Как да премахнете Exif и метаданни от снимки

Следвайте тези стъпки, за да премахнете метаданните от снимки:

 • Кликнете с десния бутон върху изображението и изберете Имоти .
 • намирам „Раздел подробности“ отгоре и кликнете върху него.
 • Кликнете „Премахнете следните свойства от файла" връзка в долната част.
 • Поставете отметка цялата информация, която искате да бъде премахната от снимката.
 • Информацията, прикачена към снимката, се изтрива сега, можете да проверите двойно, като повторите същия процес.

За подробности за метаданни стъпка по стъпка можете да прочетете цялото ръководство и да научите за техническите характеристики и проблемите относно метаданните.

как да премахнете метаданните от снимките

Имахте ли представа, че повечето камери имат някакви запечатани или скрити данни зад всяка снимка, която щракнете? И когато изпращате или получавате тези изображения, например, качването им в социалните медии – скритата информация може ли да остане скрита зад снимката? И че хората могат да получат тази информация без излишен труд?
Тези метаданни са известни като EXIF ​​данни (формат на файл с подменяеми изображения).
Това най-вече не е голям проблем, но в редки случаи може да се злоупотреби с хакери за черна шапка и може да ви създаде известни проблеми.

Какво са EXIF ​​и метаданните в снимките?

Фотографията е сложно изкуство, което включва много технически характеристики, като излагане на осветление, композиция, ъглова обработка на камерата и много други функции, които съставляват добра снимка. В чинията има много неща, които трябва да се научат, че дори на един експерт би му трябвало десетилетия, за да го научи.
Данните Exif са цялата техническа информация, която се крие зад всяка снимка. Чрез извличането на съдържанието му можете да научите много за изображението, например как снимката е била заснета, местоположение, време и много други, които ви позволяват да овладеете вашите фотографски умения на следващото ниво.

Данни, включени в метаданните

 • Данните от Exif или метаданните могат да включват
 • Модел и производител на камерата
 • Дата, час и местоположение кога е направена снимката
 • Разделителна способност на картината
 • Скорост на затвора, бленда, ISO
 • Компресията, използвана за снимка

Продължение…

Като цяло данните на EXIF ​​са невинни и имат правилното намерение да предоставят всички тези данни. Понякога зад вградените изображения могат да се добавят допълнителни битове данни, които могат да навлязат в поверителността ви и да ви направят уязвими.
Помислете за смартфон с оборудвана камера и GPS функционалност. Когато заснемате изображения от телефона си, всяко заснемане има прикрепени GPS координати, прикрепени зад снимката. Това предоставя чудесен начин за снимки с географски маркери, но тези, които нямат правилното намерение, могат да извлекат тези координати и да дадат местоположението на непознати, ако намерят снимките ви онлайн.
Като се има предвид, стара DSLR камера от преди няколко години. Не само EXIF ​​данните могат да съдържат информация за производителя и модела, но могат да включват и серийния номер.
Този сериен номер може да се проследи и всички снимки някога са правени с тази камера.

NSA събира и анализира Exif данни

Премахнете Exif Data Now

Преди няколко години NSA стартира програма, наречена Xkeyscore, която показва как тя е в полза на метаданните за събиране на интелигентност. Остава въпросът, възможно ли е да ви намушкат отзад? Не точно.
Възможността обаче остава, така че е по-добре да премахнете Exif за всеки случай, освен ако; умишлено искате да запазите Exif за вашите цели. Искате ли да знаете как да премахнете метаданните от изображението? Продължете да четете тази статия, за да ви дам изчерпателен преглед как да премахнете метаданните от изображението.

 • Премахнете Exif данни с Windows File Explorer
 • Windows има интегриран отстранител Exif, който е доста лесен за използване.
 • Отваряне на изследовател на файлове във вашата система (клавиш Windows + E пряк път)
 • Пренасочване към всяко изображение
 • Щракнете с десния бутон върху изображението си и изберете свойства
 • Изберете раздела с подробности

Windows 10 може да постави снимки под две категории, наречени „Камера“ и „Разширена снимка“. Камерата включва някои основни атрибути като бленда, фокусно разстояние и режим на измерване. Разширената категория снимки съдържа серийния номер на камерата, версията Exif и други условия.

След като отворите прозореца на свойствата, трябва да видите „премахване на свойства и лична информация“, така че кликнете върху него, за да стартирате инструмента за премахване на Exif и се пригответе да премахнете метаданните на изображението. Инструментът ви позволява да изберете свойствата, които трябва да премахнете или да копирате всички метаданни на изображението, които да бъдат елиминирани за постоянно. Можете също да изберете няколко снимки и да премахнете всички метаданни едновременно.

Съвет: едно ограничение на Windows 10 е, че не позволява да се унищожават цели метаданни. Няма обяснение защо Microsoft е запазило това ограничение, но ако искате да унищожите пълните данни на Exif, следвайте два от тези методи описани по-долу:

Премахнете Exif данни с помощта на GIMP

GIMP е софтуер с отворен код, използван за премахване на Exif данни от всяко изображение напълно. Може дори да е по-прям от описания по-горе метод Windows 10.

 • Стартирайте GIMP
 • Отваряне на изображението в GIMP
 • Отворете файла и изберете „Експортирай като“, за да експортирате изображението. Назовете го каквото искате, но не забравяйте да добавите разширението за изображение на JPG
 • Кликнете върху бутона Експортиране
 • Под опции за експортиране разширете разширени опции и премахнете отметката от запаметените данни на Exif
 • Променете други свойства според вашия избор
 • Кликнете върху Експортиране, за да завършите

Този метод обаче може да отнеме много време, тъй като всяко изображение трябва да бъде избрано поотделно и да ги експортирате едно по едно, въпреки че отнема само 5 секунди, все пак изисква известно усилие.

Забележка: можете да направите същото, като използвате Photoshop вместо Gimp, но купуването на Photoshop за премахване на Exif данни не си заслужава покупката.

Премахнете данните на Exif с помощта на мобилно приложение

Ако заснемете повечето от снимките си със смартфона си, тогава има по-смисъл да използвате приложение за премахване на Exif, така че да не се налага да включвате компютърната си система между.
Преди да продължите напред с инсталирането на приложение за трети страни за премахване на Exif, проверете настройките на камерата, за да видите дали можете да деактивирате производството на данни на Exif. Някои приложения за камера ви привилегират само да деактивирате услугите за местоположение. За разлика от това, други може изобщо да не ви позволят да елиминирате Exif данни.
Все още ли търсите приложение за премахване на EXIF? Опитайте с Photo Metadata отстраняване за премахване на метаданни на android или за IOS можете да инсталирате Metapho. И двете са свободни да използват, за да отключите възможността за отключване на премахване на Exif данни, ще трябва да закупите пълното приложение, което предлага някои добавени функции, като например дата за редактиране и местоположение и гарантира сигурно споделяне.

Само имайте предвид, че:

Когато споделяте вашите снимки с други или ги качвате онлайн, не забравяйте да премахнете EXIF ​​данни / метаданни, ако не искате другите да ви геолокират. Instagram е домакин на повечето случаи на това, когато приложението категоризира вашите снимки по местоположение и го показва на всеки, който търси това местоположение.
Осигурете максимална поверителност в интернет на вашите снимки, особено когато ги споделяте онлайн с други. С помощта на криптиращото ви копиране можете да бъдете сигурни за всеки, който проследява личните ви данни.

Искате да възстановите онлайн поверителността си? Може да искате да проверите по-долу ръководства:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me