Kako sakriti povijest preglednika od ISP-a

Povod je skinut s davatelja internetskih usluga, omogućujući im da koriste naše osobne podatke po želji i zarađuju velike dolara.

Pravila FCC-a iz ere Obame povučena su i zamijenjena novim, zakonskim aktom o zaštiti privatnosti. Prema novom zakonu, davatelji internetskih usluga sada su ovlašteni snimati sve aktivnosti koje vršimo na mreži ili u aplikacijama koje koristimo te ih prodavati „najvišem ponuđaču“.

Što je još gore, to je da se ne može znati kome bi prodali informacije.

Kako sakriti povijest pregledavanja od ISP-a

Što ovo prikupljanje podataka znači korisnicima …

Za početak, davatelji internetskih usluga mogu pratiti svaku web stranicu koju posjetimo i sve naše aktivnosti na tim web mjestima.

U nastavku, oni bi prodavali osobne podatke marketinškim tvrtkama ili bilo kojim drugim organizacijama trećih strana.

Marketinške tvrtke rastavljale bi naše podatke, izvele razne analize i koristile nalaze da bi stekle uvid u naš svakodnevni život.

Na primjer, ako pretražimo slike buketa, davatelji internetskih usluga vidjeli bi taj upit kao naše zanimanje i poslužili bi nam oglase koji se podudaraju s tim interesom, poput oglasa povezanih s trgovinama buketa, buketa za vjenčanja itd..

Bez obzira na to, dobivanje neželjene pošte ciljanim oglasima samo je jedan dio brige.

Drugi dio je da ne možemo biti sasvim sigurni da ISP neće koristiti naše osobne podatke iz bilo kakvih posljednjih razloga, osim da ih prodaje marketinškim firmama.

Dakle, što to znači za nas?

Više ne možemo zadržati privatnost povijesti preglednika i stoga ne možemo održavati internetsku privatnost neraskidivom.

Ili, možemo li?

Što je praćenje ISP-a?

Praćenje ISP-a odnosi se na praksu davatelja internetskih usluga prikuplja i bilježi podatke o vašim mrežnim aktivnostima i vezama. Znate što to znači? Davatelj internetskih usluga lako može pregledavati i dokumentirati sve, od postavki vašeg preglednika do vaše povijesti pretraživanja.

Zašto vas prati vaš davatelj internetskih usluga?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih pružatelji internetskih usluga to čine, uključujući:

 • Da biste prodali svoje osobne podatke

  Vaš ISP može profitirati od podataka koje prikupi prodajući ih oglašivačima koji nude najvišu ponudu. Kad ove tvrtke kombiniraju ove podatke s podacima koje već imaju o vašim navikama pregledavanja i kupnje, moći će pronaći pametnije, ali nametljive načine za ciljanje.

  Iako ova praksa može zvučati krajnje nezakonito, istina je da je u nekim zemljama savršeno prihvatljiva. Čak i u zemljama u kojima to možda nije dozvoljeno, ništa ne jamči da će internetski davatelji ne prekinuti ugovore sa reklamnim kompanijama iza scene.

 • Pridržavati se zakona o zadržavanju podataka

  U mnogim zemljama svijeta davatelji internetskih usluga zakonski su obvezni pohranjivati ​​podatke o kupcima na Internetu u određenom vremenskom razdoblju. To se stavlja na raspolaganje agencijama za provođenje zakona, ako i kada je to potrebno radi istrage.

  To igra važnu ulogu u borbi protiv terorizma i zločina, ali također sprječava zviždače i novinare da zadrže svoju anonimnost. Uz to, postoji dobra šansa da se mnogi obični građani pregledaju bez očiglednog razloga.

 • Za praćenje upotrebe P2P

  Dijeljenje datoteka nezakonito je u mnogim dijelovima svijeta, a u regijama sa strogim zakonima o autorskim pravima ISP-ovi moraju pratiti korisničke veze kako bi osigurali da nisu uključeni u aktivnosti bujice. Ako vas uhvate kako preuzimate bujice, poslat će vam se obavijest o kršenju autorskog prava i zbog toga ćete možda morati platiti ogromne novčane kazne ili čak biti izvedeni na sud!

 • Da biste gasili širinu pojasa

  Neki davatelji internetskih usluga oslanjaju se na podatke o vezama svojih korisnika kako bi mogli umanjiti propusnost – što se definira kao namjerno usporavanje vaše internetske brzine. Tvrdit će da je to učinjeno kako bi se smanjila zagušenost mreže, ali većina ISP-a koristi progutavanje propusne širine kako bi uvjerila korisnike u nadogradnju na skuplju pretplatu ili plaćanje novog, skupljeg plana podataka..

Zašto bi te bilo briga?

Pa, odgovor ne bi mogao biti jednostavniji – jer je u pitanju vaša privatnost! Sve što radite na Internetu (web stranice koje posjećujete, usluge koje koristite, datoteke koje preuzmete itd.) Netko stalno promatra, što osim ozbiljne invazije na privatnost također se čini prilično čudnim.

Ciljat ćete i oglase prilagođene prema vašem ukusu i interesima. Neki se ne boje da im se oglašava, ali suočimo se s tim – različiti načini putem kojih oglašivači prate vaše ponašanje na web lokacijama su upravo pogrešni!

To ipak nije sve. Ako se oslanjate na bujice kako biste pristupili potrebnim datotekama, možda ćete upasti u legalnu toplu vodu, a ako dugotrajno provedete u streamingu, preuzimanju ili igranju igara, vrlo često možete biti podložni propuštanju propusnosti..

Koje podatke može vidjeti vaš davatelj internetskih usluga?

Budući da davatelji internetskih usluga vašem uređaju dodjeljuju IP adresu i znaju s kojom IP adresom se povezujete, mogu vidjeti gotovo sve što radite na Internetu. Međutim, to postaje još lakše vašem davatelju internetskih usluga ako web stranice kojima pristupate koriste HTTP, a ne HTTPS – što šifrira podatke poslane između vas i web lokacije..

Vaš davatelj internetskih usluga može vidjeti sljedeće stvari:

 • Geo-lokacija vašeg mobilnog telefona
 • Vaša povijest pretraživanja
 • Vaša transakcija kriptovaluta
 • Vaša povijest pregledavanja
 • Vaše nekodirane komunikacije
 • Vaše lozinke (kada su unesene na nešifrirane web stranice)
 • Vaša preuzimanja

Kako spriječiti da vas vaš davatelj internetskih usluga prati?

Sada kada znate da vaše internetske usluge gledaju, možda se pitate kako ograničiti njihovu sposobnost da vas prate, ako ne i iskorijeniti. Realno gledano, ne možemo se boriti protiv davatelja internetskih usluga ili ih moliti da ne koriste naše osobne podatke za njihov dobitak. Međutim, ono što možemo učiniti je sakriti povijest preglednika od davatelja internetskih usluga i naše internetske aktivnosti učiniti potpuno anonimnima.

Srećom, postoje neki načini kako to uspjeti.

 • Koristite Tor

  Ako želite sakriti povijest pregledavanja od davatelja internetskih usluga, možete početi s Torom. Iako Tor nije 100-postotan promašaj, ipak je dobra opcija.

  Tor je klijent preglednika koji vam omogućuje da anonimnim očima pohlepnih davatelja internetskih usluga ostanete anonimni. Nudi šifrirano iskustvo pregledavanja, što vam omogućava da sakrijete svoju aktivnost pregledavanja zbog praćenja ili nadzora bilo koje treće strane.

  Međutim, Tor nedostaje kada je u pitanju šifriranje bilo čega drugog osim preglednika. Na primjer, Tor ne može blokirati davatelje internetskih usluga da prate osobne podatke izvučene iz aplikacija koje preuzmemo i koristimo.

  Isto tako, Tor ne može zaštititi IoT (Internet of Things) uređaje u našim domovima.

  Štoviše, neki davatelji internetskih usluga možda ne dopuštaju Tor-ove klijente. Oni čak mogu zabraniti internetsku vezu ako se ustanovi da se promet usmjerava iz Tor.

 • Koristite proširenje preglednika HTTPS

  Još jedna održiva opcija pomoću koje možete sakriti povijest preglednika od davatelja internetskih usluga je proširenje HTTPS preglednika. To je sjajan alat za sprečavanje preglednika da propušta bilo koju aktivnost na web mjestu.

  Zadatak HTTPS proširenja je šifriranje svake web stranice koju posjetite. Vaš davatelj internetskih usluga bi, naravno, znao za web stranice koje posjećujete, ali nikada ne bi znao aktivnost koju tamo obavljate.

  Recimo na primjer da posjetite web mjesto za strujanje. Davatelj internetskih usluga može pratiti da je korisnik posjetio web lokaciju za strujanje, ali ne može pratiti koji su videozapisi pregledani ili su upiti za pretraživanje korišteni..

 • Koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN)

  Upotreba VPN-a je poput stavljanja internetske enkripcije na steroide.

  Virtualna privatna mreža omogućuje vam ne samo skrivanje povijesti preglednika od davatelja internetskih usluga, nego i sakrivanje svih mrežnih aktivnosti od hakera, krađe podataka, snajpera, itd..

  VPN štiti ne samo vaš preglednik, već i vaše računalo, pametne telefone koje koristite, prijenosno računalo i zapravo IoT uređaje koje imate u vašem domu.

  Kad se pretplatite na VPN uslugu, ona šifrira mrežnu vezu koja svaki uređaj u vašem domu povezuje s Internetom.

  VPN-ovi omogućuju vam upotrebu anonimnih IP adresa (Internet Protocol) za pregledavanje web stranica. Korištenjem IP-a podrijetlom iz druge zemlje, prevarite svog davatelja internetskih usluga u razmišljanju kako web mjestu pristupa iz drugog izvora ili regije, a ne iz vaše kuće.

  Osim toga, VPN kriptira vašu mrežnu vezu s 256-bitnom AES enkripcijom. Vojni stupanj šifriranja omogućuje vam upotrebu interneta uz potpuni duševni mir.

  S najvišom razinom enkripcije koju pruža VPN, možete vršiti kupovinu putem interneta ili vršiti internetske transakcije bez ikakvih briga..

PureVPN – pouzdan VPN za zaštitu vaše privatnosti!

Mi koristimo AES 256-bitnu enkripciju za zaštitu vaših osobnih podataka od trećih strana poput davatelja internetskih usluga, oglašivača i cyber-kriminalaca. Pored toga, vaša stvarna IP adresa također je zamijenjena jednom od naših 300 000+ jedinstvenih IP adresa, što onemogućuje da vaše mrežne aktivnosti budu povezane s vama..

PureVPN poštuje vaše pravo na privatnost i slijedi strogu politiku zapisivanja bez zapisnika kako biste bili što anonimniji. Postoje dostupne aplikacije za sve glavne platforme i izdašno 31-dnevno jamstvo povrata novca osigurava da vaša investicija ostane zaštićena.

Uz nas sa vaše strane, također dobivate neograničen pristup skupu vrhunskih značajki poput DNS zaštite od curenja, internetske sklopke za ubijanje, zaštite od propuštanja WebRTC itd., A sve to povezuje vašu internetsku privatnost na potpuno novu razinu.

Vratite se na privatnost

Završna riječ

Novi prijedlog zakona o privatnosti širokopojasne mreže samo je početak ere protiv zaštite privatnosti. Da bismo bolje preživjeli u ovom dobu, moramo biti proaktivni u zaštiti svoje privatnosti. Srećom, imamo gore navedene alate poput VPN-a kako bismo zaštitili svoje kućne mreže i privatnost naše obitelji skrivali od neželjenih očiju.

Želite povratiti svoju internetsku privatnost? Možda ćete htjeti provjeriti ispod vodiča:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me