Što je privatna IP adresa?


Što je privatna IP adresa?

Privatna IP adresa adresa je internetskog protokola koja je dodijeljena vašim kućnim uređajima kao što su pisač, pametni televizor i drugi. Privatne IP adrese komuniciraju jedna s drugom i ne komuniciraju na širem webu.


Privatna i javna IP adresa

Što je IP adresa?

Adresa internetskog protokola, obično poznata kao IP adresa, jedinstvena je brojčana adresa koja se dodjeljuje svakom pojedinom uređaju za koji je potreban internet poput računala, pisača, pametnih sklopki, usmjerivača interneta ili bilo kojeg drugog uređaja koji je dio interneta mreža.

Zamislite IP adresu kao gorivo koje pokreće automobil; bez ovog goriva; nećete biti u mogućnosti zaobići Budući da su IP adrese koherentne prirode, one se mogu promijeniti. Bez IP adrese praktički ste izvan mreže.

Što je privatna IP adresa?

Privatna IP adresa posebno je dodijeljena uređaju u kontroliranoj mreži i nije lako dostupna na širokom internetu. S privatnom IP adresom svi će uređaji kojima je dodijeljen određeni privatni IP biti u mogućnosti međusobno komunicirati.

Kako djeluje privatna IP adresa?

Da biste pojednostavili stvari, uzmimo primjer uređaja koji su spojeni na vašu kućnu mrežu. Kao dio modernog tehnološkog doba sigurno imate pametni telefon, možda i stolno računalo ili prijenosno računalo, a svi se ti uređaji povezuju s internetom putem središnjeg usmjerivača vašeg doma.

Da biste pojednostavili stvari, uzmimo primjer uređaja koji su spojeni na vašu kućnu mrežu. Kao dio modernog tehnološkog doba sigurno imate pametni telefon, možda i stolno računalo ili prijenosno računalo, a svi se ti uređaji povezuju s internetom putem središnjeg usmjerivača vašeg doma.

Možete pitati, koja je svrha imati javni IP i privatni IP? Zanimljivo pitanje. Uređaji spojeni na vašu kućnu mrežu mogu međusobno ugodno komunicirati koristeći svoju privatnu IP adresu. Dok će usmjerivač koristiti dodijeljenu javnu IP adresu za pomoć u komunikaciji s ostatkom svijeta putem interneta.

Podrazumijeva se da će prilikom povezivanja s internetom vaše privatne IP adrese ostati skrivene i vidljiva je samo javna IP adresa usmjerivača..

U osnovi, privatna IP adresa je IP adresa kućnog ne-internetskog kućanstva koja ostaje kod kuće. To znači da mrežni uređaji, poput usmjerivača, dodjeljuju privatne IP adrese.

Privatni rasponi IP adresa

 • 10.0.0.0 do 10.255.255.255
 • 172.16.0.0 do 172.31.255.255
 • 192.168.0.0 do 192.168.255.255

Kako pronaći svoju privatnu IP adresu

 1. tisak Win + R i upišite cmd u polje.
  Korak 1: Upišite CMD
 2. tisak Unesi otvoriti Komandni redak.
  Korak 2: Unesite naredbeni redak
 3. Tip ipconfig i pritisnite Unesi. Vidjet ćete podatke o popisu u vezi s mrežnom vezom.
  Korak 3: Upišite ipconfig za ipv4 adresu

Što je potrebna privatna IP adresa?

Ako je javna IP adresa jedini način povezivanja s internetom, zašto je potreban privatni IP? Prvo, za interne uređaje koji međusobno komuniciraju, primjerice, poslali ste stranicu sa svog pametnog telefona za ispis na pisaču. Dva, privatna IP-a ne zauzimaju javni prostor IP adresa.

Baš kao što postoji ograničena količina pitke vode, tako i koncept IP adresa funkcionira na sličan način. S ograničenom količinom IP-ova, privatni IP-ovi ustupaju mjesto javnim IP-ovima tako da se može instalirati sve više internetskih mreža bez ugrožavanja dostupnosti.

Uzmimo primjer da bismo bolje razumjeli. Recimo da imate uobičajen usmjerivač na kućnoj mreži. Gotovo svi usmjerivači u kućama i uredima širom svijeta imaju sličnu strukturu IP adresa kao što su 192.168.1.1, a oni dodijeljuju 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4 itd. I tako dalje višestrukom broju uređaja spojenih na usmjerivač.

Možete pitati, neće se privatni IP-ovi podudarati s IP-ovima drugih mreža? Ukratko, ne, jer nema razlike u tome koliko usmjerivača koristi istu, 192.168.1.1 adresu. Desetine uređaja mogu se povezati unutar određene mreže i dijeliti istu IP adresu s korisnicima drugih mreža jer oni međusobno ne komuniciraju izravno.

Alternativno, uređaji s privatnim IP-ovima koje dodjeljuje usmjerivač koriste javnu IP adresu usmjerivača za tumačenje svojih zahtjeva i pomoć u olakšanju komunikacije s drugim javnim IP adresama i na kraju mogućnost interakcije s njihovim uređajima.

Razmislite na ovaj način, čitate to uz pomoć privatnog IP-a uređaja jer je uređaj (prijenosno računalo, pametni telefon ili bilo koji drugi) ovu stranicu zatražio putem javnog IP-a, usmjerivača i nakon toga vas sletio ovdje.

Internetski uređaji poput prijenosnih računala, stolnih računala, pametnih telefona, tableta i drugih koji djeluju unutar privatnih mreža širom svijeta mogu upotrebljavati privatnu IP adresu gotovo bez ikakvih ograničenja, što za javne IP adrese nije slučaj.

Privatne IP adrese pružaju način na koji uređaji koji ne trebaju kontakt s Internetom, poput poslužitelja datoteka, pisača itd., I dalje komuniciraju s ostalim uređajima na mreži bez izlaganja javnosti.

To je sve. Sada kada ste to shvatili, znate koliko je bilo lako razumjeti koncept i funkciju privatnih IP adresa.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map