Što je WebRTC? Kako to radi i za što je dobro??

Koliko dugo koristimo Internet? Za desetljeće ili dva? Zapravo, neki su ga možda koristili i prije toga.

Internet pregledavamo za poslovanje, izvršavanje internetskih transakcija, korištenje društvenih medija, gledanje prijenosa uživo itd. Pored toga, koristimo i Internet za audio i video chat u stvarnom vremenu koristeći usluge poput Skypea, WhatsApp-a i sličnih.

Bez obzira koliko dugo koristimo te tehnologije, nikada ne trebamo na trenutak da shvatimo zašto je tehnologija potrebna ili kako funkcionira, osim ako ne naiđemo na problem koji nas prisiljava na duboko kopanje i saznati više o njoj.

img

Tako, što je WebRTC? Doista je jedno od onih pitanja (ili problema) koji često muče netizene, posebno kada je riječ o VPN korisnicima.

Čitajte dalje kako biste naučili o čemu se radi u tehnologiji, kako ona zapravo funkcionira i koje aspekte VPN-a korisnici VPŽ-a trebaju imati na umu.

Što je WebRTC?

WebRTC označava web komunikacije u stvarnom vremenu. Kao što ime sugerira, to je tehnologija koja omogućuje vršnjačku komunikaciju između preglednika ili uređaja. Komunikacija može biti u bilo kojem obliku, tj. Dijeljenje podataka ili tekstualni i video razgovori u stvarnom vremenu.

Jedan važan aspekt koji tehnologiju čini popularnom je njegova samoupravna značajka. Drugim riječima, za povezivanje dva vršnjaca i omogućavanje komunikacije u realnom vremenu nisu potrebni dodatak, proširenja ili dodaci. U stvari, ne trebate preuzeti WebRTC. Ono što treba samo je HTML5, JavaScript ili API za rad na pregledniku.

Jednostavnim riječima, WebRTC omogućava web aplikacijama pokretanje značajki poput:

  • Dijeljenje datoteka
  • Video konferencija
  • Dijeljenje zaslona
  • Emitiranje, itd.

Kako je započeo WebRTC?

WebRTC je započeo kao open-source projekt 2011. godine od strane Googlea i od tada se tehnologija značajno razvijala.

Budući da je WebRTC projekt otvorenog koda, potpuno ga je besplatan za upotrebu, a programeri iz cijelog svijeta koriste WebRTC API za izgradnju različitih web aplikacija. U stvari, većina popularnih besplatnih preglednika poput Chrome i Firefox ima ugrađenu WebRTC tehnologiju.

WebRTC sada smatra standardnim komunikacijskim sredstvom u stvarnom vremenu od strane Internet Engineering Task Force (IETF) kao i World Wide Web Consortium (W3C)..

Što webRTC čini popularnom tehnologijom?

Prije pojave WebRTC tehnologije, korisnici su morali gubiti vrijeme na instaliranje i upotrebu dodataka treće strane. Štoviše, programeri su morali implementirati C / C ++ (programski jezik) koji zahtijeva vrijeme i resurse zbog neprekidnih razvojnih ciklusa.

WebRTC uklanja sve te probleme korisnika, kao i programera, zauvijek. Sve što trebate za pokretanje tehnologija s podrškom za WebRTC je WebRTC API ili JavaScript API.

Osim API-ja, WebRTC se ugrađuje u razne popularne preglednike kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox itd. Također je važno napomenuti da WebRTC nije ograničen na web-preglednike, ali se tehnologija širi i na mobilni OS. Na primjer, na Androidu možete koristiti WebRTC.

Ova tehnologija zapravo omogućava korisnicima mikrofon i kameru uređaja kako bi mogli uživati ​​u komunikaciji u stvarnom vremenu. Možda se sada pitate …

Kako djeluje WebRTC?

Budući da WebRTC omogućuje komunikaciju u stvarnom vremenu ili dijeljenje podataka, za povezivanje se zahtijeva stvarni lokalni IP krajnje točke. Za komunikaciju s drugim preglednikom, tehnologija treba RTCPeerConnection. Zatim tehnologija prolazi kroz Protokol opisa sesije (SDP).

kako funkcionira webrtc

Međutim, zbog uključivanja vatrozida ili NAT (prijenosa mrežne adrese), dva vršnjaka ne mogu vidjeti međusobni lokalni IP za povezivanje. Ovdje STUN (pomoćni programi za sesiju za NAT) / TURN (prolazak pomoću releja oko NAT) poslužitelji pomažu vršnjacima da se povežu..

Za što se koristi WebRTC?

Postoji veliki broj slučajeva korištenja WebRTC-a koji se mogu kretati u rasponu od jednostavne audio ili video komunikacije do dijeljenja datoteka ili čak dijeljenja zaslona itd..

WebRTC omogućava korisnicima međusobnu komunikaciju putem svog web preglednika (kao što je korištenje Skypea ili WhatsApp), bez instaliranja dodatnih dodataka ili dodataka.

Budući da tehnologija pruža značajku interakcije uživo između preglednika, takvu sposobnost može koristiti korisnička podrška kako bi mogli odgovarati na upite u stvarnom vremenu.

Istina je da postoji veliki broj usluga koje koriste WebRTC tehnologiju kao poslovni model, a nude preglednik uživo putem komunikacijskih usluga korisnicima širom svijeta..

WebRTC nije ograničen na internetsku komunikaciju, ali se tehnologija proširuje i na dijeljenje datoteka kao i dijeljenje zaslona.

Je li WebRTC siguran?

Stoga se možda pitate „Je li WebRTC siguran?“. Da, WebRTC je siguran jer koristi end-to-end enkripciju. Kao rezultat toga, nijedna treća strana ne može se pojaviti kako bi vidjela vaše podatke. Ali ako koristite VPN, loša vijest je da bi WebRTC mogao procuriti vašu I.P adresu.

Što je curenje WebRTC-a i zašto bi se korisnici VPN-a trebali bojati?

Iako WebRTC nudi višestruke prednosti, curenje WebRTC-a je propust koji utječe na preglednike Firefox i Chrome na Windows. Stoga, ako korisnik stoji iza VPN-a i VPN nije zaštićen od curenja WebRTC-a, tada propust može procuriti stvarnu korisničku IP adresu. U stvari, lako možete provjeriti pušta li vaš preglednik vašu IP adresu ili ne.

Glavu gore! Vaš preglednik možda curi vašu IP adresu kliknite ovdje da znam više.

Ako stvarna IP adresa procuri, korisnik bi bio izložen državnom nadzoru, nadgledanju ISP-a, hakerima ili drugim cyber-kriminalcima.

Korisnici koriste VPN ne samo da bi zaobišli sadržaj koji nije dostupan u regiji, već i kako bi učinili svoje internetske podatke sigurnim što je moguće putem protokola šifriranja VPN-a. Dakle, VPN pruža ne samo anonimnost svojih korisnika, već i cjelovitu internetsku sigurnost.

Upravo zbog toga korisnici pokušavaju pronaći načine kako spriječiti curenje WebRTC-a.

Kako izbjeći curenje WebRTC-a?

Budući da curenje WebRTC ozbiljno zabrinjava VPN korisnike, važno je da se stvar odmah riješi. Srećom postoje preventivne mjere pomoću kojih možete onemogućiti curenje WebRTC-a na Firefoxu i na pregledniku Chrome.

 Saznajte kako spriječiti propuštanje WebRTC-a u preglednicima Firefox i Chrome.

Budući da se tehnologija ne primjenjuje na svim najčešće korištenim web preglednicima, korisnici će se možda morati pridržavati ne-WebRTC sredstava za komunikaciju sa svojim voljenima.

Bez obzira na to, za VPN korisnike, curenje WebRTC-a može se pretvoriti u velike probleme zbog čega je nužno poduzeti potrebne korake kako bi spriječili curenje..

Želite povratiti svoju internetsku privatnost? Možda ćete htjeti provjeriti ispod vodiča:

ne-log-img

PureVPN nije certificiran bez prijave!

PureVPN-ovu politiku neregistriranja potvrdio je jedan od vodećih neovisnih revizora sa sjedištem u SAD-u. Ne samo da je PureVPN najbrži, već i provjereni dobavljač VPN-a bez prijave!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me