Whatfarë është një haker i kapelave të bardha? Dallimi midis Hackers White, Grey dhe Black Hat

Të gjithë hakerat perceptohen si një person kriminel ose i keq që vjedh para. Ne i perceptojmë të gjitha këto nga media kryesore, kur shohim se hakerat janë të përfshirë në vjedhjen e të dhënave, paratë e fituara nga njerëzit, pajisjet e hakerimit dhe sistemet që shkaktojnë terrorizmin në internet. Megjithëse, realiteti është i ndryshëm. Hacking është legal kur bëhet me lejen e pronarit në pajisje, sisteme ose rrjete. Shtë një praktikë e pranuar globale ku kompanitë dhe agjensitë qeveritare punësojnë hakerat për të hakeruar sistemet e tyre për t’i ndihmuar ata të identifikojnë cilat janë zbrazësitë në sistemet e tyre dhe t’i rregullojnë ato.

Haker i kapelave të bardha

Cilat janë hakerat me kapele të bardha?

Jo të gjithë hakerat kanë qëllim të shkaktojnë dëm përdoruesve të rregullt. Termi haker, kur përdoret përgjithësisht, përkufizohet si dikush që ka diskutimin për të kryer aktivitete kibernetike për të abuzuar me privatësinë e dikujt dhe për të kompromentuar të dhënat e tyre.

Por, një haker mund të jetë kushdo, pavarësisht nga qëllimet e tij, të cilët përdorin studimet dhe praktikat e tyre për të ekzekutuar strategji hakmarrjeje dhe anashkaluar shtresat e sigurisë së rrjetit tuaj ose të sistemit kompjuterik.

Hacking në vetvete nuk është e paligjshme, përveç nëse është kryer joetikisht kundër ligjeve dhe rregullave, duke thyer kodin e sjelljes. Shumë agjenci qeveritare dhe kompani punësojnë hakerat për të siguruar sistemet dhe rrjetet e tyre.

Për më tepër, jo të gjithë posedojnë njohuri për botën kibernetike ku disa pyetje se çfarë është një haker i kapelave të bardha? Ose në çfarë përfshihet hakmarrje e kapelave të bardha? Janë vetëm disa nga pyetjet kurioze në epokën dixhitale ku jetojmë?

Hakerat janë kategorizuar në 3 shtresa “Black”, “White” dhe hackers hat “Grey”. Termdo term është me kulturën perëndimore, e zeza duke krijuar një ndjenjë negative, e bardha duke siguruar paqe dhe Grey që është një përzierje e të dy mënyrave etike dhe joetike të hakimit. Megjithatë, dy faktorë kryesorë përcaktojnë lloji i hakerit ju po merreni, qëllimet e tyre dhe nëse ata po ndjekin ligjet e shoqërisë.

Hakerat e kapelave të zeza

Si të gjithë hakerat atje, kapele e zezë përdor aftësitë dhe njohuritë e tyre të gjera për të infiltruar çdo sistem ose rrjet me objektivin kryesor për të hyrë në të dhëna të ndjeshme, duke anashkaluar protokollet e sigurisë. Disa hakerë të kapelave të zeza e bëjnë këtë vetëm për argëtim, ndërsa disa mund të thyejnë protokollet e sigurisë në përpjekje për të pasur një përfitim financiar dhe të shkaktojnë dëm për përdoruesit normalë.

Këto kapele të zeza mund të shkojnë nga injektimi i skripteteve me qëllim të keq në softuer deri tek hakerët ekspertë që synojnë të vjedhin informacione, veçanërisht informacione financiare, personale dhe letrat kredenciale të hyrjes..

Ata jo vetëm që synojnë të vjedhin të dhëna, por ta ndryshojnë dhe shkatërrojnë gjithashtu. Mbrojtja e vetes kundër kapelave të zeza është shumë e domosdoshme në epokën teknike në të cilën jetojmë, kështu që duhet të ndërmerren disa masa për të siguruar që të mos e lini veten transparente për të gjithë botën.

Për shembull, mos shpërndarja e të dhënave të ndjeshme në ndonjë rrjet siç janë pasqyrat financiare, heqja e Exif, ose metadata nga fotot tuaja dhe shumë gjëra të tjera në lidhje me siguria e kapelave të zeza.

Hakerat e kapelave të bardha

Një perfekt Përkufizimi i hakerave me kapelë të bardhë do të ishte dikush që përdor aftësitë e tyre për të marrë informacion përmes mjeteve etike. Haker i kapelave të bardha mund të punësohen nga firmat si specialistë të sigurisë në internet që përpiqen të bëjnë hakimin për të gjetur boshllëqe të paplotësuara në çdo sistem ose rrjet.

Hakerat e kapelave të bardha përdorin të njëjtën rrjedhë procesi si hakerat e kapelave të zeza, por ndryshimi kryesor është, ata kërkojnë lejen e pronarit, gjë që e bën atë plotësisht të ligjshëm. Haker i kapelave të bardha kryen testimin e penës, kryen vlerësime të prekshmërisë për firmat për të identifikuar çdo rrjedhje brenda rrjeteve, duke siguruar forcimin e strukturës së sigurisë së firmës. Ekzistojnë madje kurse, module trajnimi dhe çertifikime që përfshijnë hakimin etik.

Hakerat me kapele gri

Gjithmonë nuk ka dy anë të faqes, por ndonjëherë ka edhe disa zona gri. Një haker i kapelave gri është dikush që do të kërkojë dobësi në sistem pa e pyetur pronarin. Nëse konstatohet se çështja, ai do t’ia raportojë atë pronarit, por ndonjëherë do të kërkojë një lëshim të vogël përpara se të kryejë për ta rregulluar atë.

Por nëse pronari e mohon kërkesën, ai zbulon shfrytëzimin në internet që të tjerët të përfitojnë, posaçërisht, hakerat e kapelave të zeza. Kjo formë e hakerave është ende me kohë e paligjshme pasi hakerët nuk kërkuan leje nga pronari para se të provonin një sulm në sistem. Këto lloj hakerash nuk kanë qëllime të këqija, ata thjesht kërkojnë të zbulojnë dobësitë në sistem dhe të fitojnë para shtesë ose thjesht për qëllimet e tyre.

Fjala haker, edhe duke folur për të përshkruan një konotacion shumë negativ, është e rëndësishme të mbani në mend se jo të gjithë hakerat janë bërë në të njëjtën mënyrë. nëse kapele të bardha nuk po punonit atje për të gjetur një dobësi dhe për të ndaluar sulmet e sigurisë në internet, atëherë do të kishte shumë krime në internet të përfshirë, duke shfrytëzuar dobësitë dhe duke mbledhur informacion shumë të ndjeshëm, duke i lënë përdoruesit pothuajse të hapur për të gjithë botën.

Hakerat etikë?

Një haker etik ose haker etik, i referuar gjithashtu si një haker i kapelave të bardha, janë ata individë që nxjerrin në pah dobësitë e sigurisë përmes testimit të depërtimit. Testimi i depërtimit është një përpjekje për të sjellë përpara dobësitë në një sistem. Këta individë të sigurisë së informacionit janë të rreptë në teknikat e tyre të testimit dhe e bëjnë atë për të përmirësuar peizazhin e përgjithshëm të sigurisë së sistemit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me