10 načina kako NSA špijunira vas 2020. godine

Jeste li ikada imali osjećaj da vas gledaju? Je li vam ikad palo na pamet da bi vam netko mogao neprestano pratiti vaše digitalne otiske da vam naruši privatnost? Prošlo je šest godina otkako je zloglasni puhač zviždaljki Edward Snowden procurio u tajne dosjee Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) kako bi ih svijet mogao vidjeti. Tada je svijet saznao kako ujak Sam uvijek gleda.

Naravno, svijet zna za incident, međutim, hajde da uspijemo uspomena na one koji su zaboravili. Edward Snowden uputio je pištolj NSA-u 5. lipnja 2013. Dokumenti koje je procurio Snowden otkrili su da je NSA špijunirala ne samo američke državljane, već je prikupljala osobne podatke o pojedincima iz cijelog svijeta. Snowdenove objave obuzele su svijet olujom dok su se netizanci ujedinili i postavili ovo pitanje:

je nsa špijunirajući sliku mene

Zašto me NSA špijunira?

Unatoč utjecaju koji su otkrive u početku imali, šokantna je činjenica da su upozorenja ulazila kroz jedno uho, a izlazila u drugo. Kako je vrijeme prolazilo, ljudi su zaboravili kako je njihova privatnost narušena u ime nacionalnog interesa. Bez obzira na to, još uvijek cijenimo Snowdenovu žrtvu i ono što je učinio za nas. Podsjetimo vas, nanovo kako su vas NSA špijunirali!

XKeyScore ili XKS

XKS je tajni program koji je razvila Agencija za nacionalnu sigurnost radi traženja i analize globalnih podataka s Interneta. XKS je sofisticirani program koji NSA-i omogućuje pristup internetu. Program omogućuje NSA-u da čita vaše e-poruke, pristupa upitima pretraživanja, povijesti pregledavanja i zajedničke dokumente. Program omogućuje NSA-i virtualni pristup vašem uređaju – omogućava im nadgledanje svega. Nadalje, NSA može pratiti vaš uređaj kamo god krenuli. Ukratko, oni imaju pristup bilo čemu i svemu.

Operacije prilagođenog pristupa

1997. godine NSA je stvorila svoj elitni odjel za hakiranje pod nazivom Prilagođene pristupne operacije, također poznat kao TAO. TAO je specijalizirana jedinica za prikupljanje obavještajnih podataka za cyber ratovanje NSA koja ide pod ovim geslom: “Vaši podaci su naši podaci, vaša oprema je naša oprema – bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu, na bilo koji pravni način”. Operacije prilagođenog pristupa koriste sigurnosne rupe u uređajima za prikupljanje podataka o korisniku ili korištenje uređaja kao nadzornog alata. Ipak, uređaji s minimalnim ili nikakvim sigurnosnim rupama nisu daleko od dosega TAO-a.

TAO je dovoljno sposoban da naruši sigurnost vašeg uređaja pomoću zlonamjernog softvera. Oni mogu usmjeriti promet na lažne verzije stvarnih web stranica za praćenje zapisa i aktivnosti korisnika. TAO također radi u savezu s tehnološkim kompanijama na stvaranju pozadinskih pozicija u usmjerivačima – koristeći uređaje ne samo virtualno već i fizički.

Prikupljanje podataka iz društvenih medija i telekom divova

Pod obvezama programa PRISM, NSA je tražila podatke od društvenih medija i telekomunikacijskih divova. NSA može zatražiti od tih kompanija informacije kao što su fotografije, videozapisi, e-poruke i povijest pregledavanja. Najveći tehnološki suradnici kažu da su Google, Facebook, Microsoft, Yahoo i Apple.

Savez inteligencije pet očiju

Osnivanje NSA-e podržalo je ideju o nacionalnoj sigurnosti. NSA je stvorena za prikupljanje podataka o stranim zemljama i građanima, a ne o građanima SAD-a. Savez je trebao pomoći organizaciji da izdrži i suprostavi se bilo kojem činu protiv nacionalne sigurnosti. Ukratko, NSA nije bila ovlaštena za prikupljanje obavještajnih podataka o Amerikancima. Iako je pitanje, jesu li to učinili? Da!

Koristeći pravne rupe, NSA ne samo da prikuplja obavještajne podatke o građanima Sjedinjenih Država, već dijeli informacije sa svojim saveznicima pod nazivom Five Eyes Intelligence Alliance. Savez se sastoji od pet zemalja: Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Novi Zeland i Australija. Ta je veza obostrana, kao što se inteligencija drugih zemalja također dijeli sa Sjedinjenim Državama.

Tamo gdje god idete slijedi NSA

Nisi sam! Bez obzira kuda idete, slijedi NSA. NSA može pratiti vašu lokaciju putem mobilnog operatera, otvoriti Wi-Fi mreže u blizini (naravno ugrožena sigurnošću) i GPS. Prema Washington Postu, NSA prikuplja oko 5 milijardi zapisa dnevno. Nadgledajući vaš obrazac putovanja, NSA može pratiti vaše omiljene lokacije. Tko zna, možda su svjesni vašeg tajnog skrovišta u kući s drvećem. Nadalje, uz pomoć ovih podataka, NSA može locirati suradnike ciljanih pojedinaca – i tako ih učiniti osobama od interesa.

Netko gleda

NSA može s jednostavnim napadom zlonamjernog softvera pristupiti fotoaparatu na prijenosnom računalu, pametnom telefonu, pa čak i web-kamerama. Napad je toliko suptilan da ne biste ni primijetili da je vaš uređaj ugrožen. To nema nikakvog utjecaja na performanse vašeg uređaja, njegova je osnovna svrha prikupljanje podataka. Nadalje, vaši se mikrofoni mogu koristiti i za snimanje i prijenos razgovora bez vašeg pristanka.

Čak se i uređaji koji su isključeni mogu uključiti bez da to ikad primijetite. Jeste li se ikad zapitali zašto vas bombarduju oglasi nečega o čemu ste upravo razgovarali sa svojim prijateljem? Kada govorimo o oglasima, postoji razlog zašto Mark Zuckerberg cijelo vrijeme drži svoj fotoaparat i mikrofon. A razlog je, zna!

NSA prelazi s popisa

Procurile su Snowdenove informacije koje otkrivaju da NSA špijunira i vaše kupnje. Sa suradnjom s gigantima kreditnih kartica poput Visa, NSA može pristupiti vašim zapisnicima o kupnji i nadzirati vaše ponašanje kod kupovine. Nadalje, NSA je također sklopila savez s Društvom za međunarodnu međubankarsku financijsku telekomunikaciju, poznatu i kao SWIFT.

NSA ima pristup podacima iz SWIFT-ove baze podataka, koji uključuju zapise o kupnjama kreditnim karticama i drugim financijskim transakcijama. Svrha prikupljanja takvih podataka bila je praćenje kupovine terorističkih organizacija, međutim, teško je vjerovati da podaci o građaninu koji kupuje namirnice pomažu u tom pogledu..

Izgradnja pozadine – NSA-ovo najdraže vrijeme prolaska

Svi znamo za poznati FBI-Apple incident iz 2016. godine. Bilo je to tada kada je Apple odbio FBI-jev zahtjev za pristup podacima na iPhoneu zaplijenjenom na mjestu zločina napada u San Bernardinu. Appleov odgovor popratio je odjek na koji je Cook odgovorio:"Nitko ne bi želio da se napravi glavni ključ koji bi okrenuo stotine milijuna brava, čak i ako je taj ključ bio u posjedu osobe u koju imate najviše povjerenja … taj bi ključ mogao biti ukraden".

Očito je da je to jedna strana novčića. Prema Snowdeninim otkrićima, NSA troši više od 200 milijuna dolara godišnje kako bi sigurnost uređaja bila ugrožena. Takva količina mamuta troši se na suradnju s tehnološkim divovima – stvaranje zaledja za nadzor.

Još jedan incident koji je pokrenut u središtu pozornosti bila je suradnja NSA-RSA u kojoj je Nacionalna sigurnosna agencija platila RSA 10 milijuna USD za stvaranje backdoor-a i distribuciju kompromitiranih alata za šifriranje. Tijekom godina, RSA je tvrdila da se njihov odnos s NSA promijenio, međutim, mi čvrsto vjerujemo u ovaj pojam: jednom lopov, uvijek lopov..

Naravno, ovo je nekoliko poznatih incidenata. Mora biti stotina takvih suradnji kojih nismo svjesni. Savezima koji i dalje djeluju i špijuniraju nas zajedno s NSA-om, iz sjene.

Pošaljite informacije

NSA može pristupiti informacijama koje su poslane ili primljene u vašim tekstualnim porukama. NSA ne prikuplja samo podatke o sadržaju poruka, već i metapodatke koji im omogućuju pristup zapisnicima transakcija s vašeg uređaja, kontakata i vaše trenutne lokacije.

Netko je na telefonu

NSA je također prikupljala informacije o telefonskim razgovorima. Iako ove informacije nisu bile ograničene samo na metapodatke. 2009. godine NSA je pokrenula tajni program zvan Mystic, a prema objavama Snowdena, program je NSA-i omogućio ne samo snimanje metapodataka, već i sadržaj telefonskih razgovora. Godine 2011. program je dostigao vrhunac jer je objavljeno da je Mystic čitavim mjesecima omogućio NSA-u da snima telefonske sadržaje i metapodate zemlje..

Za sve postoji rješenje

Dijeleći digitalni prostor, naša je odgovornost ne samo educirati svoje kolege netizance o metodama kroz koje ih NSA špijunira, već im pružiti rješenja. Temeljnim istraživanjem naš tim je pronašao načine na koje možete podići svoju sigurnost na višu razinu – čineći vaše uređaje neranjivim za pokušaje hakiranja. Nadalje, snažni smo promotori privatnosti i anonimnosti i smislili smo smjernice pomoću kojih se možete osigurati od internetskog nadzora i spriječiti NSA da krši vašu privatnost.

Privatnost interneta – recite ne internetskom nadzoru

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me