Az Internet egyelőre veszít!

Az Európai Parlament ismételt 348-274 szavazásáról az ellentmondásos szerzői jogi irányelv mellett, a 13. cikk, amely előírja a platformok számára a feltöltési szűrő bevezetését a szerzői jogok megsértésének megelőzése érdekében, hamarosan hatályba lép..

eu szerzői jogi irányelv

Tartalomjegyzék

Mi a 13. cikk??

Szóval, mit csinál a 13. cikk? Jelenleg a 17. cikk néven drasztikus hatással lesz arra, hogy az európaiak hogyan osztják meg az anyagokat online. Azt állítja, hogy a platformoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a felhasználói tartalmakat licenccel és a szerzői jogokat nem sértsék meg.

A kritikusok szerint ez azt jelenti, hogy a „feltöltő szűrők” bevezetésre kerülnek az összes tartalom szkennelésére és a szerzői joggal védett anyagok eltávolítására a feltöltés előtt. Bár a törvény nem írja elő kifejezetten az ilyen szűrőket, elkerülhetetlen lehet, mivel a platformok igyekszik kerülni a szankciókat.

Úgy gondolják továbbá, hogy a 13. cikk meg fogja ölni a mém-generációt, ám az új szerzői jogi törvény támogatója ragaszkodik ahhoz, hogy ezek túlzás, mivel a jogszabályok a paródia alóli kivételeket tartalmaznak. A szakértők szerint azonban az alkalmazott szűrők valószínűleg nem hatékonyak és hajlamosak a hibákra.

Mely platformokat érinti?

A 13. cikk olyan platformokat érinti, amelyek fogadnak felhasználói által létrehozott tartalmat, például a Twitter, valamint azokat, amelyek szerzői joggal védett anyagokból, például a YouTube-ból keresnek pénzt. A nem kereskedelmi platformok, mint például a Wikipedia, a felhőalapú szolgáltatások, például a Dropbox, a szoftverfejlesztési platformok, mint például a GitHub, és az online piacterek, mint például az Amazon, mentesülnek a reformból.

Mely országokat érinti a 13. cikk?

Mivel az Európai Parlament többségének képviselői az EU szerzői jogi irányelv mellett szavaztak, a 13. cikket, amelyet más néven az EU „mém tilalmának” is neveznek, minden európai országban két év alatt bevezetik..

A 11. cikk szintén bírálat alatt áll

Az EU szerzői jogi irányelvének „Link adónak” nevezik az 11. cikk arra kényszeríti a hírolvasókat, mint a Google News és az Apple News, hogy fizetsék a hírkiadókat a történeteikrészletek feltüntetéséért. Célja a híroldalak jogainak védelme, valamint pénzügyi függetlenségük növelése.

Ennek eredményeként a felhasználók kevesebb hírt fognak látni a közösségi médiában, mivel pénzbe kerül a megjelenés. Ez a kisebb hírportálok forgalmának 45% -os csökkenéséhez is vezethet, amint azt a Google nemrégiben végzett kísérlete alapján elvégezte, hogy a keresési eredményeket kivonatok nélkül jelenítse meg a bírság megfizetésének elkerülése érdekében..

Mit jelent az EU 13. cikke a szociális hálózatok vonatkozásában??

Az EU 13. cikke előírja, hogy a YouTube, a Facebook és más közösségi hálózatok felelősek a felhasználók által feltöltött, engedély nélküli szerzői jogi anyagokért. Mint ilyen, proaktív intézkedéseket kell hozniuk annak megakadályozására, hogy a szerzők által védett művek online megosszák a felhasználókat, és felismerjék a szerzői jogokat sértő videókat (valamint egyéb tartalmakat), még mielőtt azok elérhetővé válnának..

A jogszabályok ezáltal arra kényszerítik ezeket a webhelyeket, hogy olyan mechanizmusokat vezessenek be, amelyek automatikusan szűrik a szerzői joggal védett tartalmakat, például videókat, képeket és dalokat, kivéve, ha kifejezetten engedéllyel rendelkeznek. Itt lépne életbe a „feltöltő szűrők” használata, de sokan ellenzik őket, mert ezek az eszközök nem bizonyítják a bolondokat, és túl sok lehet a blokkolásuk..

Megváltozna az internet?

Ha az Európai Unióban él, az új szerzői jogi törvény drasztikusan megváltoztathatja az internet használatát. Nemcsak az EU 13. cikke veszélyezteti az internet kreatív és beszélgető jellegét, amelyet ma mindannyian szeretünk, hanem hozzájárul az egyetemes megfigyeléshez és cenzúrához, még akkor is, ha a feltöltött tartalom törvényes – mindezt a nevében. a szerzői jogok védelme!

Mikor lép hatályba az EU 13. cikke?

Átadta a 13. cikk? Igen. A közvélemény véleményével ellentétben azonban az EU szerzői jogi irányelvét nem hajtják végre azonnal. Noha a Parlamentet megkapta a végső jóváhagyási pecséttel, a reformot az EU-tagállamoknak még végre kell hajtaniuk. Két év áll rendelkezésükre az új szabályok megfelelő irányelvbe történő átültetésére, amely megfelel az irányelv követelményeinek, és innen mindenkinek be kell tartania ezeket a szabályokat..

A 13. cikk most a 17. cikk

A szerzői jogi irányelvet több mint két éve dolgozták, a legellentmondásosabb záradék a 13. cikk volt. Az átnevezett szövegben ez most 17. cikkként kerül átnevezésre, ám ennek ellenére sokan továbbra is 13. cikknek nevezik azt..

Mit kell tennie a platformoknak a jövőben??

Először is minden tőlük telhetőt meg kell tenniük ahhoz, hogy engedélyeket szerezzenek a jogosultaktól, ami önmagában lehetetlen feladat (erről bővebben később). Ez vonatkozik minden nonprofit platformra, még a legfiatalabbra és a legkisebbre is. Az engedélyeknek ki kell terjedniük a felhasználói feltöltésekre, ám a jogszabályok nem tartalmazzák azt, hogy pontosan hogyan működjön ez a platformok és a jogtulajdonosok közötti együttműködés.

Ugyanakkor nem minden jogtulajdonos szeretne ilyen engedélyeket megadni, és erre sem kényszeríthetők. Ezért kell a platformok második dolgának annak biztosítása, hogy a felhasználók ne töltsenek fel nem engedélyezett anyagokat. Mint korábban említettük, az egyetlen módja ennek elérésére valamilyen feltöltési szűrő használata, annak ellenére, hogy a reform ezt kifejezetten nem említi..

Ez azt jelenti, hogy a jogtulajdonosok képesek lesznek platformokkal ellátni anyagaikat, hogy azok hozzáadhatók legyenek szűrőrendszerükhöz. A felhasználók által feltöltött tartalmat ezután kereszthivatkozásként kezelik egy kiterjedt adatbázisgal a licencek ellenőrzése céljából. Ha nincs engedély, a tartalom nem engedhető online.

Harmadszor, ha bármilyen engedély nélküli, szerzői joggal védett anyagot feltöltenek a platformon, akár a jogtulajdonosok információhiánya, akár a szűrő műszaki hibája miatt, törölniük kell a tartalmat, és ügyelniük kell arra, hogy azt soha többé ne osszák meg. Ezt az eljárást általában értesítésnek és eltávolításnak nevezik.

Hogyan akarja elkerülni az EU a túlzott blokkolást??

Annak ellenére, hogy az EU szerzői jogi irányelvének 13. cikke kimondja, hogy a mémek és az idézetek megosztása az internetezők között változatlan marad, az nem határozza meg konkrétan, hogy ezeket a kivételeket miként lehet megtenni..

A platformoknak minden erőfeszítést meg kell tenniük a szerzői joggal védett anyagok elérhetetlenségének biztosítása érdekében, így nem lesznek más lehetőségeik, mint feltöltési szűrők használata, hogy elkerüljék a bírság megfizetését, amely túllépést eredményezhet..

A 13. cikk megtilt minden „általános felügyeleti kötelezettséget”, ugyanakkor megköveteli az összes felhasználói feltöltés szűrését. Ezenkívül a platformok kötelesek panasztételi eljárást alkalmazni a vitatott határozatok kezelésére.

Ez szintén nem valószínű, hogy megoldja a túlzott blokkolás problémáját!

Lehetetlen minden munkára licenceket szerezni

Mint fentebb kifejtettük, az EU 13. cikke arra kényszeríti az összes platformat, hogy licenceket szerezzen a jogtulajdonosoktól, függetlenül attól, hogy kicsik lehetnek. Ha nem tudják bebizonyítani, hogy túl sokat tett meg azért, hogy megszerezzék ezeket az engedélyeket, akkor felelősséget vállalnak a szerzői joggal védett anyagokért, amelyeket a felhasználók a platformon töltöttek fel..

Mivel az EU-ban több millió Internet-felhasználó naponta megosztja a mémeket, videókat, dalokat, szöveges és egyéb tartalmakat a platformokon, gyakorlatilag lehetetlen licenceket szerezni ezekre a művekre az összes jogtulajdonostól.

A platformoknak ezután nincs más alternatíva, mint korlátozni a felelõsségüket a feltöltõszûrõk megvalósításával: 1) biztosítani a jogtulajdonosok által eljuttatott összes anyag elérhetetlenségét, és 2) megakadályozni a késõbbi feltöltést.

Miért rossz ötlet a feltöltési szűrők??

Amint azt korábban tárgyaltuk, maga a reform nem említi kifejezetten a feltöltési szűrő használatát. A szakértők szerint azonban a szűrők bevezetése az, hogy a platformok megfeleljenek az EU 13. cikkében foglalt jogi követelményeknek, és ne kerüljék heves pénzbírságot, a szűrők bevezetése az egyetlen megoldás..

A YouTube „Content ID” kiváló példa a hasonló rendszerekre. A tartalomtulajdonosok feltöltik fájljaikat egy speciális adatbázisba, amely aztán beolvassa és elemzi az összes, a YouTube-hoz benyújtott videót annak megállapítása érdekében, hogy megsértik-e a szerzői jogokat..

Ez azonban nem mindig megbízható és tökéletesen szemlélteti, hogy ezek a szűrők miért okozhatnak több kárt, mint hasznot! A Google óriási 100 millió dollárt fektetett a Content ID rendszerébe, de a túlzott blokkolás továbbra is jelentős probléma.

Nem tesz különbséget a jogsértés és a tisztességes felhasználás között. Ugyanakkor az univerzális szűrő még inkább hajlamos lehet a hibákra. Például, ha valaki reakcióvideót készít egy TV-show egy epizódjára, a szűrő megakadályozhatja a videó közzétételét.

Ezért az EU szerzői jogi törvény ellenzői attól tartanak, hogy a szűrők feltöltése akadályozhatja az európai netizens szólásszabadságát..

Mit tudsz csinálni?

Bizonyos esetekben még túl korai mondani, mivel még nem láthatjuk, hogyan fogják végrehajtani az új szerzői jogi törvényt, és hogy a platformok hogyan azonosítják és eltávolítják a szerzői jogi anyagokat. Ha azonban a törvényeket úgy hajtják végre, ahogyan gondoljuk, a VPN használata segíthet!

A készüléken található PureVPN segítségével megváltoztathatja virtuális helyét a világ bármely pontjára. Csatlakozzon csak az EU-n kívüli szerverhez, és voila – ha szerzői joggal védett anyagokat tölt fel olyan platformokra, mint a YouTube és a Facebook, akkor valószínűleg nem lesznek következmények.

A bolondbiztosabb megoldás érdekében azonban azt javasoljuk, hogy szerezzen dedikált IP VPN-t, és hozzon létre új fiókokat az összes érintett platformon. A nem uniós országból származó rögzített IP-cím használata jobban szolgálja a célt, és lehetővé teszi, hogy korlátozása nélkül folytathassa online tevékenységeit.

Miért az új szavazás??

Az EU szerzői jogi reformjának szövegét felülvizsgálták abban a reményben, hogy áttörést idézhetnek elő a Parlament, a Bizottság és a Tanács közötti együttes tagadásokban, miután 2019. januárban űzött helyzetbe kerültek. Végül sikerült megállapodásra jutniuk, ami azt jelentette, hogy az EU a tagállamoknak végleges szavazást kellett készíteniük erről.

Mivel többségük mellette szavazott, a szerzői jogi törvény végre bevezette a végrehajtási szakaszba. Az irányelv ellen szavazott Svédország, Finnország, Hollandia, Olaszország, Luxemburg és Lengyelország, míg tartózkodásuk alatt Észtország, Szlovénia és Belgium található..

Miért az új szerzői jogi törvény??

A rövid válasz azért van, mert a jelenlegi szerzői jogi törvény 2001-re nyúlik vissza, amely megelőzi a valós internetes korszakot. Így a szerzői jogi irányelv célja az EU elavult szerzői jogi törvényének felváltása és működésének a mai digitális korban való működése.

A Wikipedia kimeríti az EU szerzői jogi irányelv 13. cikkét

Annak ellenére, hogy tiltakozzanak az új reform előtt, a március 25-én tartott zárószavazás elõtt, néhány európai Wikipedia webhely úgy döntött, hogy elsötétíti a napot. Blokkolták a hozzáférést és arra utasították a felhasználókat, hogy lépjenek fel a szerzői jogi irányelv ellen azáltal, hogy felveszik a kapcsolatot az EU helyi képviselőivel. Más nagyobb webhelyek, mint például a Twitch és a Reddit, szintén arra ösztönözték a felhasználókat, hogy tegyék meg ugyanezt.

A YouTube alkotói harcolnak

A YouTube közösség nem idegen a szerzői jogi sérelmekkel szemben. A tartalom készítői újra és újra a trollok kezébe kerülnek a hamis szerzői jogi sztrájkokkal, a felek kézi szerzői jogi követeléseivel, amelyek semmilyen módon nem kapcsolódnak a kérdéses tartalomhoz, és a lemezkiadók számtalan követelésével a felhasznált legkisebb klip felett..

A zárószavazással és elmosódással az EU tagállamainak két éve van arra, hogy az irányelvet törvénybe írják. Mostanáig nehéz pontosan megmondani, hogy miként fogják értelmezni az új EU szerzői jogi szabályokat, és hogyan reagál a YouTube, de a YouTuber készítői szempontjából messze nem optimista..

Az olyan prominens YouTubers-ek, mint a KSI, Philip De Franco és PewDiePie figyelmeztetik közönségüket az új reform során felmerülő problémákról. Grandayy, az egyik leghangosabb támogatója az EU 13. cikke ellen, úgy véli, hogy a legtöbb YouTubers reakciója egyhangú volt, és a változás ébresztőként szolgál más alkotók számára, hogy harcoljanak.

Tiltottak-e a mémek Európában??

A fő ok, amiért az EU 13. cikkét „mémek gyilkosának” vagy „mémek tilalmának” nevezték, az az, hogy senki sem biztos abban, hogy a mémeket tiltják-e ezek a törvények, mivel ezek általában szerzői jogok által védett látványterveken alapulnak.

Ennek a reformnak a támogatói azt állítják, hogy a mémeket nem távolítják el, mert paródiaként védettek, de az ellenzők úgy vélik, hogy a szűrők nem képesek megkülönböztetni ezeket a különbségeket, és így a keresztirányú tűzbe kerülhetnek..

Tehát az EU tiltja a mémeket? Jelenleg úgy tűnik, hogy a mémek és más kreatív alkotások nem látják a napfényt, miután ezek az új szabályok hatályba lépnek. Csak az idő fogja megmutatni, és a remény az, hogy az értelme uralkodik!

Az EU 13. cikke minden weboldalra alkalmazandó??

A 13. cikk minden olyan platformon alkalmazandó, amely 1) a felhasználók által közzétett védett anyagokat tárol és hozzáférést biztosít azok számára, valamint 2) a védett anyagok szervezése és reklámozása céljából történik. Lényegében olyan platformokról szól, mint a Dailymotion, a YouTube, a Soundcloud és a Facebook, amelyek a felhasználók által feltöltött tartalmakra támaszkodnak. Azon platformok azonban, amelyekre a következő kritériumok vonatkoznak, mentességet élveznének:

  • Kevesebb, mint 5 millió egyedi havi látogató
  • Éves forgalom 10 millió euró alatt
  • Kevesebb, mint 3 év tevékenység
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me