Интернет губи, засега!


Интернет засега губи!

След като Европейският парламент за пореден път гласува 348-274 в полза на противоречивата Директива за авторското право, член 13, който ще изисква платформите да въведат филтър за качване, за да се предотврати нарушаването на авторските права, ще влезе в сила скоро.


Директива за авторски права eu

Съдържание

Какво е член 13?

И така, какво прави член 13? Сега известен като член 17, той ще има драстично влияние върху това как европейците споделят материали онлайн. В него се посочва, че платформите ще трябва да гарантират, че потребителското съдържание е лицензирано и не нарушава авторските права.

Критиците казват, че това означава, че ще бъдат въведени „филтри за качване“, за да се сканира цялото съдържание и да се премахнат материали, защитени с авторски права, преди да бъдат качени. Въпреки че законът не изисква такива филтри изрично, това може да бъде неизбежно, тъй като платформите ще изглеждат, за да избегнат санкции.

Смята се също, че член 13 ще убие мемо поколението, но привържениците на новия закон за авторското право настояват, че това са преувеличения, тъй като законодателството включва изключения за пародия. Според експертите обаче всички филтри, които се прилагат, вероятно ще бъдат неефективни и податливи на грешки.

Кои платформи са засегнати?

Член 13 ще засегне платформите, които съдържат съдържание, генерирано от потребители като Twitter, както и тези, които печелят пари от материали, защитени с авторски права, като YouTube. Нетърговските платформи като Wikipedia, облачните услуги като Dropbox, платформите за разработка на софтуер като GitHub и онлайн пазарите като Amazon са изключени от реформата.

Кои държави са засегнати от член 13?

Тъй като повечето членове на Европейския парламент (членове на ЕП) гласуваха в полза на Директивата за авторското право на ЕС, член 13, наричан още „забрана на мемите“ на ЕС, ще бъде наложен във всички европейски държави след две години.

Член 11 също е подложен на критика

Наричан като „данъчен линк“, член 11 от Директивата за авторското право на ЕС принуждава агрегатори на новини като Google News и Apple News да плащат на издателите на новини за представянето на фрагменти от техните истории. Тя има за цел да защити правата на новинарските сайтове, както и да увеличи финансовата им независимост.

Това обаче ще доведе до това, че потребителите виждат по-малко новини в социалните медии, тъй като това ще струва пари да се появят там. Това може също да доведе до 45% спад в трафика към по-малки новинарски сайтове, както в скорошен експеримент от Google, където той показва резултати от търсенето без фрагменти в опит да избегне плащането на глоби.

Какво може да означава член 13 на ЕС за социалните мрежи?

Член 13 от ЕС прави YouTube, Facebook и други социални мрежи отговорни за качени от нелицензиран авторско право материали, качени от потребители. Като такива, те ще трябва да предприемат проактивни мерки, за да предотвратят споделянето на произведения, защитени с авторски права, да споделят онлайн от своите потребители и да откриват видеоклипове (както и друго съдържание), което нарушава авторските права, преди да бъдат предоставени на разположение.

По този начин законодателството принуждава тези сайтове да прилагат механизми за автоматично филтриране на съдържание, защитено с авторски права, като видеоклипове, изображения и песни, освен ако не са изрично лицензирани. Това е мястото, където използването на „филтри за качване“ ще влезе в игра, но много от тях са против, защото тези инструменти не са безусловни и могат в крайна сметка да блокират твърде много.

Ще се промени ли Интернет?

Ако живеете в Европейския съюз, новият закон за авторското право може драстично да промени начина, по който използвате интернет. Член 13 на ЕС ще застраши творческия и разговорния характер на Интернет, който всички ние днес обичаме, но и ще допринесе за универсално наблюдение и цензура, дори ако каченото съдържание е законно – всичко в името за защита на авторските права!

Кога влиза в сила член 13 на ЕС?

Член 13 премина ли? Да. Въпреки това, противно на общоприетото мнение, Директивата на ЕС за авторското право няма да бъде приложена незабавно. Въпреки че е получил окончателния печат на одобрение от Парламента, реформата тепърва трябва да бъде приета от закона от държавите-членки на ЕС. Те ще имат период от две години, за да преведат новите правила в подходящо законодателство, което отговаря на изискванията на директивата, и оттам нататък всеки ще трябва да ги следва..

Член 13 вече е член 17

Директивата за авторското право е разработена повече от две години, като най-противоречивата клауза е член 13. Тя е преименувана като член 17 в ревизирания текст, но мнозина продължават да я наричат ​​член 13 въпреки това.

Какво ще трябва да правят платформите в бъдеще?

Първо, те трябва да направят всичко възможно, за да получат лицензи от притежателите на права, което само по себе си е невъзможна задача (повече за това по-късно). Това се отнася за всички платформи за печалба, дори за най-младите и най-малките. Лицензите трябва да обхващат всички качвания от потребители, но законодателството остава мълчаливо как точно трябва да работи това сътрудничество между платформи и носители на права.

Въпреки това, не всички притежатели на права биха искали да предоставят такива лицензи и нито могат да бъдат принуждавани да го правят. Ето защо второто нещо, което платформите ще трябва да направят, е да се гарантира, че потребителите не качват нелицензирани материали. Както бе споменато по-рано, единственият начин за постигане на това е чрез използване на някакъв вид филтър за качване, въпреки че не е изрично споменат в реформата.

Това означава, че притежателите на права ще могат да предоставят на платформите своите материали, така че да могат да бъдат добавени към тяхната филтърна система. След това съдържанието, качено от потребителите, ще бъде препратено към обширна база данни, за да се провери за лицензи. В случай, че е нелицензирано, съдържанието няма да бъде позволено да излиза онлайн.

Трето, ако всички нелицензирани, защитени с авторски права материали се качват в платформата, или поради липса на информация от притежателите на права, или поради технически проблем във филтъра, те трябва да изтрият съдържанието и да се уверят, че то не се споделя никога повече. Тази процедура обикновено се нарича известие и премахване.

Как ЕС иска да избегне свръхблокиране?

Въпреки че член 13 от Директивата за авторското право на ЕС гласи, че споделянето на мемове и цитати между потребителите на интернет ще остане незасегнато, той не изрично излага как трябва да се правят тези изключения..

Платформите ще трябва да положат „най-добрите си усилия“, за да гарантират липсата на защитени с авторски права материали и по този начин няма да имат друга възможност освен да използват филтри за качване, за да избегнат плащането на глоби, което може да доведе до преблокиране.

Член 13 също забранява всяко „общо задължение за наблюдение“, но в същото време изисква всички качвания от потребители да бъдат филтрирани. Освен това платформите са задължени да имат процедура за подаване на жалби за справяне със спорни решения.

Това също е малко вероятно да отстрани проблема с преблокирането!

Получаването на лицензи за всички произведения е невъзможно

Както беше обяснено по-горе, член 13 от ЕС принуждава всички платформи да придобиват лицензи от притежателите на права, независимо колко малки са те. Ако те не са в състояние да докажат, че са изминали допълнителната миля, за да получат тези лицензи, те ще носят отговорност за всички материали, защитени с авторски права, качени от потребителите на тяхната платформа.

Тъй като милиони интернет потребители в ЕС споделят мемове, видеоклипове, песни, текст и друго съдържание в платформите ежедневно, на практика е невъзможно да се получат лицензи за всички тези произведения от всички притежатели на права.

Тогава платформите няма да имат друга алтернатива, освен да ограничат отговорността си, като прилагат филтри за качване до 1) гарантират липсата на всички материали, предоставени от притежателите на права, и 2) предотвратяват бъдещото им качване.

Защо филтрите за качване са лоша идея?

Както бе обсъдено по-рано, самата реформа не споменава изрично използването на филтър за качване. Но за да могат платформите да спазват правните изисквания на член 13 на ЕС и да избягват плащането на големи глоби, прилагането на филтри е единственото решение, казват експертите.

„Content ID“ на YouTube е отличен пример за подобни системи. Собствениците на съдържание качват своите файлове в специална база данни, която след това сканира и анализира всички видеоклипове, изпратени в YouTube, за да определи дали те нарушават или не.

Въпреки това, не винаги е надеждна и перфектна демонстрация защо тези филтри могат да направят повече вреда, отколкото полза! Google инвестира огромни 100 милиона долара в своята система за идентифициране на съдържание, но преблокирането продължава да бъде съществен проблем.

Освен това той не успява да направи разлика между нарушения и лоялна употреба. Универсалният филтър, от друга страна, може да бъде още по-предразположен към грешки. Например, ако някой направи реакционен видеоклип за епизод на телевизионно шоу, филтърът може да попречи на видеото да бъде публикувано.

Ето защо противниците на закона за авторското право на ЕС се опасяват, че качването на филтри може да създаде пречки за свободата на словото на европейските нетици.

Какво можеш да направиш?

Рано е да кажем със сигурност, тъй като тепърва предстои да видим как ще бъде приложен новия закон за авторското право и как платформите биха идентифицирали и премахвали материали за авторските права. Ако обаче законите се приложат каквато според нас е, използването на VPN може да помогне!

С PureVPN на вашето устройство можете да промените вашето виртуално местоположение на всяка точка на света. Просто се свържете със сървър извън ЕС и voila – когато качвате материали, защитени с авторски права, в платформи като YouTube и Facebook, най-вероятно няма да има последствия.

За по-надеждно решение обаче препоръчваме да получите специален IP VPN и да създадете нови акаунти на всички засегнати платформи. Използването на фиксиран IP адрес от държава извън ЕС по-добре ще служи на целта и ще ви позволи да продължите онлайн дейностите си без ограничения.

Защо повторното гласуване?

Текстът на реформата на ЕС в областта на авторското право беше преразгледан с надеждата да предизвика пробив в съвместните отрицания между Парламента, Комисията и Съвета, след като през януари 2019 г. стигнаха до безизходица. Най-накрая успяха да постигнат споразумение, което означава, че ЕС държавите-членки трябваше да гласуват окончателно за него.

С огромното мнозинство от тях гласува “за”, законът за авторското право най-накрая го изведе на етап изпълнение. Страните, които гласуваха против директивата, включват Швеция, Финландия, Холандия, Италия, Люксембург и Полша, докато страните, които се въздържаха, включват Естония, Словения и Белгия.

Защо новият закон за авторското право?

Краткият отговор е, защото действащият закон за авторското право датира от 2001 г., който предхожда истинската ера в Интернет. По този начин Директивата за авторските права е създадена, за да замени остарелия закон за авторското право на ЕС и да го накара да работи за днешната цифрова ера.

Уикипедия се почернява пред член 13 от Директивата за авторското право на ЕС

За да протестират срещу новата реформа преди окончателното гласуване, което се проведе на 25 март, някои европейски сайтове на Уикипедия решиха да затъмнят за деня. Те блокираха достъпа и насочиха потребителите да се изказват срещу Директивата за авторското право, като се свързват с местните представители на ЕС. Други големи сайтове като Twitch и Reddit също насърчиха потребителите да направят същото.

Създателите на YouTube се борят

Общността на YouTube не е чужда на неволите на авторските права. Създателите на съдържание отново и отново се сблъскват с фалшиви предупреждения за авторски права в ръцете на тролове, ръчни искания за авторски права от страни, които по никакъв начин не са свързани с въпросното съдържание, и безброй искове от звукозаписни компании за най-малкия клип, който се използва.

С окончателното гласуване и отхвърлянето, държавите-членки на ЕС вече имат период от две години, за да впишат директивата в закон. Досега е трудно да се каже точно как ще тълкуват новите правила на ЕС за авторски права и как YouTube ще реагира, но що се отнася до създателите на YouTuber, те далеч не са оптимистични.

Видни YouTubers като KSI, Philip De Franco и PewDiePie предупреждават аудиторията си за проблемите, които могат да възникнат с новата реформа. Грандей, един от най-гласовите защитници срещу член 13 на ЕС, смята, че реакцията на повечето YouTubers е единодушна и промяната ще послужи като събуждане призив към други създатели да се борят.

Забранени ли са сега мемовете в Европа?

Основната причина, поради която член 13 на ЕС е наречен „убиецът на мемите“ или „забрана на мемите“, е, че никой не е сигурен дали мемите ще бъдат забранени в резултат на тези закони, тъй като обикновено се основават на защитени с авторски права визуализации.

Поддръжниците на тази реформа твърдят, че мемовете няма да бъдат премахнати, защото са защитени като пародии, но противниците смятат, че филтрите не биха могли да различат тези различия и така те в крайна сметка биха попаднали в кръстосания огън.

Значи ЕС забранява мемовете? В момента изглежда, че мемите и други творчески творби няма да видят светлината на деня, след като тези нови правила влязат в сила. Само времето ще покаже и надеждата е, че здрастта надделява!

Прилага ли се член 13 на ЕС за всички уебсайтове?

Член 13 ще се прилага за всички платформи, които 1) съхраняват и предоставят достъп до защитени материали, публикувани от техните потребители, и 2) организират и популяризират защитени материали с цел печалба. По същество става въпрос за платформи като Dailymotion, YouTube, Soundcloud и Facebook, които разчитат на качено от потребители съдържание. Платформите, които попадат в обхвата на следните критерии, обаче ще бъдат освободени:

 • По-малко от 5 милиона уникални месечни посетители
 • Годишен оборот под 10 милиона евро
 • По-малко от 3 години дейност
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map