5 причини за бавна WiFi връзка


5 причини за бавна WiFi връзка

Работата с бавен Wi-Fi може да бъде причинена от много преобладаващи фактори. 5-те вероятни причини за бавна скорост на wifi включват:


 • Твърде много приложения работят във фонов режим.
 • Твърде много устройства, свързани към един канал.
 • Потребители, изпълняващи напрегнати дейности
 • Начинът на поставяне на вашия рутер
 • Стар хардуер

IMG

 • Грешен канал
 • Използване на лентата
 • Остарял рутер
 • Погрешно разположение на рутера
 • Остарял драйвер

Защо Wi-Fi е толкова бавен?

Страници, които отнемат значително време за зареждане, могат да бъдат доста смущаващи и изпитание за търпение. Бавната Wi-Fi скорост може да стане още по-тревожна ситуация, когато се опитвате да спазвате сроковете и да свършите домашната си работа навреме.

Посочено по-долу са някои от причините, поради които скоростта на вашия Wi-Fi може да бъде бавна с възможни решения.

*Забележка: Лош Wi-Fi сигнал може да ви накара да мислите, че това е проблем с интернет връзката, но в действителност това не винаги е вярно. За да ускорите интернет или да засилите Wi-Fi сигнала, ще трябва да следвате различни стъпки.

1. Вие сте поставени на грешен канал

Безжичните мрежи се състоят от две честотни ленти: съответно 2,4 GHz и 5 GHz. Тези честотни диапазони влияят на два фактора, които са скоростта и колко бързо могат да пътуват. Например каналът от 2.4 GHz може да осигури по-ниски скорости в широка зона на покритие, докато; канал от 5 GHz може да предава по-бързи скорости в по-малка зона на покритие. За предпочитане е 2.4 GHz връзка да се прилага по-добре към градските зони поради по-малко шум или смущения, отколкото 5GHz мрежа. Тези ленти са разделени на няколко канала.

Честа причина, поради която Wi-Fi е бавен у дома, се дължи на наличието на уреди като микровълни, безжични телефони и други устройства, които предават по същия канал с честота 2.4 GHz. Ако тези устройства присъстват наблизо, това може да доведе до намаляване на скоростта на Wi-Fi. Това важи за вашите съседи, които може да имат много устройства, свързани към една и съща мрежа и които работят на същата честота.

Каналите са подобни на пътищата, а устройствата са превозни средства на пътя. Ако всички използват един и същ маршрут, за да стигнат до определената от тях дестинация, има вероятност да причинят задръствания в трафика. Но ако няколко маршрута водят до една и съща дестинация, вероятно ще се раздели трафикът, което ще доведе до по-малки задръствания. Така че избирането на канала с най-малко задръствания в трафика е препоръчително решение за примери, канали 1, 6 и 11 са най-бързите налични канали.

Как да го поправим:

За да разберете кои канали са най-претоварени във вашата мрежа, използвайте приложение за безжичен анализатор като NetSpot и след това преместете канала си на вашия рутер.

2. Претоварена употреба на честотна лента

Пропускателната способност се отнася до най-голямото количество данни, предавани по мрежата по всяко време. Ако споделяте вашата Wi-Fi връзка с множество хора, всеки път, когато хората участват в дейности, отнемащи честотна лента, като например онлайн игра на видео игри, стрийминг на големи аудио файлове и други дейности, обикновено използват вашата ценна дейност. Просто спирането на тези дейности може драстично да подобри вашата Wi-Fi производителност.

Как да го поправим:

Инсталиране на софтуер за мониторинг на честотната лента като DD-WRT или Garygole, за да помогнете да разберете приложенията, които заемат най-голяма честотна лента

твърде много хора в една и съща мрежа

3. Вашият рутер е остарял

Остарял рутер също може да доведе до бавна Wi-Fi скорост. По-новите устройства имат тенденция да осигуряват много по-добра свързаност и обхват в сравнение с по-старите устройства. Например, маршрутизаторите, датирани от десетилетие назад, са склонни да имат скорост на Wi-Fi около 25 Mbps (мегабита в секунда). Докато устройствата пуснати няколко години след като бяха подобрени скорости, вариращи от 150 до 500 Mbps.

Маршрутизаторите поддържат различни Wi-Fi стандарти, които се подобряват с течение на годините. Най-търсените Wi-Fi стандарти за рутери на пазара днес са B, G, N и AC. Основната разлика между всеки от тях е скоростта на трансфер. Например, безжичната B има скорост на трансфер от 11mbps, докато безжичната G има Wi-Fi скорост от 54 Mbps.

Как да го поправим:

Ако имате бавна Wi-Fi връзка, опитайте да рестартирате рутера, който трябва да ускори нещата за вас. Просто отделете жицата от вашия рутер и го свържете няколко секунди след това. Ако не работи за вас, най-доброто възможно решение би било да закупите ново устройство.

остарял рутер

4. Грешно поставяне на вашия рутер

Ако сте закупили ново устройство, но все още срещате проблеми по отношение на вашата Wi-Fi скорост, проблемът може да е в позиционирането на рутера. Сигналите са склонни да пътуват във външна посока, така че е най-добре да поставите рутера на място, покриващо радиуса на цялата къща, вместо да го поставяте в ъгъла на вашия дом.

Как да го поправим:

 • Вашата къща може да е особено голяма за вашия рутер, за да осигури пълно покритие; след това ще трябва да приложите Wi-Fi разширители, за да увеличите обхвата на сигналите, разпространяващи се в цялата къща. Тези удължители са спомагателни устройства, които се свързват към рутера и многократно хвърлят сигнали, за да покрият много по-голяма площ.
 • Избягвайте да поставяте рутера близо до или в мазето си, тъй като материали като бетон и материал могат да блокират Wi-Fi сигнали и по този начин да правят Wi-Fi бавен.
 • Оставянето на рутера на рафта с книги или на земята не е най-добрата позиция за разпространение на вашите Wi-Fi сигнали. По-обещаващ начин обаче е да поставите маршрутизатора на определена височина, за да постигнете забележима Wi-Fi производителност, като цяло разширите обхвата на излъчване..

разположение на рутери

5. Остарял мрежов драйвер

За да установите връзка с интернет, е необходим мрежов адаптер, който се поддържа от мрежовите драйвери. По принцип Windows автоматично актуализира тези драйвери месечно, за да гарантира, че имате най-добрия възможен драйвер без грешки. Въпреки това, може да има моменти, когато тези безжични драйвери могат да изчезнат или да станат несъвместими с вашия хардуер, следователно, което води до проблеми с Wi-Fi свързаността.

Как да го поправим:

Можете ръчно да актуализирате драйвера, като напишете мениджъра на устройства в полето за търсене и потърсите вашия мрежов адаптер. Когато откриете, че щракнете с десния бутон върху мрежовия адаптер, който искате да актуализирате и изберете драйвер за актуализация. Ако тя ви подкани за налична актуализация, щракнете върху Инсталиране и ако не, то системата ви е актуална.

актуализация на драйвера

Съвет: Тествайте скоростта на връзката си!

За точни и верни резултати затворете всички приложения, работещи на заден план и поставете на пауза Adblocker, ако го използвате.

Забележка: Интернет скоростта ви може да е бавна през по-натовареното време на деня, за разлика от полунощ, това е основно, когато половината ви квартал вероятно спи. Ако обаче скоростта ви е постоянно ниска, може да искате да се обадите на вашия интернет доставчик (доставчик на интернет услуги), за да получите план за надстройка!

 • Отворете предпочитания от вас браузър и отидете на уебсайт за тест за скорост като speed.googlefiber.net.
 • Чукнете върху "Играй" икона
 • След няколко секунди ще видите ping, скорост на изтегляне и скорост на качване.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map