Što je haker za bijeli šešir? Razlika između hakera na bijelo, sivo i crno šešir

Svi hakeri se percipiraju kao kriminalna ili loša osoba koja krade novac. Sve to opažamo iz glavnih medija u kojima vidimo da su hakeri uključeni u krađu podataka, teško zarađen novac, hakerske uređaje i sustave koji uzrokuju cyber terorizam. Iako je stvarnost drugačija. Hakiranje je legalno kada se vrši uz odobrenje vlasnika na uređajima, sustavima ili mrežama. Svjetska je priznata praksa u kojoj tvrtke i vladine agencije unajmljuju hakere da hakiraju njihove sustave kako bi im pomogli da identificiraju koje su rupe u njihovim sustavima i da ih riješe.

Haker za bijeli šešir

Što su hakeri za bijele šešire?

Nisu svi hakeri namjerava nanijeti štetu redovitim korisnicima. Izraz haker, kada se općenito koristi, definira se kao netko tko ima namjeru vršiti cyber-kriminalne aktivnosti kako bi zloupotrijebio nečiju privatnost i ugrozio njihove podatke.

Ali, haker može biti bilo tko, bez obzira na njegove namjere, koji svoje studije i prakse koriste za izvršavanje strategije hakiranja i zaobilaženje sigurnosnih slojeva vaše mreže ili računalnog sustava.

Hakiranje samo po sebi nije protuzakonito, osim ako se neetički vrši protiv zakona i propisa kršeći kodeks ponašanja. Mnoge vladine agencije i tvrtke unajmljuju hakere za osiguranje svojih sustava i mreža.

Štoviše, nemaju svi znanje o cyber svijetu gdje je neko pitanje što je haker na bijeli šešir? Ili u ono što je uključeno sjeckanje bijelog šešira? Samo su neka od znatiželjnih pitanja u digitalnom dobu u kojem živimo?

Hakeri su kategorizirani u tri sloja hakera “Black”, “White” i “Grey”. Svaki je pojam sa zapadnom kulturom, crni stvara negativan osjećaj, a bijela osigurava mir i siva koja je mješavina etičkog i neetičkog načina hakiranja. Dva glavna faktora određuju problem vrsta hakera s kojim se bavite, njihovim namjerama i da li slijede ili ne slijede zakone društva.

Crni šešir šeširi

Kao i svi hakeri vani, crni šešir koristi svoju veliku vještinu i znanje kako bi se infiltrirao u bilo koji sustav ili mrežu s osnovnim ciljem pristupa osjetljivim podacima, zaobilazeći sigurnosne protokole. Neki hakeri za crne kape rade to samo radi zabave, dok neki mogu pokvariti sigurnosne protokole u pokušaju da ostvare neki financijski dobitak i nanose štetu normalnim korisnicima.

Ovi crni šeširi mogu se kretati od ubrizgavanja zlonamjerne skripte u softver do stručnjaka hakera koji imaju za cilj krađu podataka, posebno financijskih, osobnih podataka i vjerodajnica za prijavu.

Oni ne samo da kradu podatke, već ih mijenjaju i uništavaju. Zaštita od crnih šešira vrlo je imperativ u tehničkom dobu u kojem živimo, pa je potrebno poduzeti neke mjere suprostavljanja kako se ne bi ostavili transparentni cijelom svijetu.

Na primjer, ne dijeljenje osjetljivih podataka preko bilo koje mreže, poput financijskih izvještaja, uklanjanje Exifa ili metapodataka sa vaših slika i mnoge druge stvari koje se tiču sigurnost crnog šešira.

Hakeri za bijeli šešir

Savršena definicija hakera u bijelom šeširu bio bi netko tko koristi svoje vještine za dobivanje informacija etičkim sredstvima. Haker za bijeli šešir tvrtke mogu biti angažirane kao stručnjaci za kibernetičku sigurnost koji pokušavaju izvršiti hakiranje kako bi pronašli neispunjene praznine u bilo kojem sustavu ili mreži.

Hakeri za bijele šešire koriste isti proces kao i hakeri za crne šešire, ali glavna razlika je u tome što oni traže dozvolu vlasnika, što ga čini potpuno legalnim. Haker za bijeli šešir obavlja testiranje olovkom, provodi procjene ranjivosti tvrtki za prepoznavanje bilo kakvih curenja unutar mreža, osiguravajući učvršćivanje sigurnosne strukture tvrtke. Postoje čak tečajevi, moduli za obuku i potvrde koje uključuju etičko hakiranje.

Sivi šeširi šeširi

Uvijek nema dvije strane stranice, ali ponekad postoje i neka siva područja. Sivi šešir šešira je netko tko će tražiti slabosti u sustavu bez da pita vlasnika. Ako se problem pronađe, on će ga prijaviti vlasniku, ali će ponekad tražiti malu koncesiju prije nego što ga riješi.

Ali ako vlasnik odbije zahtjev, otkriva iskorištavanje interneta za druge kako bi iskoristio, posebno, hakere na crne kape. Ovaj oblik hakiranja još uvijek je protuzakonit jer haker nije tražio odobrenje od vlasnika prije pokušaja napada na sustav. Ove vrste hakera nemaju loše namjere, oni samo žele otkriti ranjivosti u sustavu i zaraditi nešto dodatnog novca ili jednostavno u svoje svrhe.

Riječ haker, čak i govoreći o njoj, prikazuje vrlo negativnu konotaciju, važno je imati na umu da nisu svi hakeri napravljeni na isti način. Ako bijele kape da ne radimo na tome da pronađemo slabost i zaustavimo napade na cyber-sigurnost, tada bi bilo uključeno puno cyber kriminala, iskorištavanje ranjivosti i prikupljanje vrlo osjetljivih podataka, čime bi korisnici bili gotovo otvoreni za cijeli svijet.

Etički hakeri?

Etički hakeri ili etički hakeri, koji se nazivaju i hakerom na bijeli šešir, su oni pojedinci koji naglašavaju sigurnosne ranjivosti probojnim testiranjem. Prodorom testiranje je pokušaj da se istaknu ranjivosti u sustavu. Ti pojedinci informacijske sigurnosti strogi su u svojim tehnikama testiranja i to čine kako bi poboljšali cjelokupni sigurnosni krajolik sustava.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me