Как да избършете телефон – глупав метод

Независимо дали продавате стария си телефон или го обменяте на по-нов, важно е напълно да изтриете данните си от телефона. Интернет е пълен с ръководства за “как да избърша телефона”. Трябва ви обаче безупречен метод, който предпазва вашите данни от експлоатация.

Ние знаем хора, които изобщо не изтриват лични неща, преди да продадат или разменят телефоните си и това може да бъде най-небрежното нещо, което можете да направите. Количеството технологии и трикове, с които трябва да злоупотребяваме с нечия идентичност, е безумно. Тъй като хакерите и крадците на данни стават все по-умни, трябва да направите една крачка напред от тях, за да защитите личните си данни и информация от попадане в грешни ръце.

Що се отнася до безумния метод, няма гаранции. Вашите данни могат да бъдат възстановени с подходящия софтуер и с умен ум. Можете обаче да затрудните работата, като избършете телефона правилно. Съставихме стъпка по стъпка ръководство за различни операционни системи, за да ви помогнем да разберете как да изтриете телефона си по най-добрия възможен начин.

В случай че имате по-стар телефон или уникална операционна система, моля, проверете документацията, предоставена от фирмата производител, за да изтриете телефона напълно или посетете уебсайта на производителя.

IMG

Съдържание

Как да избършете телефон с Android

Трябва да избършете вашия андроид телефон чист, преди да го продадете. Процесът е доста прост и изисква само 5 стъпки. Тук имаме процеса:

Стъпка 1: Деактивирайте защитата от фабрично нулиране (FRP)

Ако телефонът с Android има близалка 5.0 или по-нова версия, той има FRP активен, което означава, че телефонът ще бъде безполезен, ако бъде нулиран. В такива случаи новият собственик ще изисква вход в акаунт в Google за достъп до телефона с Android. Така че първата стъпка е да деактивирате FRP, ако искате да продадете смартфона.

Стъпка 2: Изключете заключването на екрана

Настройки > Заключен екран и сигурност > Заключване на екрана > Изключете всички методи за заключване на екрана.

Забележка: Потокът може да е малко по-различен при различните смартфони с Android.

Стъпка 3: Премахнете Google акаунта

Настройки > Потребители и акаунти > Докоснете акаунта > Докоснете премахване на акаунта.

Стъпка 4: Премахнете OEM акаунта

Настройки > Потребители и акаунти > Докоснете акаунта > Докоснете премахване на акаунта.

Стъпка 5: Фабрично нулиране на данни

Настройки > Общо управление > Нулиране > Връщане към фабрични настройки

Забележка: Само тези данни от приложението ще бъдат премахнати чрез този метод. Информация като SMS и съобщения за чат може да бъде възстановена лесно с всеки инструмент за възстановяване на данни.

Как да избършете Windows Phone

Windows телефоните се грижат повече за данните, тъй като те предлагат изключително криптиране на потребителите. Най-добрият начин за изтриване на телефон с Windows е да извършите фабрично нулиране и след това да качите някои фиктивни данни, така че останките от оригинални данни да бъдат презаписани.

Стъпка 1: Нулирайте Windows Phone

Настройки > относно > Нулирайте телефона си.

Стъпка 2: Свържете се с компютъра

Свържете телефона с компютър. Ако това е Mac, трябва да изтеглите приложението Windows Phone.

Стъпка 3: Качете данните от манекена

Сега качете фиктивните данни на телефона през компютъра. Трябва да избягвате лични файлове като снимки; вместо това добавете музикални файлове или филми. Идеята е да заредите телефона колкото можете.

Стъпка 4: Нулирайте Windows Phone отново

Нулирайте телефона, както беше споменато по-горе в стъпка 1 и след това повторете стъпка 3. За максимална сигурност повторете тези стъпки няколко пъти, така че оригиналните данни да се загубят.

Стъпка 5: Окончателно нулиране

След като сте доволни, нулирайте Windows телефона за последен път. След това отворете account.microsoft.com/devices и премахнете телефона сериен номер от вашия акаунт.

Как да избършете iPhone

Устройствата на Apple с iOS 5 или по-нова версия се предлагат с хардуерно криптиране, което се активира автоматично с парола. Когато изтриете телефона, ключът за криптиране също се презаписва. След това е почти невъзможно някой да възстанови данните от iPhone.

Процесът на изтриване на iPhone е записан тук:

Стъпка 1: Дезактивиране на устройства

На първо място, отменете всички свързани устройства като Apple Watch. Освен това изключете функцията „Find My iPhone“, като следвате този път; Настройки > име > iCloud > Намери айфонът ми > изключи.

Стъпка 2: Излезте от всички акаунти

Следващата стъпка е да излезете от всички акаунти на iPhone. Приоритет трябва да се даде на iMessage и Apple ID. За да останете на по-сигурната страна, не забравяйте да отворите всяко приложение (Twitter, Facebook, LinkedIn и т.н.) и да излезете поотделно.

  • За iMessage: Настройки > Съобщения > Изключете бутона iMessage.
  • За Apple ID: Настройки > качи & App Store > Apple ID (имейл адрес) > Отписване.

Стъпка 3: Излезте от iCloud

Важно е да излезете от iCloud, преди да започнете да изтривате данни, в противен случай изтриването ще се прилага и за вашия iCloud акаунт, което може да бъде най-лошият ви кошмар.

Настройки > iCloud > Отписване.

Стъпка 4: Избършете iPhone

Сега можете да започнете процеса на нулиране с пълно спокойствие.

Настройки > Общ > Нулиране > Изтрийте цялото съдържание и настройки.

Стъпка 5: Извадете серийния номер

Отидете на Apple ID и премахнете серийния номер на устройството от вашия акаунт в Apple.

Мерки за безопасност за изтриване на всеки телефон

Има списък с действия, които трябва да се извършат, преди да изтриете който и да е телефон.

  • Архивирайте данните, не забравяйте контактите
  • Извадете SIM картата и SD картата (изтрийте SD картата, ако не планирате да я използвате в бъдеще).
  • Запишете серийния номер на телефона за водене на записи.
  • Излезте от различни приложения на телефона.

Има още нещо, което трябва да направите, след като избършете телефона;

Отменете достъпа до телефона си от различни социални медийни услуги като Facebook и Google.

  • За Google: myaccount.google.com > Впиши се & Сигурност > Активност на устройството & известия > Извадете телефона (номер на модела).
  • За Facebook: Настройки > Сигурност > Разпознати устройства > Извадете телефона.

Заключение: Трябва напълно да избършете телефона

Вашият телефон съдържа най-важните данни, защото това е единственото устройство, което използвате през целия ден. Нещо, което се използва толкова често, има повече шансове да бъде повредено, изгубено или откраднато.

Обяснихме ви как да изтриете напълно данните на телефона си. В случай че имате затруднения или проблем, моля, уведомете ни в секцията за коментари по-долу и ние ще се свържем с вас с решение.

Искате да възстановите онлайн поверителността си? Може да искате да проверите по-долу ръководства:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me