Dan privatnosti podataka 2020

# DPD2020

Ovu 2020. godinu slavimo Dan privatnosti podataka i širimo svijest o internetskoj privatnosti i kako osigurati našu digitalnu prisutnost od znatiželjnih očiju.

img

 • Dan privatnosti podataka
 • Važnost je
 • Stvorite svijest
 • DPD događaj
 • Pogledi stručnjaka
 • Osigurajte se sada

img

Što je Dan privatnosti podataka?

Dan privatnosti podataka slavi ga entuzijasti i zagovornici svake godine nadalje 28. siječnja. Međunarodni je pokušaj širenja svijesti između pojedinaca i poduzeća o važnosti privatnosti i promicanja potrebe za zaštitom osobnih podataka.

Prvo ga je Europsko vijeće pokrenulo 2006. godine kao Dan zaštite podataka, a ubrzo su slijedile i druge zemlje. Zbog sve veće važnosti privatnosti na mreži, Dan privatnosti podataka sada obilježavaju i mnoge druge nacije, uključujući SAD, Kanadu, Indiju i 27 zemalja Europske unije.

img

Zašto bi se trebao slaviti Dan privatnosti podataka?

Budući da se sve više i više informacija prikuplja putem interneta, zaštita naše privatnosti sada je kritičnija nego ikad. Svakodnevno stvaramo beskonačan niz podataka dok većinu svog vremena provodimo na internetu i svojim uređajima.

Ali čak i tada, mnogi od nas ne razumiju koliko naših osobnih podataka prikuplja, pohranjuje i koristi treća strana niti razmatramo implikacije na privatnost kada su u pitanju naše internetske akcije.

Web stranice i tvrtke mogu saznati tko smo, gdje se nalazimo i što nam se sviđa i ne sviđa, pa nam mogu poslužiti proizvode i usluge čak i kada ih mi ne želimo. A ovo je samo vrh ledenog brijega!

Cyber-napadi su također u porastu, poput WannaCry ransomwarea koji je utjecao na ljude u preko 150 zemalja i rezultirao gubitkom ogromne količine osjetljivih podataka, ili Yahoo kršenja sigurnosti koja je otkrila osobne podatke od 3 milijarde računa.

Uz dan namijenjen podizanju svijesti o internetskoj privatnosti i čuvanju osobnih podataka, pruža nam se prilika da promijenimo kako se ponašamo na internetu i preuzmemo veću odgovornost kada je u pitanju naša internetska privatnost.

Budite dio nečeg velikog

Dan privatnosti podataka održava se svake godine i ima za cilj stvaranje svijesti o važnosti poštovanja internetske privatnosti, zaštite podataka i omogućavanja povjerenja. Svake godine, IAPP partneri sa Stay Safe Online promoviraju Dan privatnosti podataka, a ove godine su proslave značajnije nego ikad. Tipično se slave samo jedan dan, IAPP i KnowledgeNet održavaju svečanosti kroz cijeli mjesec siječanj.

Evo kako možete širiti poruku:

 • Dom
 • Raditi
 • Zajednica

Obavijest o privatnosti podataka kod kuće

Educirajte o važnosti privatnosti na mreži sa svojim prijateljima i obitelji i kako treba ostati sigurniji na mreži.

Neka drugi shvate da osobne podatke treba čuvati privatnima. Nužno je vrednovati i braniti našu internetsku privatnost jer je ona neprekidno ugrožena. Da biste razumjeli kako naštećujemo našoj privatnosti na mreži, pažljivo razmislite o tome kako se vaši osobni podaci prikupljaju putem aplikacija i web stranica.

Neka drugi shvate da osobne podatke treba čuvati privatnima. Nužno je vrednovati i braniti našu internetsku privatnost jer je ona neprekidno ugrožena. Da biste razumjeli kako naštećujemo našoj privatnosti na mreži, pažljivo razmislite o tome kako se vaši osobni podaci prikupljaju putem aplikacija i web stranica.

Obavijest o privatnosti podataka u uredima

Osim školovanja svojih prijatelja i obitelji, omogućite svojim kolegama da razumiju ulogu koju bi trebali igrati u osiguravanju održavanja njihove internetske privatnosti.

Započnite smanjenjem nereda na vašem radnom uređaju. Instalirajte najnoviji sigurnosni softver, web preglednik i operativni sustav. Branite svoj uređaj od virusa, zlonamjernog softvera i drugih internetskih prijetnji instaliranjem snažnog softvera koji osigurava vaše digitalno postojanje – VPN.

Obavijest o privatnosti podataka u zajednici

Privatnost i sigurnost na mreži mogu se postići spontano ako drugi oko vas slijede prave korake. Ono što ste naučili u svojoj zajednici možete podijeliti volontiranjem u lokalnoj školi ili sindikalnom vijeću.

Dan privatnosti podataka koji slavi LinkedIn

Pogledajte Dan privatnosti podataka 2020: Vizija budućnosti, uživo u utorak 28. siječnja u 13:00. EST / 10: 00h. PST. Cijeli dnevni red možete pratiti i uživo prenosi događaj ovdje.
Pogledajte prošlogodišnji vrhunski događaj.

Pogledi stručnjaka

Kad se uključimo u ovaj Dan privatnosti podataka, evo nekoliko dodatnih savjeta stručnjaka o tome kako da svoje podatke čuvamo:

 • Wes Widner, direktor obavještajne službe o prijetnjama i strojnog učenja u Norseu,

  predlaže da se dobavljači i potrošači trebaju početi upoznavati s šifriranjem. Dalje objašnjava kako od ljudi se ne zahtijeva da posjeduju sva radna znanja o algoritmima i drugim tehničkim podacima koje rade u pozadini. Ipak bi trebali biti svjesni različitih vrsta šifriranja koje su trenutno dostupne vani.

 • Dave Martin, direktor u NSFOCUS IB,

  predlaže da korisnici ili potrošači trebaju uspostaviti drugačiji put komunikacije na kojem svatko tko ih kontaktira putem Interneta mora potvrditi podatke svog računa. On razrađuje da ako bilo koji korisnik dobije sumnjivu vezu u bilo kojoj tekstualnoj poruci ili e-pošti, ne bi ga trebao otvoriti. Nadalje je dodao da korisnici moraju koristiti antivirusni ili softver za otkrivanje zlonamjernog softvera u svojim osobnim sustavima.

 • Nacionalni savez za cyber-sigurnost (NCSA),

  predlaže da korisnici trebaju biti svjesni podataka koje dijele na mreži i trebali bi razumjeti stvarnu vrijednost svojih osobnih podataka.

 • Zaklada za elektroničku granicu (EFF),

  predlaže da roditelji trebaju biti potpuno svjesni uređaja koji njihova djeca koriste u obrazovnim ustanovama u kojima se školuju.

Kako možemo zaštititi našu internetsku privatnost?

Budući da se moderno vrijeme pomaklo u smjeru čuvanja podataka na mreži, danas se gotovo svi brinu za privatnost podataka na mreži. Privatnost ovdje može značiti bilo jedno od dva: podaci o osobnoj identifikaciji (PII) ili ne-PII informacije, poput ponašanja posjetitelja na web mjestu.

Dakle, proslavimo ove podatke o privatnosti podataka slijedeći najbolje savjete o privatnosti i zaštiti podataka ne samo danas, već i ostatak godine!

Znajte više o Danu privatnosti podataka 2020

Kako ostati siguran na mreži

Kako ostati siguran na internetu

Posjetiti

Kako ostati siguran na internetu – činjenice o sigurnosti na internetu (sve što trebate znati) Privatnost podataka Zabrinutost za svakoga u ovom se razdoblju

Privatnost podataka – briga svih u ovoj eri

Posjetiti

Osvrnite se na neka od najvećih kršenja podataka svih vremena Privatnost podataka važna je za ljude svih dobnih skupina

Zašto je privatnost podataka važna za ljude svih dobnih skupina?

Posjetiti

Dok svijet napreduje prema tehnološkom napretku koji pomaže u pojednostavljivanju svakodnevnih zadataka, također postoji kritična zabrinutost u pogledu „privatnosti podataka“.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me