Как действа разпознаването на лицето

Някога мислили ли сте защо всички следят вашите лични данни? От митницата на летището до смартфоните, всяко образувание събира вашите данни за лицето. Благодарение на технологията за разпознаване на лица, известна още като FRT, данните за лицето са най-търсени днес.
Не е тайна, че с течение на годините разпознаването на лицето премина от гениална форма на високо напреднали системи за сигурност във филмите до съществуващи навсякъде около нас и кацане в нашите ръце днес.

Какво е разпознаване на лица?

По дефиниция разпознаването на лица е биометрично софтуерно приложение, което е достатъчно усъвършенствано за уникално идентифициране или проверка на човек, като сравнява и анализира модели въз основа на лицевите контури на лицето..
За опростяване хората имат уникален модел на лицето. Софтуерът за разпознаване на лица е в състояние да анализира чертите на лицето ви и да ги съхранява в масивна база данни. След това сканира лицето ви, за да съответства на вашата информация от създадената база данни, за да идентифицира кой сте.
Множество компании скачат върху лентата за разпознаване на лица, тъй като се очаква индустрията да нарасне до 10,15 милиарда долара до 2025 г. Apple използва отлично технологията за разпознаване на лица дотолкова, че те напълно премахват основния си скенер за пръстови отпечатъци..
Техническите гиганти залагат на разпознаването на лицето като разрушителната технология, която опростява ежедневните дейности като извършване на плащания за хранителни стоки, гориво и други, като просто сканира лицето ви.
Както при всеки технологичен продукт, някои настояват за по-широко използване на технологията за разпознаване на лица, докато защитниците на личния живот и сигурността поставят под въпрос опасенията за поверителността и сигурността на тази технология..

чертите на лицето

Изпълнение на разпознаване на лица

Технологията е внедрена по няколко начина в нашето общество. Някои телефони вече използват разпознаване на лица, за да предоставят достъп, а някои правителства като Китай и САЩ използват разпознаване на лица в бази данни като шофьорски книжки по различни причини.
Имаме и приложения за социални медии и вграден софтуер за разпознаване на лица, който използва разпознаване на лица като Snapchat и идентификатор на лицето. Сега има голяма разлика между разпознаването на лицето и разпознаването на лицето. С разпознаване на лице устройство ще каже: „да, това е моето лице“ и с разпознаване на лицето компютърът казва: „да, това е твоето лице!“
Тази способност да потвърди самоличността е нещо, с което мозъкът ни се захваща доста бързо, когато сме млади. Все пак това е доста сложен проблем за компютрите. Така че, нека се потопим по-дълбоко в разпознаването на лицето и науката за това как работи.

лице откриване

Как действа разпознаването на лицето?

Общите функции на технологията са следните:

 • Стъпка 1: Разпознаване на лица

  Когато мислите за човешко лице, мислите за доста основен набор от черти на лицето. Лицето има очи, нос и уста. Но има много повече от тези функции. Лицата се различават в много фактори като ширината на носа, разстоянието между очите, формата и размера на устата и т.н..

 • Стъпка 2: Анализ на лицето

  Някои технологии за разпознаване на лица разглеждат до 80 фактора на лицето, за да помогнат за идентифициране на уникални характеристики и в крайна сметка идентичност. Тези характеристики са доста подробни, като се наблюдават неща като дълбочината на очните гнезда, височината на скулите и формата на челюстната линия. Разбира се, при измерване на множество сложни фактори могат да възникнат някои усложнения.

 • Стъпка 3: Проблеми със застаряването

  Например лицата на онези индивиди, които остаряват. Няма съмнение, че като остаряваме, изглеждаме различно. За да заобиколят това, компютрите научиха кои функции обикновено остават сравнително непроменени, без значение на каква възраст сме стартирали, и внимателно разглеждат тези функции.
  Но дори и да не бяхме застарявали, все пак ще има ежедневни усложнения. Помислете за това, какво се случва, ако компютърът се опита да анализира лицето ви и не гледате сензора или камерата му под точно същия ъгъл всеки път?
  Това е нещо, с което хората се сблъскват ежедневно, но никога всъщност нямат проблем. За компютрите обаче това може да представлява сериозно сложно препятствие при откриване и разпознаване на лица. И така, инженерите са намерили няколко различни техники, за да заобиколят тези системи за разпознаване на лица.

 • Стъпка 4: 2D до 3D

  Много телефони, които използват разпознаването на лицето, ще ви подканят да преместите лицето си, когато настроите системата за разпознаване на лица, за да знаете как изглеждате от различни ъгли.
  Други системи за разпознаване на лица използват 2D до 3D технологии, за да картографират 2D изображение на лицето си върху 2D модел, за да изчислят как бихте изглеждали от различни ъгли. Компютрите измерват тези фактори до мащаби, по-малки от милиметър, за да генерират отпечатък / изображение, което, както се отнася за името, е пръстов отпечатък, но за вашето лице.

Ограничения на системите за разпознаване на лица

Както при всяка друга технология, системите за разпознаване на лица също са изправени пред препятствия. Ето някои от ограниченията:

 • Злоупотреба с власт
  Държавите с малка или никаква лична свобода могат да видят правителствата или други субекти да злоупотребяват с властта си, използвайки технологията, както сметнат за добре. Това означава, че агенциите потенциално биха могли да шпионират своите граждани и да ги сигнализират за техните съобщения, с кого общувате и т.н..
 • Грешни обвинения
  Правоприлагащите органи използват системи за разпознаване на лица за борба с престъпността чрез проследяване на престъпниците чрез видеонаблюдение. Това означава, че те могат да следят внимателно почти всички, по всяко време на деня и да ги проследят навсякъде.
 • Расовата дискриминация
  Софтуерът и технологиите за разпознаване на лица могат да ескалират риска от расови пристрастия. Наскоро се появиха доклади, които подчертават, че разпознаването на лица не е толкова ефективно за идентифициране на цветни хора и жени.

Как ли-лице за откриване на работа

Притеснения за поверителност относно разпознаването на лица

 • Притеснения за поверителност на данните
  Поверителността на данните винаги е била проблем, а разпознаването на лицето го влошава. Данните, събрани чрез технологията за разпознаване на лица, включват милиарди изображения на лица и видео файлове. Тя отива по-нататък, за да съхранява мястото, където са събрани данните.
 • Липса на регулиране
  Тъй като технологията за разпознаване на лица е сравнително ново явление, правителствата тепърва ще приемат законодателство. Понастоящем няма разпоредби и ограничения за използването на разпознаване на лица.

С течение на времето отпечатъците на лицето и идентификационните номера на лицето стават невероятно точни. Те могат да идентифицират хората с почти 100% точност и дори са в състояние да открият незначителни разлики в еднакви близнаци.

Тъй като технологията се подобрява и става все по-широко разпространена, възможностите за нейното използване също нарастват. Днес използваме разпознаване на лица за неща като телефонна сигурност, но технологията се използва изключително от организации като банки и правителства.

В страни като Япония някои банки разглеждат прилагането на технологии за разпознаване на лица в своите банкомати като мярка за сигурност за проверка на транзакциите. В САЩ правителствени агенции като ICE и FBI използват софтуер за разпознаване на лица за създаване на бази данни от съществуващи документи като шофьорски книжки.

Каквато и да е ползата, ние знаем, че тази технология става все по-присъстваща в ежедневието ни и не изглежда, че скоро ще спре.

загриженост за поверителност на лицето

Как да се предпазите от кражба на идентичност

В тези злощастни времена трябва да започнете да прилагате мерки, които да се предпазят от кражба на идентичност.

 • Ограничете социалното си присъствие
 • Не качвайте лични изображения
 • Не се използват приложения, които използват разпознаване на лица

Знайте повече за това как да се предпазите от кражба на самоличност.

предпазвайте се от кражба на самоличност

Искате да възстановите онлайн поверителността си? Може да искате да проверите по-долу ръководства:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me