Dan sigurnijeg interneta 2020

Ovaj dan sigurnijeg interneta učinimo Internet boljim mjestom mijenjajući način na koji djelujemo, komuniciramo i radimo na mreži!
PureVPN omogućuje svojim korisnicima da daruju 12 mjesečnih računa voljenim osobama za svaku prijavu na ovaj Dan sigurnijeg interneta.

img

 • Povijest
 • SID 2020
 • 2019 Rekap
 • Partnerstvo
 • Svjesnost o SID-u
 • Savjeti za sigurnost
 • pitanja
 • Zaštita djece
 • zaštita

Povijest dana sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta, koji se inače naziva SID, globalna je inicijativa – koordinira ga zajednička mreža Insafe / INHOPE. Cilj inicijative je da djecu educiraju o sigurnosti na internetu i potaknu razgovor bez granica o odgovornoj upotrebi tehnologije. Čitajte dalje kako biste saznali više o važnosti ovog dana i onome što možete učiniti da svaki dan bude sigurniji.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Dan sigurnijeg interneta svake godine koordinira Centar za sigurniji internet u Velikoj Britaniji, koji je partnerstvo tri vodeće dobrotvorne organizacije: Zaklade Internet Watch, South West Grid for Learning i Childnet International.

Stotine zemalja izvan Europe također slavi taj dan. Pojam Dan sigurnijeg interneta Odbori su predstavljeni 2009. godine, kako bi događaj bio zaista globalni. Svake godine od tada Dan sigurnijeg interneta dopustila je roditeljima da pomognu svojoj djeci da ostanu sigurni od mnogih opasnosti koje kruže internetom.

sigurniji-internet-dan

SIGURNI DAN INTERNETA

Dan će se promatrati na Utorak, 11. veljače 2020. godine. Ovogodišnja tema je „Zajedno za bolji internet“. Doista, svi trebamo igrati svoju ulogu kako bismo osigurali da i dalje uživamo u bezbroj prednosti koje imamo na raspolaganju, zahvaljujući internetu, ali pozitivno, odgovorno i sigurno.

Internet je vjerojatno najneopasnija tehnologija ikad. Izbrisao je fizičke udaljenosti i omogućio nam je komunikaciju i interakciju s ljudima tisućama kilometara daleko, otvarajući potpuno novi svijet mogućnosti današnje mladosti.

Međutim, iako nam je na bezbroj načina olakšao život, stalna povezanost također nas čini ranjivima i izloženim raznim prijetnjama koje vrebaju na mreži. Od krađe identiteta i zlouporabe softvera do cyber-napada i krađe identiteta, krajolik prijetnji se s vremenom ne samo razvija, već i povećava..

Dan sigurnijeg interneta predstavlja prijeko potrebnu priliku za širenje svijesti o rizicima povezanim s digitalnim svijetom i osnaživanje i mladih i starih da što više iskoriste Internet dok ostanu sigurni.

Izdvajamo dan sigurnijeg interneta za 2019. godinu

Kako je PureVPN proslavio SID 2019

Zamolili smo sve da ulože malo u podržavanju Dana sigurnijeg interneta i onoga što se za njega predstavlja uključivanjem u našu SID kampanju. Poniženi smo pozitivnim odgovorom stotina sudionika.

PureVPN se udružio s Danom sigurnijeg interneta kako bi podigao svijest o opasnostima koje vrebaju putem interneta i zašto bi svi na webu, bez obzira na njihovu dob, trebali osigurati svoje digitalne otiske.

Oni koji su retvitovali službene SID postove od PureVPN dobili su besplatne VPN račune za dijeljenje među prijateljima i obitelji. Sigurniji internet znači sigurnije za vas!

što-je-SID-2020-proslava-PureVPN

Što je sigurniji internet?

Sigurniji internet je onaj koji internetsku sigurnost može otvoreno izraziti bilo tko, bez obzira na to tko su i odakle dolaze. Internet bez granica za sve i privatnost na mreži kako bi se poštivala prava onih koji preferiraju internetsku anonimnost.

PureVPN Partneri sa sigurnijim Internet centrom

Kao i prošle godine, PureVPN – službeni navijač SID-a – udružio se s UK Safer Internet Center kako bi širio poruku Dana sigurnijeg interneta.

Stvarat ćemo i dijeliti korisne resurse u borbi protiv najčešćih mrežnih prijetnji.

Također, još jednom koristimo pristup davanju / poklonu kako bismo potaknuli pojedince da se uključe u razgovor i ojačaju dijalog o sigurnosti na Internetu.

sid-partnerstvo-PureVPN

Zašto je ključna svijest o sigurnosti u internetu?

Iako je Internet omogućio i ubrzao napredak u gotovo svemu zamislivom, on nas je, također, izložio raznim internetskim prijetnjama poput krađe identiteta, društvenog inženjerstva, zlostavljanja putem interneta, otkupninskog softvera, iskorištavanja djece i prijevara..

S tolikim brojem naših podataka koji su lako dostupni na mreži, sigurno na Internetu nije izbor. Potrebno je. Prvi korak prema internetskoj sigurnosti jest biti “svjestan” različitih vrsta prijetnji i ranjivosti koje vrebaju na internetu i kako možete pomoći svojoj djeci da im ne postanu žrtve..

zašto-sigurniji-internet-dan-je-presudno-2020-PureVPN

Savjeti za sigurnost interneta za sigurnost

Na PureVPN-u vam proaktivno pomažemo u zaštiti kada je u pitanju osiguranje naših podataka. Uostalom, živimo i udišemo sigurnost i privatnost! Ipak, shvaćamo da to možda ne mora svima biti slučaj.
Dakle, na ovaj Dan sigurnijeg interneta, umjesto da vas podsjećamo da zaštitite internetsku vezu s VPN-om (što biste u potpunosti trebali), pružit ćemo vam savjete o sigurnosti na Internetu za praćenje i zaštitu na mreži!

 1. Uvijek preuzimajte softver i programe od ovlaštenih davatelja usluga kako biste izbjegli mogućnost instaliranja lopovskog softvera.
 2. Svoje osobne podatke držite van Interneta i samo za sebe, jer mogu biti vrijedni za one koji ga žele iskoristiti.
 3. Postavljajte snažne lozinke da biste zaštitili svoje internetske račune – upotrijebite kombinaciju brojeva, simbola, velikih i malih slova.
 4. Zaključajte telefon pomoću uzorka zaporke, PIN-a ili otključavanja kako biste nekome onemogućili pristup vašim privatnim podacima.
 5. Vaši računi na društvenim mrežama trebali bi biti privatni do te mjere da samo vaši prijatelji i obitelj mogu vidjeti bilo što o vama. Postavite kontrole privatnosti tražeći “Opcije” ili “Postavke”.
 6. Nikada ne vjerujte nikome na Internetu, bez obzira predstavljaju li vas kao prijatelja. Nije sigurno!
 7. Započnite dvofaktornu provjeru autentičnosti kad god je to moguće da biste dodali dodatni sloj sigurnosti svojim mrežnim računima!
 8. Budite žurni kada je u pitanju ažuriranje vašeg operativnog sustava i softvera kako bi se spriječilo cyber-kriminalcima da iskoriste rupe za pristup vašem računalu ili mobilnom telefonu.
 9. Izbjegavajte korištenje javnih Wi-Fi mreža poput onih u kafićima ili restoranima jer su one same po sebi nesigurne.
 10. Pomoću programa za upravljanje lozinkom spremite svoje lozinke i držite ih podalje od dosega hakera.

SID-sigurnost-tips-2020

S kojim se pitanjima sigurnosti interneta susrećemo danas?

Evo nekih od najčešćih problema interneta s kojima se danas susrećemo:

Rizici informacijske sigurnosti

  • malware: Zlonamjerni softver koji je osmišljen za prikupljanje osobnih podataka bez korisnikovog pristanka, poput virusa, špijunskog softvera, crva, trojanaca, ransomwarea itd..
  • Krađa identiteta: Vrsta prevare gdje počinitelj pokušava dobiti osjetljive podatke o žrtvi pretvarajući se da je legitimna tvrtka ili osoba. Često se provodi kroz lažne tekstualne poruke, e-poštu ili web stranice.
  • Online prevare: Sheme stvorene da varaju pojedince u novcu ili osobnim podacima, poput podataka o bankovnim računima, lažnim obećanjima, trikovima itd.

Rizici za osobnu sigurnost

 • Elektroničko zlostavljanje: Upotreba elektroničkih sredstava poput e-pošte, razmjene trenutnih poruka i društvenih medija za uznemiravanje ili zaustavljanje pojedinca ili grupe.
 • Uvredljivi / opsceni sadržaj: Web stranice koje sadrže eksplicitni, uvredljiv ili odvratan sadržaj koji se možda ne sviđaju korisniku.
 • uhođenja: Zločin u kojem napadač uporno plaši ili uznemirava žrtvu koristeći se elektroničkim sredstvima poput trenutnih poruka, e-pošte ili poruka poslanih grupama za raspravu ili web stranicama.
 • Online Predation: Čin iskorištavanja ranjivih adolescenata ili djece u zlostavljačke ili seksualne svrhe.
 • Sextortion: Vrsta iskorištavanja u kojoj se seksualne slike ili informacije koriste za iznuđivanje novca ili seksualnih usluga od žrtve.
 • Krađa identiteta: Zločin u kojem osoba koja vrši zloporabu prikupi ključne dijelove osobnih podataka poput podataka o vašem bankovnom računu ili brojeva socijalnog osiguranja kako bi se lažno predstavljao i počinio prevaru..
 • Wi-Fi prisluškivanje: Metoda koju koriste cyber-kriminalci da virtualno “slušaju” vaš Wi-Fi promet i kradu podatke koji se prenose putem mreže.
 • Spam: Upotreba elektroničkih sustava za razmjenu poruka poput e-pošte za slanje neželjenih skupnih poruka (neželjene pošte), što otvara vrata phishingu, zlonamjernom softveru i prijetnjama vašoj privatnosti.
 • Ransomware: Vrsta zlonamjernog softvera koji zaključava vaše računalo ili datoteke i zahtijeva otkupninu kako biste ga otključali.

Savjeti za sigurnost interneta kako biste zaštitili svoju djecu od:

 • Elektroničko zlostavljanje
 • Uvredljivi sadržaj
 • uhođenja
 • Online Predation

Savjeti za sigurnost interneta kako biste pomogli svojoj djeci protiv zlostavljanja putem interneta

 1. Budite pametni u onome što pišete ili objavite na mreži. Uzdržite se dijeljenjem bilo čega što bi vas moglo osramotiti ili nauditi.
 2. Nemojte s drugima dijeliti zaporke ili podatke o računu jer to može ugroziti vašu kontrolu nad mrežnim aktivnostima.
 3. Ako koristite javno računalo, uvijek se odjavite jer se podaci vašeg računa mogu ugroziti ako se zaboravite odjaviti.
 4. Nikada se nemojte osvetiti ili odgovarati bilo kojem korisniku koji vam šalje prijeteće ili uvredljive poruke. Odmah ih blokirajte!
 5. Ako ste vi ili netko koga znate da je žrtva zlostavljanja, nemojte ga ignorirati. Odmah to prijavite odrasloj osobi.

Savjeti za sigurnost interneta kako biste zaštitili svoju djecu od uvredljivog / opscenog sadržaja

 1. Pomoću alata za web filtriranje blokirajte pristup neprimjerenim web stranicama i sadržaju na Internetu.
 2. Ako naiđete na bilo koji sadržaj koji vam se čini uvredljivim, odmah to prijavite administratoru web lokacije.
 3. Ne oklijevajte prijaviti neprikladne sadržaje na društvenim mrežama poput opscenih fotografija, pornografskih slika itd.
 4. Uključite Sigurno pretraživanje da biste blokirali eksplicitne rezultate na Googleu.
 5. Upotrijebite alat za blokiranje oglasa kako biste spriječili da uvredljivi oglasi zatamne vaš zaslon.

Savjeti za sigurnost interneta kako biste pomogli svojoj djeci protiv cyberstakinga

 1. Na svojim mrežnim profilima upotrijebite fotografiju koja ne identificira vašu lokaciju tako da vam se ne može pronaći.
 2. Ako nije obvezno, prilikom registracije ili prijave za nešto na mreži ne ispunjavajte polja u kojima se traže osobni podaci (PII), poput vašeg rođenja..
 3. Pazite na osobne podatke koje dijelite u chat sobama, e-porukama ili web lokacijama društvenih medija. Stalcima je lako prikupiti informacije sa vaših slika ili postova.
 4. Kad prekinete vezu s intimnim partnerom, resetirate sve svoje lozinke za bankovne, društvene medije i račune e-pošte na nešto, oni neće moći pogoditi.
 5. Ako imate cyberstatiranje, spremite svu komunikaciju s počiniteljem radi dokaza i prijavite to policijskim agencijama.

Savjeti za sigurnost interneta kako pomoći svojoj djeci protiv predigre u mreži

 1. Nikada ni s kim, posebno sa strancima, ne razgovarajte o osobnim ili seksualnim stvarima. Zaustavite razgovor odmah!
 2. Ne upoznajte se licem u lice s nekim koga ste upoznali na Internetu, čak i ako se osoba čini simpatičnom.
 3. Izbjegavajte preuzimanje bilo kakvih slika koje su vam poslali ljudi koje ne poznajete.
 4. Roditelji trebaju nadgledati upotrebu uređaja koji su povezani s internetom.
 5. Ako vas netko tjera da se osjećate nelagodno putem interneta, odmah obavijestite odraslu osobu koja ima povjerenje ili roditelja.

Savjeti za sigurnost interneta kako biste se zaštitili od:

 • malware
 • Krađa identiteta
 • prevare
 • Spam
 • Ransomware

Savjeti za sigurnost interneta za sprečavanje zlonamjernog softvera

 1. Instalirajte antivirusni / anti-malware softver kako biste blokirali poznati zlonamjerni softver čim su otkriveni.
 2. Osigurajte da ste na sigurnoj vezi tako što ćete tražiti katanac s lijeve strane adresne trake u pregledniku. Na njemu bi trebalo biti “https.”
 3. Pazite na taktike društvenog inženjeringa poput krađe identiteta, mrežne prevare itd.
 4. Koristite WPA2 enkripciju i promijenite zadani SSID (naziv vaše Wi-Fi mreže) da biste osigurali svoju mrežu.
 5. Postavite antivirusni / anti-malware softver da u redovitim intervalima pokreće skeniranje.

Savjeti za sigurnost interneta za sprečavanje krađe identiteta

 1. Ne otvarajte privitke, kliknite na veze ili ne preuzimajte datoteke u e-mailovima od nepouzdanih ili nepoznatih pošiljatelja.
 2. Upotrijebite softver za vatrozid za zaustavljanje napada phishinga i ostalih hakera koji pokušavaju ugroziti mrežu ili računalo.
 3. Pazite na skočne prozore koji su obično pokušaji krađe identiteta.
 4. Nikada ne pošaljite svoje financijske podatke putem e-pošte – to nije siguran način prijenosa financijskih podataka poput brojeva kreditnih kartica ili bankovnih podataka.
 5. Instalirajte softver protiv krađe identiteta ili proširenje preglednika jer će vas upozoriti ako i kada naiđete na mjesto krađe identiteta.

Savjeti za sigurnost interneta za sprečavanje prijevara na mreži

 1. Nemojte pogriješiti što plaćate unaprijed za stvari poput hipotekarne pomoći ili otplate duga. Najvjerojatnije je prijevara, a oni će vam uzeti novac i nestati.
 2. Ako netko nazove i zatraži osobne ili financijske podatke, spustite slušalicu i nazovite je na jedan broj za koji znate da li je pozivatelj istinski. Prijevari mogu lako lažirati ID pozivatelja!
 3. Ako želite kupiti nešto putem interneta, uvijek to učinite putem zakonitih i ustaljenih kanala poput Amazona ili eBaya.
 4. Nikada ne dopustite nekome da pristupi vašem računalu udaljeno, osim ako nije pouzdan izvor poput vašeg davatelja internetskih usluga (ISP).
 5. Izbjegavajte nepotrebne prijatelje na društvenim mrežama jer prevaranti mogu iskoristiti informacije koje dijelite.

Savjeti za sigurnost interneta za sprečavanje neželjene pošte

 1. Provjerite je li vaša adresa e-pošte javno prikazana u chat sobama, društvenim mrežama, javnim direktorijima itd. Kako biste izbjegli mogućnost slanja neželjene pošte tamo.
 2. Budite oprezni kad odajete svoju adresu e-pošte – učinite to samo ako je neophodno.
 3. Izbjegavajte “odjaviti” veze u porukama e-pošte pod svaku cijenu. Ako kliknete, potvrdit će da je vaša adresa e-pošte aktivna i mogli biste primiti još više neželjene pošte.
 4. Ne koristite svoju poslovnu ili osobnu adresu e-pošte prilikom prijave na usluge, kupnje stvari na mreži, itd. Umjesto toga upotrijebite jednokratnu adresu e-pošte.
 5. Instalirajte alat za filtriranje neželjene pošte kako biste smanjili broj neželjene e-pošte.

Savjeti za sigurnost interneta za sprečavanje Ransomwarea

 1. Redovito stvarajte sigurnosnu kopiju podataka – najvažnija je stvar koju možete učiniti da pobijedite ransomware.
 2. Nikada ne kliknite na privitke ili veze koji izgledaju sumnjivo.
 3. Instalirajte ažuriranja za vaš operativni sustav, antivirusni / anti-malware i drugi softver čim budu dostupna kako bi se spriječili kompromisi..
 4. Neka vatrozid uvijek bude uključen.
 5. Postavite sigurnosni softver za skeniranje arhiviranih ili komprimiranih datoteka ako je opcija dostupna.

sretna-sigurniji-internet-dan

Summing It Up

Uzmimo ovaj dan sigurnijeg interneta kao jasan podsjetnik da je internet prepun zlih glumaca koji željno kuhaju načine da nam učine krivo.

Jedini način da se krene naprijed jest osigurati svoju digitalnu egzistenciju i učiniti Internet sigurnim mjestom za djecu i odrasle.

Obvezujemo se poduzeti mjere sigurnosti koje osiguravaju najvišu tajnost vaših mrežnih aktivnosti. Tim PureVPN želi svima sretan Dan sigurnijeg interneta!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me