Как да коригираме Netflix Грешка UI-122

Актуализирано: 15 септември 2019 г.

  1. Поправете 1: Проверете вашата интернет връзка
  2. Поправка 2: Рестартирайте вашия Wi-Fi рутер
  3. Поправете 3: Променете настройките на DNS

Прочетете тази статия допълнително за подробни стъпки как да разрешите Netflix Грешка UI-122

Netflix Error UI-122 е често срещана грешка, с която ежедневно се сблъскват хиляди потребители на Netflix, които стриймват на игрални конзоли, приставки и стрийминг стикове. Изненадващо, проблемът не засяга потребителите на компютри и смартфони.

Направо към…

Грешка в Netflix UI-122. Защо се появява този брой?

Има няколко известни причини, поради които се появява Netflix Error UI-122. Въз основа на дискусии и решения, предоставени от експерти от Netflix по целия свят, всичко се свежда до пет причини, които причиняват грешката.

Ограничена интернет връзка

Ако има проблем със сървърите на вашия доставчик на интернет услуги или дори ако има проблем с някой от мрежовите комутатори, които осигуряват интернет връзка към вашето стрийминг устройство, ще имате ограничена интернет връзка. На компютър е лесно да забележите ограничена интернет връзка, уведомена за потребителите с жълт удивителен знак на лентата за уведомяване. На конзоли или стрийминг пръчки; обаче може да не е толкова лесно разпознаваем.

Недостъпен DNS сървър

Възможно е да има проблем със DNS сървърите. DNS е директория, която има запис на всички уебсайтове и сървъри. Той помага на потребителите да имат достъп до предпочитаните уебсайтове / съдържание. Ако има проблем с DNS, няма да имате достъп до Netflix или друг уебсайт на вашето стрийминг устройство.

Слаб Wi-Fi сигнал

Вашият Wi-Fi рутер места е твърде далеч от вашето безжично поточно устройство? Или ако използвате кабелно интернет устройство, проводникът е повреден или твърде стар? Подобни проблеми могат да доведат до загуба на пакетите с данни по пътя към вашето поточно устройство, което води до Netflix Error UI-122.

Грешка на рутера

Точно както е отличен навик да рестартирате смартфона си често, същото важи и за Wi-Fi рутер. Ако не рестартирате рутера толкова често, това може да доведе до различни проблеми с течение на времето, като например замразен рутер. Всъщност маршрутизаторът може също да стане по-бавен. В крайна сметка вие стигате до проблеми като грешка в Netflix.

Актуализирайте браузъра си и той трябва да реши проблема ви. Ако това не помогне, преминете към следващата корекция.

Повредено приложение на Netflix

Използвате ли стара версия на приложението Netflix? Може да има някои недостатъци и уязвимости, които може да са били отстранени в актуализираната версия. Силно препоръчително е да поддържате всички свои приложения, включително Netflix, актуализирани до най-новите версии.

Приложението Netflix също може да се повреди, ако го използвате чрез някои хакове на устройства, които не се поддържат пряко от Netflix. Ако използвате Netflix на такова устройство, може да е леко предизвикателство за разрешаване на проблема, но определено не е невъзможно.

Как да коригираме Netflix Грешка UI-122?

Поправете 1: Проверете вашата интернет връзка

Бъдете сигурни, че вашият интернет работи добре. Проведете тест за скорост на вашия смартфон или компютър, само за да сте сигурни, че получавате правилната честотна лента. Освен това проверете във вашия Wi-Fi рутер за някой от светодиодите, които може да са червени, като ви уведомяват за възможни грешки. Ако има проблем с вашата интернет връзка, помолете вашия интернет доставчик да го разреши, но ако изглежда, че вашият интернет работи добре навсякъде другаде, но само приложението Netflix не работи, преминете към следващото поправяне.

Поправка 2: Рестартирайте вашия Wi-Fi рутер

Това решава повечето проблеми на вашия Wi-Fi рутер, освен ако проблемът не е в края на вашите доставчици на интернет услуги. Когато рестартирате вашия Wi-Fi рутер, кешът му се изтрива, което му дава нов старт без грешки. В повечето случаи грешката на Netflix UI-122 ще се реши, когато рестартирате вашия Wi-Fi рутер. Ако това не стане, преминете към следващата стъпка.

Поправете 3: Променете настройките на DNS

За това ще ви е необходим компютър.

  • Отидете на контролния панел > Мрежа и Интернет > Център за споделяне на мрежи > Промяна на настройките на адаптер
  • Изберете вашата връзка, след което щракнете върху раздела Мрежи
  • Щракнете върху Разширено и отворете раздела DNS.
  • Въведете следните стойности и щракнете върху OK
  • ** DNS настройки: Ръчно
  • ** Основен DNS-сървър: 8.8.8.8
  • ** Вторичен DNS-сървър: 8.8.4.4

Това трябва да реши проблема ви.

Поправете 4: Деинсталирайте приложението и го инсталирайте отново

Това е последната ви възможност. Ако проблемът ви остава нерешен досега, шансовете са, че вашето приложение Netflix е повредено или липсват някои основни файлове, които са жизненоважни за работата му. Деинсталирането и повторното инсталиране на приложението може да отстрани проблема ви, ако се появи грешка в Netflix UI-122 поради повредено приложение.

Заключителна дума

За повечето хора един от четирите посочени по-горе поправки винаги е работил и е разрешил Netflix Error UI-122. Прекалено ли успяхте да разрешите проблема си с това ръководство за отстраняване на неизправности? Кажете ни в коментарите кое решение е работило за вас.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me