10 начина, по които NSA ви шпионира през 2020 г.

Имали ли сте някога чувството, че сте наблюдавани? Някога минало ли ви е през ума, че някой може непрекъснато да проследява вашите цифрови отпечатъци, за да наруши поверителността ви? Изминаха шест години, откакто скандално известният свиркащ свирка Едуард Сноудън изтече класифицираните файлове от Агенцията за национална сигурност (НСА), за да може светът да ги види. Именно тогава светът разбра как чичо Сам винаги гледа.

Разбира се, светът знае за инцидента, все пак, нека да потърсим паметта на тези, които са забравили. Едуард Сноудън изсвири свирката на НСА на 5 юни 2013 г. Документите, изтекли от Сноудън, разкриха, че НСА е шпионирала не само американски граждани, но събира лични данни на лица от цял ​​свят. Откровенията на Сноудън завладяха света от буря, докато нетизените се обединиха да зададат този въпрос:

е nsa шпионира за мен изображението на иконата

Защо NSA ме шпионира?

Въпреки въздействието, което първоначалните разкрития оказваха, е шокиращо да се види, че предупрежденията влизат през едното ухо и излизат от другото. С течение на времето хората забравиха как тяхната поверителност е нарушена в името на национален интерес. Без значение, ние все още ценим жертвата на Сноудън и това, което той направи за нас. Така че, нека ви припомним отново начините, по които НСА ви шпионира!

XKeyScore или XKS

XKS е секретна програма, разработена от Агенцията за национална сигурност за търсене и анализ на глобални данни от интернет. XKS е сложна програма, която дава достъп на NSA за наблюдение на интернет. Програмата дава възможност на NSA да чете имейлите ви, да осъществява достъп до вашите заявки за търсене, история на сърфиране и споделяни документи. Програмата дава възможност на NSA на практика да получи достъп до вашето устройство – давайки им възможност да наблюдават всичко. Освен това NSA може да проследи вашето устройство, където и да отидете. Накратко, те имат достъп до всичко и всичко.

Специализирани операции за достъп

През 1997 г. NSA създаде своя елитен хакерски отдел, наречен „Специални операции за достъп“, известен още като ТАО. TAO е специализираното звено за събиране на информация за кибер-войни на NSA, което преминава под това мото: „Вашите данни са наши данни, вашето оборудване е нашето оборудване – по всяко време, на всяко място и по всякакъв закон“. Специализирани операции за достъп използват защитните вратички в устройствата, за да събират информация за потребителя или да използват устройството като инструмент за наблюдение. Въпреки това устройствата с минимални или никакви вратички за сигурност не са далеч от обсега на TAO.

TAO е достатъчно способен да наруши сигурността на вашето устройство, използвайки злонамерен софтуер. Те могат да насочват трафик към фалшиви версии на реални уебсайтове, за да наблюдават регистрациите и активността на потребителите. TAO също работи в съюз с технологични компании за създаване на бекграунд в рутери – експлоатирайки устройства не само виртуално, но и физически.

Събиране на данни от социални медии и телекомуникационни гиганти

Съгласно задълженията на програма PRISM, НСА поиска данни от гиганти в социалните медии и телекомуникациите. NSA може да поиска от тези компании информация като снимки, видеоклипове, имейли и история на сърфиране. Най-големите техни техни сътрудници се казва Google, Facebook, Microsoft, Yahoo и Apple.

Алиансът за разузнаване с пет очи

Създаването на НСА беше подкрепено от идеята за национална сигурност. НСА е създадена за събиране на информация за чужди страни и граждани, а не за граждани на САЩ. Алиансът е трябвало да помогне на организацията да издържа и да противодейства на всеки акт срещу националната сигурност. Накратко, НСА не беше упълномощена да събира разузнавателни данни върху американците. Въпреки че въпросът е, направиха ли го? да!

Използвайки законните вратички, NSA не само събира разузнавателна информация за гражданите на Съединените щати, но също така споделя информацията със своите съюзници, наречени „Път на петте очи”. Съюзът се състои от пет държави: САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия. Връзката обаче е взаимна, тъй като разузнаването на други страни също се споделя със САЩ.

Където и да отидеш, следва NSA

Не си сам! Независимо къде отивате, NSA следва. NSA може да проследи местоположението ви чрез вашия мобилен оператор, отворете Wi-Fi мрежи в близост (уязвими за сигурност разбира се) и GPS. Според Washington Post, NSA събира около 5 милиарда записи на ден. Мониторинг на вашия начин на пътуване, NSA може да проследява вашите любими места. Кой знае, може да са наясно с тайното ви скривалище в къщата на дърветата. Освен това, с помощта на тази информация, НСА може да намери сътрудниците на целеви индивиди – също така ги превръща в човек, който представлява интерес.

Някой гледа

NSA може лесно да получи достъп до камерата на вашия лаптоп, смартфон и дори уеб камери с обикновена атака на злонамерен софтуер. Атаката е толкова фина, че дори не забелязвате, че устройството ви е компрометирано. Това няма никакъв ефект върху производителността на вашето устройство, основната му цел е да събира информация. Освен това вашите микрофони могат да се използват и за запис и предаване на вашите разговори без вашето съгласие.

Дори устройствата, които са били изключени, могат да бъдат включени, без да забележите никога. Някога се питахте защо сте бомбардирани с рекламите на нещо, което току-що сте обсъдили с приятеля си? Говорейки за реклами, има причина Марк Зукърбърг да държи камерата и микрофона си подслушван през цялото време. И причината е, той знае!

НСА я зачертава извън списъка за проверка

Изтеклата информация на Snowden разкри, че NSA шпионира и вашите покупки. С сътрудничеството си с гиганти на кредитни карти като Visa, NSA може да осъществява достъп до вашите журнали за покупки и да наблюдава поведението ви при покупка. Освен това NSA е сключила и съюз с Дружеството за световна междубанкова финансова далекосъобщения, известно още като SWIFT.

NSA има достъп до информация от базата данни на SWIFT, която включва записи на покупки, извършени с кредитни карти и други финансови транзакции. Целта, която стои зад събирането на такава информация, беше да се проследят покупките на терористични организации, но е трудно да повярваме, че информацията за гражданин, който купува хранителни стоки, помага в това отношение.

Изграждане на заден план – Любимото време за преминаване на NSA

Всички знаем за известния инцидент с ФБР-Apple през 2016 г. Тогава беше, когато Apple отхвърли искането на ФБР за достъп до данни на iPhone, конфискуван на местопрестъплението при инцидента на стрелците в Сан Бернардино. Отговорът на Apple придружи обратната реакция, на която Кук отговори:"Никой не би искал изграден главен ключ, който да превърне стотици милиони брави, дори ако този ключ е бил във владение на човека, на когото имате най-голямо доверие … този ключ може да бъде откраднат".

Очевидно това е едната страна на монетата. Според разкритията на Snowden, NSA харчи над 200 милиона долара годишно, за да направи сигурността на устройствата уязвима. Такова количество мамут се изразходва за сътрудничество с технически гиганти – създаване на заден план за наблюдение.

Друг инцидент, предизвикан в светлината на вниманието, беше колаборацията на NSA-RSA, при която Националната агенция за сигурност плати RSA 10 милиона долара за създаване на бекдорд и разпространение на компрометирани инструменти за криптиране. През годините RSA твърди, че отношенията им с НСА са се променили, обаче, ние силно вярваме в тази представа: веднъж крадец, винаги крадец.

Разбира се, това са няколко известни инцидента. Трябва да има стотици такива сътрудничества, за които не сме наясно. Съюзите, които все още действат и ни шпионират заедно с НСА, от сенките.

Изпращане на информация

NSA може да получи достъп до информацията, изпратена или получена във вашите текстови съобщения. NSA не само събира информация за съдържанието на съобщенията, но и метаданните, които им позволяват достъп до регистрационни файлове от вашето устройство, контакти и текущото ви местоположение.

Някой е на телефона

НСА събираше информация и от телефонни разговори. Въпреки че тази информация не е ограничена само до метаданни. През 2009 г. от NSA стартира секретна програма, известна като Mystic, според разкритията на Snowden, програмата позволява на NSA да записва не само метаданни, но и съдържанието на телефонни разговори. През 2011 г. програмата достигна своя връх, тъй като бе съобщено, че Mystic е позволил на NSA да записва телефонно съдържание и метаданни на държава за цял месец.

Има решение за всичко

Споделяйки цифровото пространство, наша отговорност е не само да обучаваме колегите си нетизиенци за методите, чрез които НСА ги шпионира, но и да им предоставя решения. С задълбочени проучвания нашият екип излезе с начини, по които можете да издигнете сигурността си на следващото ниво – правейки вашите устройства неуязвими за опити за хакване. Освен това ние сме силни популяризатори на поверителността и анонимността и измислихме указания, с които можете да се защитите от онлайн наблюдение и да спрете NSA да наруши поверителността ви.

Поверителност на интернет – Кажете „Не“ на онлайн наблюдението

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me