Siguria publike WiFi

Gati 65,44 milion njerëz në SHBA përdorin Wi-Fi Publike. Shkëmbimi i të dhënave ose informacionit mbi një rrjet publik wifi mund të përgjohet nga një palë e tretë me lehtësi. Shumë përdorues nuk e dinë rrezikun e sigurisë së tyre kur ndajnë informacionin e tyre personal në internet.

Njerëzit përdorin rrjete WiFi në mënyrë të rregullt për të blerë në internet, të bëjnë thirrje video dhe të bëjnë transferime të parave për të përmendur disa. Nëse pajisja e tyre ka mbetur e pambrojtur, informacioni i tyre lihet i prekshëm ndaj kërcënimeve të sigurisë.

publik-wifi-sigurisë

Sa e Sigurt është WiFi Publik?

Me mbi 350 milion Pikat e nxehta publike Wi-Fi në dispozicion globalisht, njerëzit po i vënë në rrezik informacionet e tyre personale pasi rrjetet pa tela publike nuk janë aq të sigurta kur krahasohen me një rrjet shtëpiak i cili zakonisht funksionon WPA2.

WPA2, është një standard Wi-Fi që e bën të detyrueshëm mbrojtjen e një rrjeti me fjalëkalim. Kjo është një masë sigurie që mund të mos jetë e pranishme në një rrjet pa tel që do të përdorni në një kafene të rastësishme.

Për më tepër, WiFi Publik është me të meta, sepse nuk është në dijeni se kush e vendos pikën e hyrjes. Ka pasur raste kur sulmuesit vendosin një Pineapple WiFi duke detyruar përdoruesit të lidhen me një rrjet të rremë që duket i ligjshëm.

Prandaj, së pari nuk rekomandohet përdorimi i një rrjeti të pasigurt. Mundësia më e mirë do të ishte të përdorni smartphone tuaj si pikë e nxehtë. Në rast se nuk mbani pajisjen tuaj, do të jeni në gjendje të kufizoni ose eliminoni kërcënimet e mundshme duke përdorur hapat e përmendur më poshtë.

Siguri WiFi Publik – Këshilla të Sigurisë

IMG

Vendosni autentifikimin me dy faktorë (2FA)

Autentifikimi me dy faktorë është një hap shtesë i verifikimit që parandalon hyrjen e paautorizuar në llogaritë tuaja në internet, edhe nëse letrat kredenciale tuaja janë vjedhur përmes WiFi të hapur. Prandaj, është një ide e mirë për ta mundësuar atë kudo që të jetë e mundur. Në shumicën e vendosjeve 2FA, do t’ju kërkohet të konfirmoni identitetin tuaj duke futur një kod të veçantë të dërguar në telefonin tuaj përmes mesazhit me tekst.

IMG

Kufizoni AirDrop dhe Ndarjen e Dosjeve

Kur jeni duke përdorur një rrjet publik pa tel, duhet të çaktivizoni të gjitha tiparet që mundësojnë ndarjen e skedarëve në laptop ose smartphone. Kjo për shkak se lejon të huajt në atë rrjet të qasen në skedarët tuaj me lehtësi dhe hap dyert për ta që të mbjellin malware ose spyware në pajisjen tuaj, duke vënë në rrezik informacionin tuaj personal.

Masat shtesë të sigurisë: Para dhe pasi të lidheni me një Wi-Fi Publik

Si të zbuloni një rrjet të mashtruar WiFi?

Mbani në mend shenjat e mëposhtme në mënyrë që të mund të identifikoni një rrjet WiFi rouge sa herë që hasni në një:

1

E emërtuar SSID

Nëse po lidheni me një rrjet të njohur publik pa tel dhe vini re se SSID-i është disi i ndryshëm nga sa ishte më parë, shumë mirë mund të ishte një pikë e nxehtë mashtruese WiFi.

2

HTTP

Kontrolloni nëse URL-të që po vizitoni kanë një adresë HTTPS. Nëse jo, do të thotë që të dhënat tuaja të transmetuara mund të arrihen nga hakerat.

3

Shpejtësia e ngadaltë e Internetit

A po përjetoni një lidhje relativisht më të ngadaltë? Rinovimi në përfundimin e pikës së nxehtë të mashtruesit të WiFi-së mund të jetë arsyeja kryesore për këtë.

4

Shumë e lehtë për t’u lidhur

Rrjetet më të ligjshme publike pa tel i drejtojnë menjëherë përdoruesit në faqen e tyre të kushteve të shërbimit. Nëse menjëherë fitoni lidhje interneti, ju ndoshta jeni të lidhur me një pikë hyrje të WiFi mashtruese.

5

Mesazhet e gabimit

Nëse shfletuesi juaj i uebit fillon të tregojë mesazhe gabimi ose aplikacionet tuaja të ndalojnë funksionimin, ju mund të përdorni një rrjet Wi-Fi mashtrues.

Kërcënimet kryesore që lidhen me rrjetet publike

  • Pineapple WiFi
  • Njeriu në sulmin e mesëm
  • Pika mashtruese WiFi
  • Vjedhja e cookies
  • Krimbat e kompjuterave
  • Kërcitje e paketave

Pineapple WiFi

Pineapple WiFi

Një Pineapple Wi-Fi është një pajisje e fuqishme e aftë të ekzekutojë sulme komplekse të rrjetit. Në thelb, ajo skanon Identifikuesit e Shërbimit të Vendosur (SSID) të transmetuar nga pajisjet dhe më pas ritransmeton ato SSID në mënyrë që pajisjet të mashtrohen duke menduar se është një pikë e ligjshme e hyrjes Wi-Fi.

Mbrojtja e pajisjes tuaj kundër këtyre llojeve të sulmeve mund të jetë shumë sfiduese, përveç nëse pajiseni veten me një VPN të besueshme – do të ruajë të gjitha komunikimet tuaja nga fundi në fund duke përdorur enkriptimin e linjës së sipërme.

Njeriu në sulmin e mesëm

Njeriu në sulmin e mesëm

Sulmet nga njeriu në mes janë një nga rreziqet më të mëdha të përdorimit të rrjeteve publike pa tela. Ta themi thjesht, ai përfshin kriminelët në internet duke u pozicionuar në mënyrë diskrete në mes viktimës dhe uebfaqes së kërkuar.

Pasi të kenë arritur të fitojnë kontrollin mbi lidhjen, sulmuesit kanë mundësinë të përgjojnë dhe ndryshojnë të gjitha komunikimet tuaja dhe / ose madje të devijojnë kartën tuaj të kreditit ose transaksionet e kartës së debitit në llogaritë e tyre.

Pika mashtruese WiFi

Pika mashtruese WiFi

Kurdo që të lidheni me një Wi-Fi publik në një kafene apo restorant, sigurohuni që të pyesni pronarin e rrjetit për emrin e saktë. Përveç kësaj, nuk do të dëshironit të lidhesh me një pikë të nxehtë mashtruese Wi-Fi të ngritur nga një haker i gabuar.

Këto rrjete janë krijuar për të imituar pikat e ligjshme të ofruara nga bizneset e afërta dhe pasi dikush të lidhet me ta, njerëzit e këqij janë në gjendje të vjedhin informacione të ndjeshme dhe madje t’i ridrejtojnë ato në një faqe interneti të infektuar.

Vjedhja e cookies

Vjedhja e cookies

Disa lloje të cookie-tve të Internetit janë të padëmshme dhe u mundësojnë uebfaqeve të mbajnë të loguar, mbani mend se çfarë sendesh keni vendosur në shportën tuaj të blerjeve dhe personalizoni informacionin që ju tregohet, ndër të tjera gjëra të tjera.

Sidoqoftë, një haker i mprehtë i teknologjisë mund të vjedhë cookies-in tuaj dhe të ju falsifikojë në faqet e internetit, pa pasur as njohuri për kredencialet tuaja të hyrjes. Kjo do t’u mundësonte atyre qasje në të gjitha llojet e informacionit, siç janë mesazhet tuaja të çastit, postat elektronike, etj.

Krimbat e kompjuterave

Krimbat e kompjuterave

Krimbat janë të ngjashëm me homologët e tyre të virusit në shumë mënyra, por ato ndryshojnë në një aspekt kryesor. Për dallim nga viruset, të cilët duhet të bashkëngjiten me një program, krimbat mund të përhapen në pajisjen tuaj pa pasur nevojë të shkarkoni një skedar të infektuar.

Prandaj, nëse rrjeti publik Wi-Fi me të cilin jeni lidhur nuk ka masa mbrojtëse të përshtatshme, ju jeni në rrezik të një infeksioni shkatërrues që nuk mund të komprometojë vetëm informacionin tuaj personal, por edhe të shkatërrojë pajisjen tuaj.

Kërcitje e paketave

Kërcitje e paketave

Meqenëse shumica e rrjeteve publike Wi-Fi janë të hapura dhe nuk ofrojnë çfarëdo kodimi, nuk u duhet shumë përpjekje që kriminelët në internet të monitorojnë të gjithë trafikun e Internetit që transmetohet në dhe nga pajisja juaj.

Duke përdorur një sniffer paketë, të cilat janë programe që kapin dhe regjistrohen transferimet e të dhënave përmes një rrjeti, sulmuesit mund të lexojnë të gjitha komunikimet e pakriptuara dhe të kapin informacione të ndjeshme si detajet e kartës tuaj të kreditit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me