Koliko je siguran VPN – 3 čimbenika koja treba uzeti u obzir

22. siječnja 2020. godine

Koliko je siguran VPN? Da biste osigurali da se odlučite za pouzdan VPN, morate uzeti u obzir neke bitne aspekte koji VPN čine sigurnim.

osigurati vpn

U proteklom desetljeću, VPN usluge pokazale su nevjerojatno poboljšanje u smislu pružanja veće vrijednosti korisniku. U prošlosti su VPN-ovi obični alati koji web surferima omogućavaju uživanje u slobodi interneta. Oni su samo korišteni kao oruđe za otključavanje web stranica i kanala na internetu.

VPN-ovi nisu se puno razlikovali od obične proxy usluge. Dakle, korisniku su pružali malo i bez dodane vrijednosti.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina, VPN-ovi su pokazali nevjerojatan rast i inovaciju dodavanjem nevjerojatnih značajki u svoju uslugu. Oni uključuju značajke sigurnosti i privatnosti na mreži koje jamče vašu sigurnost na webu.

No, iako većina VPN usluga tvrdi da nude najbolju internetsku sigurnost, koliko su zaista sigurne te usluge? Hajde da vidimo.

Koliko je siguran VPN?

Internet svijet nije siguran. To su već dokazali i svirači Edwarda Snowdena. Davatelji internetskih usluga i vlade sudjelovali su u nadgledanju vaših podataka i provjeri bilo čega što radite na mreži.

Kad se povežete s World Wide Web-om, vaš ISP dodjeljuje vam internetski protokol (IP) koji može otkriti podatke poput grada i države u kojoj živite. Ova se adresa može koristiti i za praćenje vaših mrežnih aktivnosti. Budući da je ova adresa javna, web stranice mogu provjeriti vašu fizičku lokaciju i mogu vas pratiti putem kolačića.

Postoje i slučajevi kada se korisnici povezuju s javnom Wi-Fi mrežom koja je već na radaru najopasnijih hakera. Spajanje na bilo koje usisno žarište odmah bi ugrozilo vaš uređaj i sve podatke koji su već na njemu.

U scenarijima poput ovog, možete osigurati sigurnost i anonimnost svojih podataka povezivanjem sa sigurnom VPN uslugom. Najbolje VPN usluge omogućuju vam promjenu IP adrese i na taj način kamuflirate vašu stvarnu fizičku lokaciju.

Nadalje, ove usluge nude krajnje kriptiranje koje uređaj i internetski promet čuvaju na webu. To vas čuva čak i kad ste povezani s ugroženom Wi-Fi mrežom.

Unatoč tim značajkama, je li vaša VPN usluga još uvijek sigurna? Odgovor je vjerojatno ne. Zašto? Budući da postoji puno drugih razloga koji mogu ugroziti vašu sigurnost na webu, čak i kada je VPN uključen.

Tri aspekta koji čine VPN sigurno

Nekoliko je krucijalnih aspekata koje morate uzeti u obzir prije nego što odaberete bilo koju VPN uslugu. Ti se aspekti rijetko promoviraju, ali su ključni kako bi se osiguralo da stvarno ostanete sigurni na webu.

Da bi VPN bio stvarno siguran, mora imati na raspolaganju sljedeće značajke:

1. IP zaštita od propuštanja

Jeste li ikada posjetili ograničenu web stranicu dok ste bili povezani s VPN-om i još uvijek smatrate da je nedostupan? Ako je odgovor da, onda VPN vjerojatno curi vašu IP adresu.

Neke VPN usluge, osobito besplatne usluge, nisu savršene. Ima propuska unutar njih koji vode do otkrivanja vašeg stvarnog identiteta na Internetu. Ne možete izbjeći ovaj problem, osim upotrebe VPN usluge koja nudi zaštitu od propuštanja IP-a.

Postoji više vrsta propuštanja koja mogu razotkriti vaš identitet na webu. To uključuje WebRTC curenje, DNS curenje i IPv6 curenje.

Sva ova propuštanja mogu se spriječiti ako koristite PureVPN. Usluga ne samo da pruža zaštitu od tih propuštanja, nego pruža i alate za testiranje svih ovih različitih vrsta propuštanja.

Ovdje možete saznati više o tim propuštanjima i kako vas PureVPN štiti od njih.

2. Internet prekidač

Ako ste običan VPN korisnik, možda ste imali problem koji u potpunosti može razotkriti vaš identitet na webu. Često se događa da tijekom surfanja Internetom vaš VPN možda slučajno prekine vezu, što vas čini potpuno izloženim na mreži. Ovo je frustrirajuće pitanje koje je moguće izbjeći ako koristite pravu VPN uslugu.

Važna značajka koja čuva vašu sigurnost na mreži je prekidač za Internet Kill. Kada je uključena, ova je značajka izgrađena za uništavanje vaše internetske veze ako se VPN slučajno prekine.

Ova je značajka nevjerojatno korisna jer vas spašava od ukupne izloženosti na webu. Čak i ako se vaš VPN prekine, možete ostati oslobođeni saznanja da ste i dalje skriveni i anonimni na webu.

PureVPN jedna je od prvih VPN usluga koja je svojim korisnicima ponudila značajku Internet Kill Switch.

3. Nema pravila za prijavu

Većina VPN usluga tvrdi da na njihov sustav pohranjuju nulte korisničke zapise. Češće od toga, te se tvrdnje ispostave kao potpuno neistinite. Trebate otvoriti stranice pravila o privatnosti ovih usluga da biste saznali da one zapravo pohranjuju korisničke zapise na svojoj mreži.<

Samo neke VPN usluge imale su pristojnost da to zapravo spomenu na svojoj stranici pravila o privatnosti koja pohranjuju nulte zapisnike. Ali čak je i u tim slučajevima teško preuzeti ove usluge riječima.

Očito je rješenje u ovom slučaju da ove usluge pokrenu reviziju treće strane koja može potvrditi da pohranjuju nulte zapisnike. Samo pet VPN usluga omogućilo je reviziju treće strane koja je potvrdila da na njihov sustav pohranjuju nulte zapise.

Prednosti sigurne VPN

Nekoliko pružatelja VPN-a tvrdi da su najsigurniji. Mnogi se zapravo ne mogu suprotstaviti teškom zadatku da postanu lideri ove industrije. Ovo su značajke sigurnog VPN-a.

256-bitna enkripcija: Koristi AES 256-bitnu enkripciju vojnog stupnja koja vaše podatke čuva zaštićenima od zlonamjernih entiteta.

Sigurnosni protokoli: Aplikacije dolaze u paketu sa standardnim sigurnosnim vpn protokolima. Protokoli pružaju glatko i sigurno mrežno iskustvo prema vašim potrebama

DDoS zaštita: DDoS napadi mogu u potpunosti uništiti vaš sustav. Sigurna VPN štiti vas od DDoS napada do 480Gbps

NAT vatrozid: NAT vatrozid blokira sve vrste dolaznih prijetnji i štiti vašu vezu od iznuđivanja.

P2P zaštita: Obavljajte sigurne komunikacije, učitavajte i preuzimajte datoteke uz vrhunsku P2P zaštitu. Tijekom P2P komunikacije ostajete anonimni.

Završna napomena

Mjera opreza uvijek je bolja od liječenja. Mnogo VPN usluga tvrdi se da su najsigurnije na webu. Umjesto da se te VPN usluge uzimaju riječju, bolje je provjeriti njihove stranice s značajkama i provjeriti jesu li stvarno sigurne ili ne.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me