Super kolačići


Super kolačići

Kolačići uglavnom koriste web stranice za poboljšanje korisničkog iskustva jer olakšavaju prediktivne odluke. Kolačići predstavljaju skup podataka koje pohranjuje preglednik kada korisnik komunicira s određenom web stranicom. Kad god netko prvi put posjeti web mjesto, kolačići spremaju pakete informacija kako bi poboljšali korisničko iskustvo u slučaju da se korisnik vrati.


Poboljšano korisničko iskustvo uključuje skraćeno vrijeme učitavanja web stranice, automatsku prijavu i preporuke željenog sadržaja dok kolačići prate vaš obrazac ponašanja. Korisnici zabrinuti zbog svoje privatnosti povremeno brišu kolačiće, iako su super kolačići potpuno drugačija priča.

Super kolačići

Što su super kolačići?

Super kolačići su blagodati za oglašivače jer olakšavaju ciljanje korisničkih oglasa. Naprotiv, oni su noćna mora za ljubitelje privatnosti. Ipak, ciljanje oglasa nije jedini razlog njihovog postojanja. Za razliku od običnog kolačića, teže se riješiti super kolačića. Super kolačić trajno se sprema na vaš uređaj kada posjetite određenu web stranicu.

Za razliku od običnog kolačića, super je kolačić na vašem uređaju teško pronaći. Nadalje, postupak pronalaženja super kolačića jednako je težak kao i postupak njihovog brisanja. Većina korisnika pretpostavlja da super kolačići rade na isti način kao i obični kolačići, oni pohranjuju pakete podataka koji sadrže identifikaciju korisnika, vjerodajnice za prijavu, povijest pregledavanja i druge oblike detalja. Međutim, super kolačići su potpuno drugačija igra s loptom.

Za razliku od uobičajenih kolačića, super kolačići se ne pohranjuju u vaš preglednik, umjesto toga super kolačići se spremaju na vaš uređaj. Super kolačići mogu prodrijeti na mrežnoj razini i djeluju kao UIDH-ovi, poznati i kao Unique Identifier Headers. Ovi UIDH-ovi djeluju kao ID oznake, razlikujući vašu vezu od veze drugog korisnika. Ti identifikatori omogućavaju različitim web lokacijama da prate svoje posjetitelje “a da oni to nikada ne saznaju.

Koliko zli super mogu biti kolačići?

Unatoč činjenici da super kolačići prate aktivnost korisnika, oni ne predstavljaju prijetnju sigurnosti vašeg uređaja poput zlonamjernog softvera. Oni nemaju utjecaja na performanse vašeg uređaja niti uzrokuju neželjene zastoje. Međutim, super kolačići zasigurno su prijetnja korisnicima koji su zabrinuti zbog njihove privatnosti. Kao što je ranije objašnjeno, super kolačići omiljeni su alat oglašavača za ulazak u vašu privatnost.

Ubrizgavajući super kolačiće u svoj uređaj, web stranice mogu pristupiti vašim osobnim podacima, ponašanju i preferencijama. Super kolačići mogu izvaditi podatke iz vaših datoteka predmemorije i običnih kolačića čak i nakon brisanja. Super kolačići također prate vrijeme najaktivnije na internetu. Takve su informacije dragocjene od zlata za oglašivače. Te se informacije mogu koristiti ili koristiti s trećom stranom za stvaranje ciljanih oglasa – olakšane profiliranjem korisnika i preferencijama.

Nadalje, super kolačići pohranjuju informacije o vašim navikama pregledavanja i web stranicama koje češće posjećujete. To puno pomaže pri postavljanju oglasa jer oglašivači odabiru web lokacije koje korisnici često posjećuju. Iako takve informacije nisu uvijek ograničene ili korisne za oglašivače. Budući da super kolačići prate vaše ponašanje i prikupljaju kritične podatke, čine korisnike podložnima internetskom nadzoru, neovlaštenom pristupu, eksploatacijama i propuštanjima.

Oslobađanje od super kolačića

Budući da se super kolačići ne pohranjuju u vaše preglednike kao obični kolačići, njihovo otkrivanje i uklanjanje izuzetno je zamorno i teško. Iako ste uklonili redovite kolačiće iz preglednika, super kolačići ostali bi neoštećeni. Štoviše, prevencija super kolačića jednako je teška koliko je i njihovo brisanje.

Kada su u pitanju super kolačići, jedini način na koji možete zaštititi sebe ili svoje podatke od super kolačića je putem protokola SSL (secure socket layer) i TLS (sigurnost transportnog sloja). Ovi protokoli omogućuju enkripciju i djeluju kao avangard za vašu privatnost. Čak i prilagođavanje postavki praćenja ili načina anonimnog preglednika neće pomoći. Nadalje, možete spriječiti da internetski kolačići prodiru u vaš uređaj tako što ćete pregledavati web stranice HTTPS-a samo dok te web stranice rade na sigurnim protokolima. Stoga je jedini mogući način da se zauvijek riješite super kolačića – šifriranje podataka.

VPN – Vrhunski branitelj protiv super kolačića

Kao što smo prethodno raspravljali, jedina alternativna održiva mogućnost je enkripcija podataka. Stoga nam u tom pogledu uvijek dolazi u obzir dobra VPN usluga. VPN vam omogućuje sigurno i anonimno pregledavanje interneta. Svaki put kad pregledavate web mjesto, vaš uređaj šalje poslužitelju zahtjev, zauzvrat, poslužitelj odgovara i prikazat će vam se željeni rezultat. Super kolačići se infiltriraju u ovaj zahtjev i pripisuju HTTP zahtjevu vašeg davatelja internetskih usluga.

Ako se vaš promet preusmjeri na vaš uređaj s drugog poslužitelja koji nije poslužitelj od kojeg ste tražili podatke, spasili biste se od ovog debakla. VPN može usmjeriti vaš promet putem različitih poslužitelja – onemogućujući super kolačićima da se priliježu prometu. VPN onemogućuje primjenu zaglavlja za praćenje na vaš promet jer šifrira sve vaše podatke i osigurava vaše podatke. Budući da je otkrivanje i brisanje super kolačića gotovo nemoguće, VPN se može smatrati vrhunskim braniteljem super kolačića.

Završne riječi

Super kolačiće ne treba brkati s uobičajenim kolačićima. Za razliku od običnih kolačića, super kolačići se ne pohranjuju u vaš preglednik. Super kolačići dobivaju pristup vašim povjerljivim podacima – čineći ih dostupnima trećim stranama. Te informacije mogu koristiti internetske nadzorne agencije, oglašivači i neovlašteno osoblje. Super kolačići čine vaše podatke osjetljivim na eksploatacije i curenje informacija.

Super kolačiće je nemoguće otkriti ili locirati jer ne utječu na performanse vašeg uređaja. To ih još više otežava. Jedan od načina da osigurate svoj uređaj od super kolačića jest samo posjetom sigurne web stranice protokola. Osim toga, VPN se također može smatrati snažnim braniteljem super kolačića jer vam omogućuje privatno i anonimno surfanje Internetom. VPN ograničava vaše davatelje internetskih usluga i web stranice da u promet pridružuju jedinstvene zaglavlje identifikatora (UIDH) i kriptiraju vaše podatke – čineći ih sigurnim od neželjenih očiju i super kolačića bez.

Želite povratiti svoju internetsku privatnost? Možda ćete htjeti provjeriti ispod vodiča:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map