Как да промените паролата си за Wi-Fi

  • Първо, Влезте в администраторския панел на рутера, като въведете IP адреса по подразбиране в предпочитания от вас браузър.
  • Сега въведете потребителското име и паролата по подразбиране
  • Отворете Wireless Security и потърсете раздел, наречен парола
  • Въведете парола по ваш избор и щракнете върху Запази.

Как да промените паролата си за WiFi

НАМЕРЕТЕ ВАШИЯ IP АДРЕС

За да промените паролата и / или името на WiFi, знаете, че IP адресът е от съществено значение, тъй като това е, което свързва и ви помага да комуникирате в интернет. В зависимост от вашата операционна система можете да следвате стъпките по-долу. Като алтернатива, използвайте IP адреса на рутера по подразбиране (192.168.0.1/192.168.1.1).

За да намерите IP адреса в Windows 10:

  • Щракнете върху иконата “Старт” и изберете Настройки.
  • Щракнете върху мрежата & Интернет икона.
  • За да видите IP адреса на кабелна връзка, изберете Ethernet в левия прозорец на менюто и изберете вашата мрежова връзка, вашият IP адрес ще се появи до "IPv4 Адрес".
  • За да видите IP адреса на безжична връзка, изберете Wi-Fi в левия прозорец на менюто и щракнете върху Разширени опции, вашият IP адрес ще се появи до "IPv4 Адрес".

За да намерите IP адреса на Mac OS X 10.5 и по-късен компютър:

  • От менюто на Apple изберете System Preferences … в System Preferences, от менюто View изберете Network.
  • В прозореца на мрежови предпочитания щракнете върху мрежов порт (например Ethernet, AirPort, Wi-Fi). Ако сте свързани, ще видите неговия IP адрес под "Статус."

Отидете до администратора на маршрута

След като знаете вашия IP адрес, можете да получите достъп до уеб интерфейса на рутера, като въведете IP адреса в адресната лента в браузъра.

Това ще ви отведе до шлюз, където можете да получите достъп и да промените настройките на вашия рутер. Преди да получите достъп до настройките, първо трябва да влезете с потребителско име и парола на рутера. Ето списък на потребителско име и пароли по подразбиране за административния панел.

ОТКРИЙТЕ БЕЗПЛАТНИЯ РАЗДЕЛ

След като вашите данни бъдат въведени и влезли, ще потърсите секцията „Wireless“ на страницата за конфигурация.

Правилно използваното име за тази опция варира и се променя от производителя до производителя, но обикновено се състои от ключови думи като „Wireless“ или „Wireless Settings / Setup“.

Ако подсекторът за безжична връзка има множество подсекции отдолу, ще потърсите страница, наречена „Безжична сигурност“.

ПРОМЕНЕТЕ WIFI ПАРОЛА

Навигирайте до "Безжичен" > Безжична сигурност > Изберете режим на защита (WPA / WPA2) > Изберете Парола / Предварително споделен ключ или "Пропуск".

Тук можете да въведете новата си парола за WiFi. За да предотвратите хакване на вашата парола за WiFi, ще трябва да сте сигурни, че тя е силна парола и е трудно да се счупи / отгатне.

Тя не трябва да е свързана с нищо лично, колкото по-дълга е паролата, толкова по-добре и смесена комбинация от числа, случайни случаи и специални знаци (като! $ Или дори #).

Защо пазете вашата WiFi парола?

Wi-Fi е от съществено значение за почти всички нас днес. От стрийминга до обработката на сложни процеси онлайн, Wi-Fi технологията е проправила път за бъдеще, в което почти всичко става цифрово.

Всеки има нужда от Wi-Fi устройство днес. Но лошо защитеният Wi-Fi може да изложи личната ви информация на риск или необезпечен Wi-Fi може да даде шанс на вашите съседи да освободят от интернет и да компрометират скоростта и производителността на вашата честотна лента..

Въпреки че някои хора могат да изберат да се свържат с WiFi без парола, запазването на паролата ви в рутер е защитено и често промяната на паролата са от съществено значение за защитата на вашата мрежа и запазването на информацията ви защитена.

Допълнителни стъпки за WiFi сигурност

Проверете вашия тип сигурност

Wi-Fi системите имат три типа безжично криптиране: WEP, WPA и WPA2.

WPA2 е най-сигурният от всички тях, но не работи на по-стари устройства, тъй като кодирането няма да бъде поддържано и ще доведе до грешки в връзката.

В такива случаи можете да преминете към WPA. Например, WEP изобщо не се препоръчва, тъй като е лесно да се прекъсне шифроването и може да бъде взет под 30 минути.

Промяна на името на мрежата

Промяната на името на мрежата няма пряка връзка със сигурността, доколкото има косвена връзка.

Това е така, защото това е просто психологически трик, тъй като рутерите с имена по подразбиране се разглеждат като по-лесни хакерски цели, отколкото тези, които ще бъдат променено.

Тъй като мрежовото име се излъчва публично, то не трябва да включва нищо, което може да се идентифицира лично.

Запазете вашите настройки

И накрая, след като приключите с въвеждането на информация (например новата си парола или потребителско име) и актуализиране на вашите настройки (тип на защита), щракнете върху "Приложи" или “Запази” бутон, който обикновено се намира в горната или долната част на страницата.

След като направите това, маршрутизаторът ще отнеме няколко минути, за да обработи промените и в този момент всички свързани устройства автоматично ще бъдат изключени.

След като настройките бъдат променени, след това можете отново да свържете устройствата си към безжичната мрежа, като използвате новата си парола.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me