Što je šifriranje i kako funkcionira?

Objavljeno: 15. srpnja 2019. godine

Šifriranje je postupak kojim se vaši privatni podaci čine nečitljivim neovlaštenim korisnicima. Evo zašto morate šifrirati svoje podatke:

1. Zaštita od hakiranja, krađe identiteta itd.

2. Sigurno pregledavanje interneta na bilo kojoj mreži

3. Anonimnost protiv vladinog nadzora i još mnogo toga

Što je šifriranje

Što je šifriranje?

Šifriranje igra svoju ulogu od 700. godine prije Krista. Spartanska vojska koristila ga je za prenošenje osjetljivih poruka na kožnim prugama tijekom ratova. Godine 1467. Alberti Cipher promijenio je tijek šifriranja. Uključio je alfabete i promjenjive rotacije, što je otežalo dešifriranje šifriranih poruka.

Ubrzo je šifriranje postalo najkorišteniji medij za slanje poruka tijekom ratnih vremena. Šifriranje je neprijateljima otežalo čitanje poruka. Rođenje Enigma Machine reformiralo je tok komunikacije na siguran način. Sve što je trebalo bilo je način da se dešifrira i odmah pročisti prijemnik. Način dešifriranja često se naziva ključem za dešifriranje, privatnim i tajnim ključem.

Iako je stara tisućama godina, tehnologija šifriranja još uvijek nije zastarjela. U stvari je još uvijek jedan od najnaprednijih dijelova moderne tehnologije. Moderna tehnologija je vrlo jaka! Čak i velike nadzorne agencije, kao što je FBI, ne mogu dešifrirati ili hakirati enkripciju. To je zahvaljujući stalnom evoluciji tehnologije tijekom posljednjih mnogo godina.

S napretkom u tehnologiji, fokus se pomaknuo prema mrežnom hakiranju. Tu dolazi do šifriranja kako bi se zaštitili podaci korisnika.

Hakeri i cyber-kriminalci rade non-stop kako bi preuzeli vaše privatne podatke. Šifriranjem se vaši podaci pretvaraju u kodove. Šifrirana poruka može postati smislena tek kad je primi namjeravani primatelj.

Kako funkcionira šifriranje?

Kodiranje koristi siguran ključ za enkripciju i dešifriranje. Pošiljatelj i primatelj moraju dijeliti zajednički ključ za dešifriranje i smisle informacije. Bez ključa za šifriranje, podaci ne vrijede hakera koji je to nekako dobio.

kako funkcionira vpn enkripcija

Kodirajući, algoritam šifrira vaše podatke i pretvara ih u besmisleni oblik. Tada je potreban ključ da bi se te informacije imale smisla.

Šifriranje je u prošlosti bilo nevjerojatno sredstvo za privatnu komunikaciju. Danas šifriranje igra važnu ulogu u zaštiti našeg mrežnog prometa. Šifriranjem se podaci koje šaljemo ili primamo nalaze u određenim tunelima. Tuneli štite podatke. Štoviše, sprječava špijune i hakere da ih gledaju ili im pristupaju.

Kada koristite ove VPN protokole, paketi podataka prepisuju se u šifriranom obliku. Iako to može utjecati na vašu VPN brzinu. Ali to i dalje osigurava da vaši paketi podataka uvijek budu sigurni.

Vrste šifriranja

Šifriranje štiti e-poštu, bankarske transakcije i internetske poruke. To je najbolji način da zaštitite svoje internetske podatke od zlonamjernih špijuna, hakera i mrežnih kriminalaca. U današnjem digitalnom svijetu integritet šifriranja određuje se ključnom veličinom enkripcije. Postoji mnogo vrsta enkripcije. Uključuje simetrično šifriranje ključa koji koristi algoritam simetričnosti i asimetrično šifriranje. Bez obzira kako robusni algoritmi bili, podložni su velikim silama, DDoS napadima itd.

Dešifriranje podataka moglo bi trajati tisućljećima, a matematički se napredak može smanjiti ovih puta. To je razlog zašto informacije i druge privatne podatke treba čuvati duže vrijeme. Evo vrsta šifriranja i njihove prednosti:

Standard šifriranja podataka (DES)

DES, popularan u 1970-ima, omogućuje 56-bitnu enkripciju ključeva. Koristila ga je američka vlada kao i poduzeća. Vrsta šifriranja je zastarjela. No, i dalje se koristi u mnogim komercijalnim proizvodima. Smatra se prihvatljivim za niže sigurnosne programe.

RC4, RC5 i RC6

Ovo je algoritam šifriranja koji je razvila RSA. RSA je prva komercijalna aplikacija za kriptografiju s javnim ključem. Od tada uvedene su mnoge promjene kako bi se ojačao i popravio greške. Trenutna verzija, RC6, omogućuje do 2.040-bitnu veličinu ključa i promjenjivu veličinu bloka do 128 bita.

AES

AES, aka Advanced Encryption Standard, najšire se koristi algoritam šifriranja. Rođenje AES-a nastalo je zbog kombinacije napora vodećih stručnjaka za sigurnost na mreži. AES je brzo nadgledao svoju reputaciju najsigurnijeg i najboljeg standarda za šifriranje.

Nudi do 256-bitni ključ šifre. Više je nego dovoljno za izdržati svaku vrstu pokušaja upada. PureVPN koristi strogu AES 256-bitnu enkripciju vojnog stupnja za najvišu povjerljivost podataka korisnika..

Twofish

Twofish je simetrični šifra ključa u kriptografiji. Veličina bloka je oko 128 bita i veličina ključa do 256 bita. Twofish je na više načina usko povezan s blok šifrom, Blowfish.

Različite značajke PureVPN uključuju unaprijed izračunate ključeve ovisne o ključevima i složen raspored ključeva.

Dvije ribe posuđuju elemente i iz drugih dizajna. Twofish je također dobio Feistel strukturu poput DES. Twofish također koristi matricu odvajanja maksimalne udaljenosti. To je vrlo korisno za sigurnost.

Kako zaštititi podatke pomoću enkripcije?

Šifriranje može poboljšati zaštitu podataka od zlonamjernih entiteta. Iako postoji mnoštvo prijetnji na mreži, enkripcija osigurava 24/7 sigurnost.

Ako ne živite u pećini, bit ćete svjesni skandala koji se dogodio prije nekoliko godina. Tada se FBI sukobio s Appleom. Razlog je bila nevjerojatna snaga šifriranja. Kad se iPhone uređaj šifrirao, čak ni cijela snaga FBI-a nije ga mogla otključati.

Evo situacija u kojima će enkripcija dostići svoju reputaciju:

vpn enkripcija

Zaštita osjetljivih podataka ako su ukradeni

U slučaju da vam uređaj ukrade, šifriranje će zaustaviti kriminalca u pristupu njemu. Spriječit će ih da podignu sustav pomoću vaših zapletenih podataka. Oni mogu uključivati ​​vaše financijske podatke, lozinke, slike itd.

dijeljenje osjetljivih podataka

Spremanje ili dijeljenje osjetljivih podataka na mreži

Pretpostavimo da imate osjetljive podatke poput poreznih dokumenata, broja socijalnog osiguranja itd. … dijelite ih s vladinim tijelom ili bilo kojom drugom agencijom. Korištenjem enkripcije moći ćete osigurati prijenos takvih osjetljivih podataka. Također će ga sačuvati od cyber kriminalaca.

sigurni poslovni podaci

Zaštita poslovnih zapisa

Mnoge poslovne i kućne tvrtke koriste šifriranje. To čine kako bi osigurali tajne svojih tvrtki od svojih konkurenata. Uključuje novčane tokove, zaradu po dionici i napredak u istraživanju i razvoju. Šifriranje će osigurati protok komunikacije i datoteka koje dijele s vršnjacima.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me