Какво е частен IP адрес?

Частният IP адрес е адрес на интернет протокол, който е присвоен на вашите домашни устройства, като принтер, смарт телевизор и други. Частните IP адреси комуникират помежду си и не комуникират в по-широката мрежа.

Частен срещу публичен IP адрес

Какво е IP адрес?

Адрес на интернет протокол, обикновено известен като IP адрес, е уникален цифров адрес, който се присвоява на всяко отделно устройство, което изисква интернет, като компютър, принтер, смарт превключватели, интернет рутери или всяко друго устройство, което е част от интернет мрежа.

Помислете за IP адрес като гориво, което захранва автомобила; без това гориво; няма да можете да заобиколите Тъй като IP адресите са кохерентни по своя характер, те могат да се променят. Без IP адрес, вие практически сте извън мрежата.

Какво е частен IP адрес?

Частният IP адрес е специално определен за устройство в контролирана мрежа и не е лесно достъпен в широкия интернет. С личен IP адрес всички устройства, назначени на този частен IP, ще могат да комуникират помежду си.

Как работи частният IP адрес?

За да улесним нещата, нека вземем пример за устройствата, свързани в домашната ви мрежа. Като част от модерната технологична ера, вие със сигурност имате смартфон, а може би и настолен компютър или лаптоп, и всички тези устройства се свързват с интернет чрез централния рутер на дома ви.

За да улесним нещата, нека вземем пример за устройствата, свързани в домашната ви мрежа. Като част от модерната технологична ера, вие със сигурност имате смартфон, а може би и настолен компютър или лаптоп, и всички тези устройства се свързват с интернет чрез централния рутер на дома ви.

Може да попитате, какъв е смисълът да имате публичен IP и частен IP? Интересен въпрос. Устройствата, свързани в домашната ви мрежа, могат удобно да комуникират помежду си, като използват личния си IP адрес. Като има предвид, че маршрутизаторът ще използва определения публичен IP адрес, за да подпомогне комуникацията с останалия свят чрез интернет.

Разбира се, че когато се свързвате с интернет, вашите лични IP адреси ще останат скрити и се вижда само публичният IP адрес на рутерите.

По същество, частният IP адрес е IP адрес, който не се намира вкъщи, с вътрешен IP адрес във вътрешната мрежа. Това означава, че мрежовите устройства, като рутери, присвояват частни IP адреси.

Частни диапазони на IP адреси

 • 10.0.0.0 до 10.255.255.255
 • 172.16.0.0 до 172.31.255.255
 • 192.168.0.0 до 192.168.255.255

Как да намерите личния си IP адрес

 1. Натиснете Win + R и тип ПМС в полето.
  Стъпка 1: Въведете CMD
 2. Натиснете Въведете за да отворите Командния ред.
  Стъпка 2: Въведете командния ред
 3. Тип Ipconfig и натиснете Въведете. Ще видите информация за списъка относно вашата мрежова връзка.
  Стъпка 3: Въведете ipconfig за ipv4 адрес

Каква е нуждата от частен IP адрес?

Когато публичен IP адрес е единственият начин за свързване към интернет, защо се нуждае от частен IP? Едно, за вътрешни устройства, за да комуникират помежду си, например, изпратихте страница от вашия смартфон, за да отпечатате на вашия принтер. Две, частните IP адреси не заемат публично пространство за IP адреси.

Точно както има ограничена доставка на прясна питейна вода, така и концепцията за ПР работи по подобен начин. С ограничено количество IP частни IP-та отстъпват на място за публични IP-адреси, така че все повече и повече интернет мрежи да могат да бъдат инсталирани, без да се нарушава наличието.

Да вземем пример, за да разберем по-добре. Кажете, че имате обикновен рутер в домашна мрежа. Почти всички маршрутизатори в домове и офиси по света имат подобна структура на IP адреси като 192.168.1.1 и те допълнително присвояват 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4 и така нататък на многобройни устройства, свързани към рутера.

Може да попитате, няма да съвпадат частните IP адреси с IP на други мрежи? Накратко, не, тъй като това не прави разлика в колко маршрутизатори използват един и същ, 192.168.1.1 адрес. Десетки устройства могат да бъдат свързани в тази конкретна мрежа и да споделят един и същ IP адрес с потребители на други мрежи, тъй като те не си взаимодействат директно помежду си.

Алтернативно, устройствата с частни IP адреси, зададени от рутера, използват публичния IP адрес на рутера, за да интерпретират техните искания и да улеснят комуникацията с други публични IP адреси и в крайна сметка възможността да взаимодействат с техните устройства.

Мислете за това по този начин, четете това с помощта на личния IP на устройството си, тъй като устройството (лаптоп, смартфон или каквото и да е друго) поиска тази страница чрез публичен IP, рутер и след това ви кацна тук.

Устройствата с интернет, като лаптопи, настолни компютри, смартфони, таблети и други, които функционират в частни мрежи по целия свят, могат да използват частен IP адрес почти без ограничения, което не е така за публичните IP адреси.

Частните IP адреси също предоставят начин устройствата, които не се нуждаят от контакт с интернет, като файлови сървъри, принтери и т.н., да продължат да комуникират с другите устройства в мрежата, без да са пряко изложени на обществото.

Това е всичко. Сега, след като разбрахте, знаете колко лесно беше да разберете концепцията и функцията на частните IP адреси.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me