Internet za sada gubi!


Internet za sada gubi!

S obzirom da je Europski parlament ponovno izglasao 348-274 za kontroverznu Direktivu o autorskim pravima, članak 13 koji će zahtijevati da platforme implementiraju filtar za prijenos kako bi se spriječilo kršenje autorskih prava stupit će na snagu uskoro..


eu direktiva o autorskim pravima

Tablica sadržaja

Što je članak 13?

Dakle, što čini članak 13? Sada poznat kao članak 17. imat će drastičan utjecaj na način na koji Europljani dijele materijal na mreži. Navodi da će platforme morati osigurati da je korisnički sadržaj licenciran i da ne krše autorska prava.

Kritičari kažu da to znači da će se uvesti “filtri za prijenos” radi skeniranja cijelog sadržaja i uklanjanja materijala zaštićenih autorskim pravima prije nego što se učitaju. Iako zakon takve filtre ne zahtijeva izričito, to bi moglo biti neizbježno jer će platforme izgledati kako bi se izbjegle kazne.

Također se vjeruje da će članak 13 ubiti generacije meme-a, ali zagovornici novog zakona o autorskim pravima inzistiraju da su to pretjerivanja jer zakonodavstvo uključuje iznimke za parodiju. Međutim, prema riječima stručnjaka, bilo koji filtri koji se primijene vjerojatno će biti neučinkoviti i skloni pogreškama.

Na koje se platforme utječu?

Članak 13. utječe na platforme na kojima se nalazi sadržaj koji je stvorio korisnik, poput Twittera, kao i na one koje zarađuju od materijala zaštićenih autorskim pravima, kao što je YouTube. Nekomercijalne platforme poput Wikipedije, oblačne usluge poput Dropboxa, platforme za razvoj softvera poput GitHub i internetska tržišta poput Amazona izuzete su od reforme.

Na koje zemlje utječe članak 13?

Budući da je većina zastupnika u Europskom parlamentu glasala za EU direktivu o autorskim pravima, članak 13, koji se obično naziva i “zabrana meme”, bit će nametnut u svim europskim zemljama za dvije godine.

Članak 11. također pod kritikom

Članak 11. Direktive o autorskim pravima prisiljen na agregatore vijesti poput Google News i Apple News plaćati izdavače vijesti za prikazivanje isječaka njihovih priča. Cilj mu je zaštititi prava na vijesti i povećati njihovu financijsku neovisnost.

Međutim, to bi rezultiralo time da korisnici vide manje vijesti na društvenim mrežama jer će koštati novca da se tamo pojave. Također bi moglo dovesti do pada prometa od 45% na manjim vijestima, prema nedavnom Googleovom eksperimentu gdje je prikazao rezultate pretraživanja bez isječaka u pokušaju da izbjegne plaćanje novčanih kazni..

Što bi EU članak 13. mogao značiti za društvene mreže?

Članak 13 Europske unije YouTube, Facebook i druge društvene mreže postaju odgovorni za preneseni od korisnika, nelicencirani materijal o autorskim pravima. Kao takvi, oni će morati poduzeti proaktivne mjere kako bi spriječili da korisnici zaštićeni autorskim pravima dijele na mreži svoje korisnike i otkrivaju videozapise (kao i druge sadržaje) koji krše autorska prava prije nego što postanu dostupni.

Zakonodavstvo time prisiljava te web stranice da implementiraju mehanizme za automatsko filtriranje sadržaja zaštićenih autorskim pravima, kao što su videozapisi, slike i pjesme, osim ako nisu posebno licencirani. Ovdje bi se mogla igrati upotreba filtera za prijenos, ali mnogi su protiv njih, jer ovi alati nisu bezbrižni i mogu blokirati previše.

Bi li se Internet promijenio?

Ako živite u Europskoj uniji, novi zakon o autorskim pravima mogao bi drastično promijeniti način korištenja Interneta. Članak 13 Europske unije ne samo da prijeti kreativnoj i razgovornoj prirodi Interneta koju svi danas volimo, nego će i doprinijeti univerzalnom nadzoru i cenzuri, čak i ako je sadržaj koji je postavljen legalan – sve u ime zaštite autorskih prava!

Kada stupa na snagu članak 13?

Je li prošao članak 13.? Da. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, EU Direktiva o autorskim pravima neće se odmah pokrenuti. Iako je dobila konačni pečat odobrenja od Parlamenta, reformu tek trebaju provesti države članice EU. Imat će razdoblje od dvije godine za prevođenje novih pravila u odgovarajuće zakonodavstvo koje udovoljava zahtjevima Direktive, a odatle će ih svi morati slijediti.

Članak 13. sada je članak 17

Direktiva o autorskim pravima izrađena je više od dvije godine, a najkontroverznija klauzula bila je članak 13. Ona je u revidiranom tekstu preimenovana u članak 17., ali mnogi je i dalje nazivaju člankom 13 usprkos tome.

Što će platforme morati raditi u budućnosti?

Prvo, oni moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da dobiju dozvole od vlasnika prava što je samo po sebi nemoguć zadatak (o tome više kasnije). To se odnosi na sve profitne platforme, čak i one najmlađe i one najmanje. Licence bi trebale obuhvatiti sve prijenose korisnika, ali u zakonodavstvu ostaje tišina o tome kako točno ta suradnja između platformi i vlasnika prava treba raditi.

Međutim, ne bi svi vlasnici prava željeli odobriti takve dozvole i niti ih se na to može prisiliti. Zato će drugo što će platforme morati učiniti jest osigurati da korisnici ne prenose nelicencirani materijal. Kao što je spomenuto ranije, jedini način da se to postigne je korištenje neke vrste filtra za prijenos, iako to nije izričito navedeno u reformi.

To znači da će vlasnici prava moći osigurati platformama svoje materijale kako bi se mogli dodati u njihov sustav filtriranja. Sadržaj koji su korisnici učitali tada će biti upućen na veliku bazu podataka radi provjere licenci. U slučaju da nije licenciran, sadržaj se ne bi smio putem interneta.

Treće, ako se bilo koji nelicencirani materijal zaštićen autorskim pravima prenosi na platformu, bilo zbog nedostatka podataka vlasnika prava ili zbog tehničkog problema u filtru, oni moraju izbrisati sadržaj i osigurati da se više ne dijeli. Ovaj se postupak obično naziva obavijest i uklanjanje.

Kako EU želi izbjeći overblocking?

Iako je u članku 13. Direktive o autorskim pravima EU navedeno da dijeljenje memoata i citata između korisnika Interneta i dalje ne utječe, to ne predviđa posebno kako se te iznimke trebaju napraviti..

Platforme će se morati potruditi da osiguraju nedostupnost materijala zaštićenih autorskim pravima, pa neće imati drugu mogućnost osim upotrebe filtera za prijenos kako bi se izbjeglo plaćanje novčanih kazni što može rezultirati overblockingom.

Članak 13. također zabranjuje “opću obvezu praćenja”, ali istodobno zahtijeva da se svi prijenosi korisnika filtriraju. Uz to, platforme su dužne voditi postupak za podnošenje žalbi za rješavanje spornih odluka.

To će, međutim, malo vjerojatno riješiti problem overblockinga!

Dobivanje dozvola za sva djela nemoguće je

Kao što je gore objašnjeno, članak 13. EU-a prisiljava sve platforme da nabavljaju licence od nositelja prava, bez obzira na to koliko su male. Ako ne mogu dokazati da su prešli dodatni kilometar kako bi stekli ove licence, odgovarat će za sve materijale zaštićene autorskim pravima koje korisnici prelože na svoju platformu.

Budući da milijuni internetskih korisnika u EU-u dijele meme, videozapise, pjesme, tekst i drugi sadržaj na platformama svakodnevno, praktično je nemoguće dobiti licence za sve ove radove od svih relevantnih vlasnika prava.

Platforme tada neće imati drugu mogućnost, osim ograničiti svoju odgovornost primjenom filtera za prijenos na 1) osigurati nedostupnost svih materijala dostavljenih od strane vlasnika prava i 2) spriječiti njihovo buduće učitavanje.

Zašto su filtri za prijenos loša ideja?

Kao što je prethodno spomenuto, u samoj reformi izrijekom se ne spominje uporaba filtra za prijenos. Stručnjaci kažu da su platforme u skladu sa zakonskim zahtjevima članka 13. EU-a i izbjegavale velike novčane kazne, implementacija filtera.

YouTubeov “Content ID” odličan je primjer sličnih sustava. Vlasnici sadržaja prenose svoje datoteke u posebnu bazu podataka koja zatim pregledava i analizira sve videozapise poslane na YouTube kako bi utvrdili krše li autorska prava ili ne.

Međutim, nije uvijek pouzdan i savršen dokaz zašto ovi filtri mogu učiniti više štete nego koristi! Google je uložio nevjerojatnih 100 milijuna USD u svoj sustav Content ID, ali overblocking i dalje predstavlja značajan problem.

Također ne razlikuje između kršenja pravila i poštene uporabe. Univerzalni filtar, s druge strane, mogao bi biti još skloniji pogreškama. Na primjer, ako netko napravi reakcijski videozapis za epizodu TV emisije, filtar može spriječiti objavljivanje videozapisa.

Stoga se plaše protivnika zakona o autorskim pravima EU-a da bi postavljanje filtera moglo prouzročiti prepreke slobodi govora europskih netizena..

Što možeš učiniti?

Prerano je za sigurno reći jer tek treba vidjeti kako će se primijeniti novi zakon o autorskim pravima i kako će platforme prepoznavati i uklanjati materijale o autorskim pravima. Međutim, ako se zakoni provode onako kako mi mislimo da su, korištenje VPN-a može vam pomoći!

Pomoću PureVPN-a na svom uređaju možete promijeniti virtualnu lokaciju bilo gdje u svijetu. Jednostavno se povežite s poslužiteljem izvan EU i voila – kad učitate materijale zaštićene autorskim pravima na platforme poput YouTubea i Facebooka, najvjerojatnije neće biti posljedica.

No, za rješenje koje ne sadrži gluposti preporučujemo nabavku namjenskog IP VPN-a i stvaranje novih računa na svim pogođenim platformama. Korištenje fiksne IP adrese iz zemlje koja nije članica EU-a će bolje poslužiti svrsi i omogućiti vam da nastavite svoje mrežne aktivnosti bez ograničenja.

Zašto ponovno glasovanje?

Tekst reforme EU o autorskim pravima revidiran je u nadi da će potaknuti iskorak u zajedničkim negacijama Parlamenta, Komisije i Vijeća nakon što su u siječnju 2019. zaglibili. Konačno su uspjeli postići sporazum, što znači da je EU zemlje članice morale su konačno glasovati o tome.

Uz veliku većinu njih koji su glasali za, zakon o autorskim pravima konačno je došao do faze implementacije. Zemlje koje su glasale protiv Direktive uključuju Švedsku, Finsku, Nizozemsku, Italiju, Luksemburg i Poljsku, dok zemlje koje su suzdržale uključuju Estoniju, Sloveniju i Belgiju.

Zašto novi zakon o autorskim pravima?

Kratki je odgovor zato što trenutni zakon o autorskim pravima datira iz 2001. godine, što je prethodilo pravoj internetskoj eri. Stoga je Direktiva o autorskim pravima zamišljena da zamijeni zastarjeli zakon o autorskim pravima EU-a i učini da djeluje za današnje digitalno doba.

Wikipedija crni iznad članka 13 Direktive o autorskim pravima

Kako bi prosvjedovali protiv nove reforme uoči konačnog glasanja, koje je održano 25. ožujka, neka europska web mjesta Wikipedia odlučila su se onesvijestiti zbog toga. Blokirali su pristup i usmjerili korisnike da se suprotstavljaju Direktivi o autorskim pravima u obraćanju svojim lokalnim predstavnicima EU. Ostale velike web stranice poput Twitch i Reddit također su ohrabrile korisnike da učine isto.

Kreatori YouTubea uzvraćaju

YouTube zajednici nije tuđa nevolja s autorskim pravima. Kreatori sadržaja ponovno su se suočavali s lažnim štrajkovima autorskih prava na ruke trolova, ručnim tvrdnjama o autorskim pravima stranaka koje nikako nisu povezane s predmetnim sadržajem i bezbrojnim zahtjevima izdavačkih kuća za najmanji klip koji se koristi.

Nakon konačnog glasanja i prašine, države članice Europske unije sada imaju rok od dvije godine za pisanje Direktive u zakon. Do sada je teško točno reći kako će tumačiti nova pravila o autorskim pravima EU-a i kako će YouTube reagirati, ali što se tiče stvaralaca YouTuber-a, oni su daleko od optimističnih.

Istaknuti YouTuberi poput KSI, Philip De Franco i PewDiePie upozoravaju svoju publiku na probleme koji bi mogli nastati novom reformom. Grandayy, jedan od najglasnijih zagovornika protiv članka 13 Europske unije, vjeruje da je reakcija većine YouTubea bila jednoglasna i da će promjena poslužiti kao budni poziv drugim stvaraocima da se povuku.

Jesu li meme zabranjeni u Europi sada?

Glavni razlog zbog kojeg je članak 13 u EU nazvan “ubojica meme” ili “zabrana meme” je taj što nitko nije siguran hoće li memori biti zabranjeni kao rezultat ovih zakona, jer se obično temelje na autorskim pravima zaštićenima.

Podržavatelji ove reforme tvrde da meme neće biti uklonjeni jer su zaštićeni kao parodije, ali protivnici vjeruju da filtri ne bi uspjeli razlikovati te razlike pa će ipak ostati uhvaćeni u unakrsnu vatru.

Dakle, EU zabranjuje mememe? U ovom se trenutku čini da meme i druga kreativna djela neće ugledati svjetlost dana nakon što ova nova pravila stupe na snagu. Međutim, vrijeme će pokazati samo, a nada se prevladava razum!

Primjenjuje li se članak 13. EU na sve web stranice?

Članak 13. primjenjivat će se na sve platforme koje 1) pohranjuju i daju pristup zaštićenim materijalima koje objavljuju njihovi korisnici, te 2) organiziraju i promoviraju zaštićene materijale u svrhu ostvarivanja zarade. U biti, radi se o platformama poput Dailymotiona, YouTubea, Soundclouda i Facebooka koji se oslanjaju na sadržaj koji je prenio korisnik. Međutim, izuzeće se platforme koje spadaju u sljedeće kriterije:

 • Manje od 5 milijuna jedinstvenih mjesečnih posjetitelja
 • Godišnji promet ispod 10 milijuna eura
 • Manje od 3 godine aktivnosti
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map