Kako zaštititi svoju web kameru od hakiranja?

Umjesto stavljanja vrpce preko svoje web kamere, preporučuje se slijediti navedene mjere i zaustaviti neželjeno špijuniranje:

  • Koristite poklopac kamere
  • Upotrijebite Alat protiv zlonamjernog softvera
  • Ne klikajte sumnjive veze
  • Ažurirajte sigurnosne zakrpe za OS
  • Uključite vatrozid OS-a
  • Koristite PureVPN-ovu 256-bitnu enkripciju

Pročitajte ovaj temeljni vodič kako biste zaštitili svoju web kameru od hakiranja i pojedinosti o svim navedenim mjerama.

kako-se-štititi-kamera-od-bude-sjeckan-ikona

Opasnost špijuniranja web kamera

Profesionalni hakeri vješti su u osmišljavanju nametljivih načina za narušavanje vaše privatnosti i špijuniranje svojih aktivnosti ili krađu vaših privatnih podataka.

Posebno dizajniran zlonamjerni softver

Ovo su lukavi i zlonamjerni alati koji se mogu osmisliti na bilo koji način da služe bilo kojoj vrsti svrhe koju haker želi. Neki su uglavnom dizajnirani za iskorištavanje sigurnosne ranjivosti u web kameri ili mikrofonu.

Jedan takav slučaj bio bi RAT zlonamjerni softver koji je razvio 24-godišnji švedski haker. Zlonamjerni softver završio je zarazno više od pola milijuna uređaja. Pored toga, kanadski je istraživački laboratorij otkrio popis 21 zemlje uključenih u špijuniranje na nacionalnoj razini koristeći sličan zlonamjerni softver.

Godine 2016. svijetu je predstavljena nova vrsta prijetnji, Delilah, a posebno je usmjerena na poslovni sektor. Zlonamjerni je alat korišten za pristup poslovnim feedovima web kamera i ucjenjivanjem zaposlenika, pa čak i cijele tvrtke.

Nadalje, 2017. godine WikiLeaks je izložio niz povjerljivih dokumenata o tome kako je vlada (i još uvijek) zauzeta eksploatacijom potrošačke elektronike, uključujući i web-kamere na pametnim televizorima.

Dozvole preglednika

Špijuniranje web kamera nije ograničeno na napade zlonamjernog softvera. Neke web stranice također traže različita dopuštenja koja mogu uključivati ​​pristup vašoj kameri. Preglednik obično traži potvrdu, ali većina korisnika je često ignorira i klikne na “Da” ili “U redu”.

Imajte na umu da ne treba vjerovati svakoj web stranici, pogotovo onome koje nema tvrtku koja pristupa web vašoj kameri. Najvažnije je da ćete privatnost izložiti ogromnom riziku tako što ćete web lokaciji omogućiti pristup web lokaciji koja čak nema ni SSL zaštitu.

Dozvole aplikacija

Kao i kod preglednika, vaše mobilne aplikacije također traže dopuštenja. Slično gore navedenom slučaju, nije svaka aplikacija potrebna pristup vašoj web kameri, ali još uvijek traži dozvolu. Pazite da ne dozvolite aplikacije u koje ne vjerujete ili aplikacije koje ste preuzeli iz trgovina trećih proizvođača.

Učinkovite mjere koje možete poduzeti za zaštitu web kamera

Koristite poklopac kamere

Najstariji trikovi u knjizi, a opet najučinkovitiji od svih. Iako ga ljudi možda koriste stoljećima, praksa je privukla potez kad je slika prijenosnog računala Marka Zuckerberga postala viralna. Nakon incidenta, sve je više korisnika počelo pokrivati ​​kamere s papirom ili trakama. Međutim, u trgovinama su sada dostupne prekrivače za točno određene svrhe.

Upotrijebite Alat protiv zlonamjernog softvera

Sada kada znate kako mogu biti smrtonosni napadi zlonamjernog softvera, važno vam je da instalirate i koristite alat protiv zlonamjernog softvera. I ne zaustavljajte se na tome. Vi bi također trebali ažurirati definicije virusa u alatu i vršiti redovito skeniranje uređaja kako biste otkrili i uklonili svaku ranjivost..

Ne klikajte sumnjive veze

Preuzimanje privitaka e-pošte bez razmišljanja pokazalo se prilično rizično, uvijek iznova. Lažnjavanje e-pošte uvijek je bila učinkovita metoda za hakere da prevare ljude, špijuniraju ih i čak ukradu njihov identitet. U stvari, ove e-poruke mogu dovesti i do hakiranja web kamera. Hekeru trebate samo da kliknete vezu, a ostalo je na milost hakera. Dakle, ne kliknite privitak ili vezu koji izgleda sumnjivo ili koji vam je poslao nepoznati pošiljatelj.

Ažurirajte sigurnosne zakrpe za OS

Važnost sigurnosnih zakrpa često se umanjuje. U stvari, ranjivost u sustavu omogućuje hakerima da lako dobiju neovlašteni pristup uređaju i rade što god žele. Istina je da su sigurnosne ranjivosti u OS prvi aspekti koje haker traži kada pokušava kompromitirati uređaj ili mrežu. Zbog toga se preporučuje ažuriranje zakrpa na OS-u, posebno sigurnosnih zakrpa.

Uključite vatrozid OS-a

Svrha firewall-a je zaštititi mrežu od neovlaštenog pristupa nadgledajući sav dolazni i odlazni promet i kontrolirajući koju vezu blokirati. Ako je vatrozid onemogućen iz nepoznatih razloga, uključite ga i držite tako da osigurate maksimalnu zaštitu.

PureVPN-ovo 256-bitno šifriranje osigurava najveću moguću sigurnost

Savjeti navedeni gore mogli bi vas u određenoj mjeri spasiti od potencijalnog hakiranja i špijuniranja web kamere. Međutim, kao što je spomenuto ranije, sezonski hakeri znaju kako se boriti sa preprekama. Jedini idealan način da osigurate da vaša web kamera ostane sigurna od bilo kakvih pokušaja hakiranja je VPN usluga.

Ne treba vam dugotrajan vodič o tome kako zaštititi svoju web kameru od hakiranja. Ono što trebate učiniti je pretplatiti se na PureVPN, preuzeti je na svoj uređaj i uživati ​​u potpunoj zaštiti.

Jednom kada se pridružite internetu putem naših zaštićenih VPN poslužitelja, sva vaša komunikacija ili podaci postaju šifrirani. Stoga, čak i ako bilo koji cyber-kriminalac pokuša infiltrirati u vaše podatke, oni samo dobivaju nagradu kao nagradu.

Osim šifriranja, možete prevariti svoju stvarnu IP adresu kako biste izbacili neželjene stalkere (hakere) na ptičiju lov na divlje guske koji vas pokušavaju locirati s vašeg IP-a ili lokacije.

Dakle, uživajte u sigurnom video razgovoru i surfanju Internetom uz PureVPN.

Želite povratiti svoju internetsku privatnost? Možda ćete htjeti provjeriti ispod vodiča:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me