могат да нарушат протоколите за сигурност в опит да получат някаква финансова печалба и да причинят вреда на нормалните потребители.

Тези черни шапки могат да варират от инжектиране на злонамерени скриптове в софтуера до експертни хакери, които целят да откраднат информация, особено финансова, лична информация и идентификационни данни за вход.

Те не само имат за цел да откраднат данни, но и да ги променят и унищожат. Защитата от черни шапки е много наложителна в техническата епоха, в която живеем, така че трябва да се предприемат някои мерки за противодействие, за да не се оставите прозрачни за целия свят.

Например, не споделяне на чувствителни данни през която и да е мрежа като финансови отчети, премахване на Exif или метаданни от вашите снимки и много други неща, свързани с черна шапка сигурност.

Хакери с бяла шапка

Перфектен определение за хакер с бяла шапка би бил някой, който използва своите умения за получаване на информация чрез етични средства. Хакер за бяла шапка може да бъде нает от фирмите като специалисти по киберсигурност, които се опитват да извършат хакерство, за да намерят неизпълнени пропуски във всяка система или мрежи.

Хакерите за бяла шапка използват същия процес, както и хакерите за черна шапка, но основната разлика е, че те искат разрешение на собственика, което го прави напълно законно. Хакер за бяла шапка извършва тестване на химикалки, извършва оценки на уязвимостта на фирмите за идентифициране на всякакви течове в рамките на мрежите, гарантирайки за втвърдяване на структурата на сигурността на фирмата. Има дори курсове, обучителни модули и сертификати, включващи етично хакване.

Хакери със сива шапка

Винаги има не две страни на страницата, но понякога има и някои сиви зони. Хакер за сива шапка е някой, който ще търси слабости в системата, без да пита собственика. Ако проблемът бъде намерен, той ще го докладва на собственика, но понякога ще поиска малка концесия, преди да извърши, за да го отстрани.

Но ако собственикът откаже молбата, той разкрива експлоатацията онлайн, за да се възползват други, особено хакери с черна шапка. Тази форма на хакване все още е термин незаконна, тъй като хакерът не е поискал разрешение от собственика, преди да направи опит за атака срещу системата. Тези видове хакери нямат лоши намерения, те просто търсят уязвимости в системата и да печелят допълнителни пари или просто за техните цели.

Думата хакер, дори като говорим за нея, изобразява много негативна конотация, важно е да се има предвид, че не всички хакери са направени по един и същи начин. ако бели шапки не работехме там, за да открием слабост и да спрем атаките срещу киберсигурност, тогава ще има много киберпрестъпления, използващи уязвимости и събиране на високо чувствителна информация, оставяйки потребителите почти отворени към целия свят.

Етични хакери?

Етичен хакер или етични хакери, наричани още хакер с бяла шапка, са тези лица, които подчертават уязвимостите на сигурността чрез тестове за проникване. Тестът за проникване е опит да се предложат уязвимите места в системата. Тези лица по сигурността на информацията са строги в своите техники за тестване и го правят, за да подобрят общия пейзаж на сигурността на системата.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me