Siguria e pikave të nxehta

Pikat e nxehta janë të disponueshme në vende publike siç janë aeroportet, spitalet, kafenetë, vendpushimet, bibliotekat etj. Dhe, lidhja me ta mund të jetë e përshtatshme shumicën e kohës, por ato gjithashtu mund të jenë të pakëndshme kur bëhet fjalë për kërcënimet e sigurisë së pikave të nxehta.

IMG

Shko te…

Farë është një pikë e nxehtë?

Zonat e nxehta janë pikat e hyrjes që zakonisht mundësohen nga një pajisje për të lidhur pajisjet e tjera dhe për t’u dhënë atyre qasje në internet. Duke hyrë në një pikë të nxehtë, mund të lidhni laptopin, smartphone ose cilindo pajisje tjetër me lidhje wireless në internet.

Pikat e nxehta mund të jenë të hapura, me mbrojtje me fjalëkalim, falas ose me pagesë. Sidoqoftë, lidhja me një pikë të hapur publike nuk është gjithmonë një vendim i mençur pasi ato shoqërojnë kërcënime të caktuara të sigurisë. Kështu, ne nuk i rekomandojmë lexuesit tanë të lidhen me ndonjë pikë të hapur publike pa marrë disa masa paraprake të nevojshme.

Cili është ndryshimi midis WiFi dhe Hotspot Mobile?

Para diskutimit të shqetësimeve të sigurisë së pikave të nxehta dhe masave që mund të merren për t’i shmangur ato. Le të eksplorojmë llojet e teknologjisë së pikave të nxehta.

Hotspot i lëvizshëm

Ky lloj pikë e nxehtë i referohet pikave të hyrjes në internet që mund të krijohen duke përdorur pajisje që janë të lëvizshme dhe që mund të transportohen nga një vend në tjetrin. Pikat e nxehta të lëvizshme mund të klasifikohen më tej në dy kategori: pikat e nxehta personale dhe pikat e lëvizshme.

Hotspot personal

Me përparimin në teknologji, çdo pajisje celulare është bërë një host i pikave të nxehta. Në fillim, pajisjet e nxehta mund të vendosen vetëm në vendet publike. Tani, çdo individ mbart një pajisje që mund të shndërrohet në një pikë hyrëse të nxehtë. Kjo shpesh është referuar si një pikë e nxehtë personale.

Duke përdorur smartphone tuaj (Android ose iOS), tabletë ose një iPad, ju mund të ndani lidhjen tuaj të internetit me pajisjet e tjera në afërsi duke krijuar një pikë të nxehtë. – Lejimi i pajisjeve të tjera të lidhen përmes rrjetit Wi-Fi. Kjo pikë e nxehtë mund të mbrohet me fjalëkalim – duke e kufizuar atë nga çdo qasje e padëshiruar.

Në lidhje me sigurinë e pikave të nxehta, pikat e nxehta personale përfshijnë sigurinë e nivelit 2. Përkundër faktit se këto pika të nxehta janë krijuar në pajisjet personale, pajisja pritëse mund të infektohet me malware. Kjo mund të rrezikojë sigurinë e rrjetit të pikave të nxehta dhe t’i vë në rrezik pajisjet e lidhura.

Hotspot Portable

Siç u diskutua më parë, përparimet teknologjike kanë mundësuar që telefonat inteligjentë të bëhen hostues të pikave të nxehta; megjithatë, ekziston një kufi në të cilin telefonat inteligjentë mund të përdoren si pikat e nxehta.

Së pari, për tu bërë një pikë hyrjeje në pikën e nxehtë, duhet të dini nëse rrjeti juaj celular lejon lidhjen – lejoni pajisjen tuaj të ndajë rrjetin e saj të të dhënave.

Së dyti, ndarja e të dhënave me pajisje të shumta të lidhura me smartphone tuaj mund të kullojë shpejt baterinë tuaj. Së treti, është më mirë të jesh i sigurt se sa keq; nuk duhet të lejojë që të tjerët të ndajnë të dhëna duke përdorur një pajisje personale.

Për të adresuar mospërputhjet e mësipërme, ne kemi një zgjidhje të quajtur pajisje portative të nxehta. Këto janë mini pajisje që shërbejnë si hotspot në lëvizje, duke ofruar një gamë të gjerë të planeve të të dhënave. Ata gjithashtu dyfishojnë si një pikë e veçantë e dedikuar për pajisjet e shumta. AT&T Velocity, Verizon Jetpack, Karma Go dhe MCD-4800 janë një nga shembujt e paktë të pikave të nxehta portative..

Pikat e nxehta portative mund të klasifikohen si niveli 1 për sa i përket sigurisë së pikave të nxehta. Me dyshimin për sigurinë e rrjetit të komprometuar, një përdorues mund të zgjedhë rivendosjen e fjalëkalimit ose të ndez pajisjen me rivendosje të fortë.

Meqenëse këto janë pajisje të dedikuara për pikë të nxehta të mbështetur nga mbështetja e gjigandëve të telekomit, shanset për një haker të depërtojë në sigurinë e tyre janë mjaft të pakta. Kështu, nëse jeni një udhëtar i shpeshtë dhe një entuziast i sigurisë, atëherë një pajisje e nxehtë lëvizëse është një gjë e domosdoshme.

Hotspot WiFi

Në kontrast me pikat e nxehta të lëvizshme që përdorin të dhëna celulare për të mundësuar shkëmbimin e të dhënave, pikat e nxehta WiFi u lejojnë njerëzve të marrin qasje në internet përmes teknologjisë Wi-Fi. Duke përdorur një ruter që lidhet me një ISP, një pikë e nxehtë Wi-Fi nuk mund të jetë e lëvizshme. Një pikë e nxehtë Wi-Fi mund të jetë e hapur ose e mbyllur sipas preferencave të hostit.

Hapni WiFi Publik

Një ruter WiFi i lidhur me një ISP që me qëllim ose pa dashje ka fikur kërkesat e tij të vërtetimit mund të quhet Wi-Fi i hapur publik. Anydo pajisje brenda intervalit të këtij ruteri mund të ndajë aksesin e saj në internet pa asnjë kufizim. Pritësi i një WiFi të hapur publik shpesh nuk ka kontroll mbi ndarjen e gjerësisë së bandës ose kapakun mbi përdorimin e tij. Pikat e hapura publike WiFi janë zakonisht falas, megjithëse, janë të rrezikshme për t’u lidhur me të.

Për sa i përket sigurisë së pikave të nxehta, rrjetet publike të hapura Wi-Fi janë më pak të sigurta në krahasim me zëvendësuesit e tjerë. Mungesa e autorizimit në kohën e vendosjes së lidhjes është ajo që i bën këto rrjete më pak të sigurta. Dokush mund të lidhet me rrjetin dhe të infektojë sigurinë e tij. Meqenëse krimbat mund të infektojnë pajisjet përmes nyjeve, siguria e çdo pajisjeje të lidhur me rrjetin rrezikohet.

Më tej, pajisjet që zgjedhin të lidhen me një rrjet të hapur publik Wi-Fi janë më të ndjeshëm për t’u lidhur me një rrjet të rremë. Ka mënyra të shumta përmes të cilave siguria e rrjeteve të tilla të nxehta mund të shfrytëzohet nga hakerat. Kështu, ne nuk ju rekomandojmë të lidheni me rrjete të tilla.

WiFi i mbyllur publik

Për dallim nga pikat e hapura publike WiFi, pikat e mbyllura publike zakonisht përfshijnë disa menaxhim dhe kontroll. Zonat e mbyllura publike kanë mundësi të lejes së autorizimit. Prandaj, vetëm përdoruesit me letrat kredenciale ose privilegje mund të hyjnë në rrjet. Pritësit e mbyllur të zonave të WiFi-ve publike shpesh menaxhojnë ndarjen, përdorimin, ngarkimin dhe shkarkimin e gjerësisë së bandës ose përdoruesit së bashku me kontrollin e qasjes – lejojnë vetëm pajisje të veçanta të jashtme në internet. Pikat e tilla të qasjes zakonisht paguhen, por, ndonjëherë falas.

Në krahasim me pikat e hapura publike Wi-Fi, pikat e mbyllura publike të Wi-Fi janë më të qëndrueshme për sa i përket sigurisë së pikave të nxehta. Këto rrjete administrohen nga afër dhe kërkojnë vërtetim në kohën e lidhjes. Këto pika të nxehta ka të ngjarë të sigurta nga sulmet njeri-në-mes. Për më tepër, për shkak të vërtetimit, shanset për një përdorues të lidhet me një rrjet të rremë janë mjaft të pakta.

Cilat janë Rrjetet Hotspot 2.0 (HS 2.0)?

Mundësuar nga protokollet 802.11u, hotspot 2.0 mundëson roaming, lejon qasje në shpejtësinë e zgjeruar të brezit dhe lehtëson shërbimin sipas kërkesës. Protokollet 802.11u lejojnë një pajisje të lidhet automatikisht në rrjetin më të afërt në afërsi kur është në varg. Nga procesi i zbulimit të rrjetit deri tek regjistrimi dhe kërkimi i hyrjes, gjithçka është e automatizuar në pikën 2.0. Kjo minimizon sherrin e lidhjes manuale me një rrjet çdo herë.

Kredencialet e përdorura për vërtetim përdoren për të gjitha pikat e nxehta – duke lejuar përdoruesit të lidhen menjëherë. Më tej, protokollet gjithashtu rrisin sigurinë e pajisjes së lidhur. Sistemet kryesore të funksionimit si iOS, Android, macOS dhe Windows 10 mbështesin hotspot 2.0. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkoni te parametrat WiFi dhe të aktivizoni hotspot 2.0. Zakonisht, pikat e nxehta 2.0 janë të disponueshme në vende si aeroporte, hotele, vendpushime dhe kafene.

Kurdo që të vizitoni vendet publike të lartpërmendura, hotspot 2.0 automatikisht do të zbulojë rrjetin e vërtetë dhe do të lidhë pajisjen tuaj me të. Ju nuk keni nevojë të lidhni manualisht pajisjen tuaj ose të përsërisni procesin e vërtetimit nëse kërkohet. Për më tepër, nëse jeni duke përdorur shërbimin e një ofruesi të veçantë të internetit dhe ISP-ja juaj ju ofron qasje të pakufizuar në pikat e saj publike. Hotspot 2.0 do t’i mundësonte pajisjes tuaj të lidhet automatikisht në pikën publike të ISP-së tuaj kur të keni arritur.

Cilat janë kërcënimet kryesore për sigurinë e pikave të nxehta?

Lidhja me një pikë të hapur Wi-Fi nuk është kurrë e sigurt pa masat e nevojshme. Megjithëse ka shumë kërcënime të sigurisë atje, le të shqyrtojmë disa nga ato domethënëse.

Rrjetet e rreme – AP të mashtruara

Siç e thotë vetë emri, rrjetet e rreme, të njohura edhe si pikat e zjarrta binjake, janë pika hale mashtruese që mund të infektojnë pajisjen tuaj pasi të keni lidhje. Ky rrjet mund të infektojë çdo pajisje që ka një aftësi lidhëse, qoftë smartphone apo laptop. Kopjimi i të njëjtit emër së bashku me kredencialet e ngjashme të sigurisë, këto hotspots të rreme janë krijuar për të hyrë në pajisjet e synuara kur lidhen.

Një haker tjetër që përdor hile për të rritur mundësinë e një pajisjeje të lidhet me një rrjet të rreme, në vend që origjinali është duke e bërë rrjetin e rremë në dispozicion në afërsi të pajisjes. Si parazgjedhje, pajisja kap sinjalin më të fortë ose atë që është fizikisht më afër dhe lidhet me rrjetin e rreme.

Më tej, hakerat gjithashtu mund të marrin rrjetin origjinal nga ekuacioni me një mohim të thjeshtë të sulmit të shërbimit – duke mos lënë pajisje të pasigurta zgjidhje tjetër përveç se të lidheni me një rrjet të rremë dhe me qëllim të keq.

Pineapple WiFi

Wi-Fi Pineapple nuk ishte menduar kurrë të përdoret për të shfrytëzuar pajisjet. Qëllimi thelbësor i krijimit të pajisjes ishte të provoni dobësitë e sistemit dhe të zbuloni zbrazëtira në sigurinë e rrjetit ose pikave të nxehta. Ajo u përdor kryesisht nga hakerat etikë për të ekzekutuar testet e depërtimit në rrjet.

Këto teste të depërtimit ishin etike pasi pronari i sistemit ishte i vetëdijshëm dhe kishte dhënë pëlqimin e tij për ta. Shkurt, hyrja ishte e autorizuar. Metoda fitoi popullaritet sepse minimizoi ndërlikimet për kryerjen e testeve të depërtimit në rrjet, të cilat kërkonin softuer të specializuar dhe OS. Sidoqoftë, përdorimi i kësaj metode nuk kufizohet vetëm në hakimin etik.

Nëse keni harruar të fikni WiFi në pajisjen tuaj, Pineapple do të përgjojë sinjalin e pajisjes tuaj – duke e lidhur atë menjëherë me një pikë të nxehtë të hënës. Pastaj fillon sulmin njeri-në-mes (shpjegohet më vonë) duke shfrytëzuar rrjetin SSID që njihet nga pajisja juaj. Edhe pse Wi-Fi Pineapple është i lidhur me rrjetin, lidhja e internetit nuk është ndërprerë. Megjithëse siguria e rrjetit është sabotuar, një përdorues nuk e di se çfarë po ndodh.

Njeriu në sulmin e mesëm

Siç shprehet qartë emri, sulmi njeri-pas-mesme i referohet një përgjimi të paautorizuar të rrjetit. Ndodh kur një haker ka përgjuar me sukses sinjalin tuaj të rrjetit dhe tani ka qasje në informacionin që ndani ose merrni. Mendojeni si dikush që po dëgjon gjithçka që po thoni. Whatfarë flisni, ai dëgjon. Whatfarë shkruani, lexon ai. Sulme të tilla zakonisht mbështeten nga motivet e aksesit të paautorizuar në informacion dhe vjedhjeve të identitetit. Hakeri tani ka qasje në mesazhet, postat elektronike dhe informacionin që dërgoni në internet.

Hakeri gjithashtu do të ketë akses në informacionin e kartës tuaj të kreditit dhe detajet e bankës nëse keni ndërmend të bëni blerje në internet ndërsa lidhja juaj është në kompromis. Më tej, ata madje mund të përdorin informacionin që keni ruajtur gjatë transaksioneve të mëparshme. Edhe pse faqet e internetit që vizitoni janë të sigurta Hyper Text Transfer Protocol, hakeri mund të shpejt të marrë rreth kriptimit duke ju drejtuar juve në versionin e rremë të një faqe të vërtetë ose duke përdorur disa çifte deri në mëngën e tij për të hequr atë enkriptim HTTPS krejt.

Biskotë "Sidejacking"

Përpjekja anësore e cookies është një formë tjetër e një sulmi njeriu në mes dhe është i njohur edhe si rrëmbim i seancave. Gjatë kësaj përpjekje për hakmarrje, hakeri ka qasje në llogarinë (et) në internet të një viktimë. Kurdoherë që të hyni në llogarinë tuaj, qoftë një llogari e mediave sociale, bankare në internet ose ndonjë faqe në internet që kërkon kredencialet e hyrjes, sistemi identifikon kredencialet tuaja dhe serverët ju japin hyrje.

Diçka e quajtur një cookie e sesionit lehtëson këtë proces. Ky cookie ruhet në pajisjen tuaj për sa kohë që jeni loguar. Në momentin që të dilni, serveri anulon shenjën e sesionit – duke kërkuar që të rihyni letrat kredenciale herën tjetër që të hyni. Krijimi i anës së cookies i referohet situatës ku një haker vjedh shenjën tuaj të sesionit dhe e përdor atë për t’i dhënë vetes hyrje të paautorizuar në llogaritë tuaja.

Worms – Hotspot

Një krimb është një program kompjuterik me qëllim të keq që infekton rrjetet e cenueshme për t’u përhapur në pajisjet e lidhura. Qëllimi kryesor i këtij programi dashakeq është të përsëritet; kështu, në momentin kur infekton një pajisje, ajo fillon të përhapet. Zakonisht synon pajisje me dobësi sigurie ose zbrazësi dhe mund të përhapet nëpër nyje.

Prandaj, është e sigurt të supozohet se krimbat mund të infektojnë një pajisje është e lidhur me një pikë të nxehtë të kompromentuar. Krimbat jo vetëm që ulin performancën e pajisjes tuaj, por gjithashtu i bëjnë ato të ndjeshëm ndaj përpjekjeve të hakerimit.

Si të Siguroni Hotdo pikë të nxehtë në internet

Shtë më mirë të jesh i sigurt se sa keq. Me një hulumtim të plotë dhe shumë përpjekje, ne kemi përpiluar një listë të mënyrave për të siguruar çdo pikë të nxehtë pasi këshillat e mëposhtme shërbejnë si pararojë për sigurinë e pajisjes tuaj.

Zgjidhni me mençuri

Ka raste që mund të keni vërejtur rrjete të ndryshme të zonave të nxehta në afërsi me emra të ngjashëm. Kur njëri prej tyre do të ishte origjinal, të tjerët jo. Në shumicën e rasteve njerëzit nuk pyesin dhe lidhen menjëherë në pikën e nxehtë me sinjalin më të fortë. Siç u diskutua më parë, hakerat mund t’ju mashtrojnë – duke i bërë sinjalet e rrjetit të tyre më të fortë. Mos u fut në këtë kurth. Kërkoni, zgjidhni me mençuri dhe lidheni me pikën e nxehtë të duhur.

Rrjeti i Sigurt > Rrjeti i hapur

Shtë gjithmonë më mirë dhe e mençur të lidheni me një rrjet të sigurt dhe jo me një pikë të nxehtë të hapur. Këto rrjete të sigurta kanë ikona të bllokuara para tyre – duke kërkuar që ju të futni letrat kredenciale për të hyrë në internet. Nëse jeni në një kafene, hotel, spital apo vendpushim, mund të kërkoni letrat kredenciale nga tavolina e përparme. Pas përpjekjes për lidhje, këto pikat e nxehta ose do të pyesin për kredencialet menjëherë ose do t’ju drejtojnë drejt një faqe në internet ku mund të futni detaje të dhëna për t’u regjistruar në rrjetin e sigurt.

Mos lejoni që pajisjet tuaja të lidhen automatikisht

Nuk është e mençur të lejoni që pajisja juaj të lidhet automatikisht me çdo pikë të disponueshme publike. Mund ta aktivizoni pajisjen tuaj që t’ju kërkojë para se të lidheni me një rrjet të hapur. Pajisjet që lidhen automatikisht me sinjalet më të forta në afërsi mund të bien lehtësisht viktima e rrjeteve të rreme dhe përpjekjes së hakerimit. Kështu, ju rekomandojmë që ta fikni atë veçori në pajisjen tuaj.

Sillni pikën tuaj të nxehtë

Kjo tip vlen për një grup dhe një individ. Nëse jeni një grup miqsh, kolegësh ose shokësh të klasës – kërkoni një qendër të hapur në një hapësirë ​​publike, ju rekomandojmë të bëheni një. Teknologjia moderne u ka mundësuar pajisjeve të veprojnë si pikat e nxehta dhe të ndajnë bandën.

Më tej, ju mund të mbani zona të nxehta portative dhe të bëheni një rrjet i përbashkët i sigurt. Kjo metodë mund të ketë të metat e saj si shpejtësia e kufizuar ose përdorimi i gjerësisë së bandës, por, është padyshim më e sigurta nga të gjitha.

Abonimet e Paguara të Hotit

Ka shumë shërbime atje që ju japin mundësinë e hyrjes në rrjetin e tyre të gjerë të pikave të nxehta në këmbim të një shume të vogël të quajtur tarifa të pajtimit. Këto janë rrjete të paguara të nxehta që mund të mos jenë aq të kënaqshme për t’u lidhur sa ato që ofrojnë qasje falas, por janë më të sigurta. Dhe pasi ato janë paguar, ju mund të prisni më shumë shpejtësi dhe gjerësi bandë në krahasim me një pikë të nxehtë falas.

Kriptoni të dhënat tuaja me një VPN

Një VPN funksionon si pararoja juaj kundër pikave të nxehta dhe hakerave të kompromentuar. Një VPN ju ofron encryption fund-në-fund – duke e bërë informacionin tuaj të padukshëm për qasje të paautorizuar. Krijon një tunel virtual midis pajisjes tuaj dhe pikës së nxehtë, të dhënat që udhëtojnë përmes këtij tuneli janë të koduara dhe në këtë mënyrë të sigurta edhe nëse lidhja është e komprometuar.

Mos shkruaj informacionin personal

Ndërsa jeni i lidhur me një pikë të hapur publike, përmbaheni nga kryerja e transaksioneve financiare, hyrja në llogaritë e mediave sociale, hapja e postave elektronike ose hyrja në ndonjë formë tjetër të informacionit personal. Edhe pse pajisja juaj është e sigurt, nuk do të thotë që rrjeti i pikave të nxehta është i mbrojtur gjithashtu. Rrjeti në të cilin keni hyrë përmes pajisjes tuaj mund të rrezikohet dhe ju mund të ndani rastësisht informacione kritike në sytë e padëshiruar.

Mos jepni fjalëkalimet tuaja

Ndërsa përdorni një pikë të hapur publike, përmbaheni nga përdorimi i faqeve të internetit që kërkojnë nga ju të regjistroheni ose të përdorni çdo lloj kredenciali, siç janë fjalëkalimet.

Disaktivizoni ndarjen

Mos lejoni që ndarja të aktivizohet në pajisjen tuaj. Nëse nuk e keni të çaktivizuar opsionin tuaj të ndarjes dhe rastësisht, jeni të lidhur me një rrjet të rremë, ju po u jepni hakerave mundësinë e informacionit kritik në një pjatë argjendi. Pra, ju rekomandojmë fuqimisht të çaktivizoni veçorinë e ndarjes në pajisjen tuaj.

Vizitoni Uebfaqet me Protokollet HTTPS dhe SSL

Kur lidheni me një pikë të nxehtë Wi-Fi, ju rekomandojmë të vizitoni faqet e internetit duke përdorur HTTPS dhe SSL. Kur vizitoni ndonjë sit, ka një rrjedhë informacioni midis pajisjes tuaj dhe serverit. Protokolet HTTPS dhe SSL kodojnë të dhënat e dërguara dhe të marra nga pajisja juaj. Pra, edhe nëse hakerat mund të përgjojnë lidhjen, ata nuk do të jenë në gjendje të bëjnë kuptimin e informacionit të koduar, dhe të dhënat tuaja do të ishin të sigurta.

Mbani një pikë të nxehtë portative

Siç u diskutua më herët, ekzistojnë shumë lloje të pajisjeve portative të nxehta në dispozicion. Shumica e transportuesve kryesorë tani kanë dalë me një pajisje të nxehtë lëvizëse të tyre. Pra, nëse nuk keni ndërmend të shpenzoni disa dollarë, ju rekomandojmë të mbani pikën personale të lëvizshme pasi është opsioni më i sigurt.

Mbajeni pajisjen tuaj të azhurnuar

Azhurnimi i pajisjeve dhe sistemeve operative mund të jetë i lodhshëm, por i nevojshëm. Pikat e fundit të aplikacioneve ose azhurnimet e sistemit operativ shpesh rregullojnë boshllëqe të sigurisë dhe glitches për të cilat kurrë nuk keni ditur të ekzistonin në pajisjen tuaj. Këto zbrazësi e bëjnë pajisjen tuaj të ndjeshme dhe përpjekje më të prirura për hakmarrje. Kështu, ne rekomandojmë fuqizimin e pajisjes tuaj të azhurnuar.

Mos e çaktivizoni firewall

Ndezja e murit të zjarrit është opsioni ynë më pak i preferuar në krahasim me një VPN, por, sigurisht që shton disa vlerë në sigurinë e pajisjes tuaj. Lejimi ose ndalimi i programeve të padëshiruara, ju mund të kontrolloni aplikacionet dhe hyrjen në faqet e internetit në pajisjen tuaj përmes një firewall.

FAQs

Mund të gjurmohet Hotspot Mobile?

Pikat e nxehta mobile mund të jenë ose pikat e nxehta personale janë pikat e lëvizshme. Pikat e nxehta personale krijohen dhe strehohen nga vetë individët, ndërsa pikat e nxehta të lëvizshme përfshijnë pajisje transportuese. Një pikë e nxehtë personale, e krijuar nga përdoruesi në pajisjen e tij të zgjuar, mund të gjurmohet nëse siguria e pajisjes që pret rrjetin tashmë të komprometuar.

Siguria e pikës së nxehtë të pajisjes pritëse gjithashtu mund të shkelet nga hakerat nëse ofron qasje të hapur. Mundësimi i mbrojtjes së fjalëkalimit në një pikë qendrore personale është një mënyrë e shkëlqyeshme për të shmangur këtë fatkeqësi dhe për të siguruar sigurinë e pikave të nxehta.

Pikat e nxehta portative nga ana tjetër janë pajisje transportuese që ju lejojnë të përdorni pikat e nxehta personale në lëvizje. Siguria e pikave të nxehta të këtyre pajisjeve është e qëndrueshme në krahasim me pikat e nxehta të lëvizshme, sepse, pajisjet e lëvizshme të nxehta mund të administrohen nga gjigandët e telekomit.

Gjurmueshmëria e pajisjeve të tilla është pothuajse e pamundur, përveç nëse dikush ka krijuar fizikisht një prapavijë në vetë pajisjen ose të infiltrojë sigurinë e saj të nxehtë përmes ananasit Wi-Fi.

A mund të shohë ofruesi im i Internetit se çfarë jam duke bërë?

Në qoftë se nuk e keni shpërndarë ekranin tuaj me ISP-në tuaj ose u keni dhënë atyre një qasje në sistemin tuaj, ofruesi juaj i shërbimit të internetit nuk mund të shohë atë që po bëni. Sidoqoftë, pothuajse të gjithë ofruesit e shërbimeve të internetit ruajnë regjistrat e përdoruesve të tyre. Ata mund të mos e shohin teknikisht atë që po bëni, por, ata janë të vetëdijshëm për veprimet dhe aktivitetet tuaja në internet.

Një zgjidhje e mundshme për të siguruar privatësinë tuaj në internet është një VPN. Një VPN ju lejon të maskoni IP-në tuaj dhe të fshehni identitetin tuaj në internet. Për dallim nga ofruesi juaj i shërbimit të internetit që ruan regjistrat e çdo aktiviteti tuaj online, një VPN mban një pjesë të statistikave anonime të përdorimit. Më tej, një VPN drejton trafikun tuaj përmes serverave të ndryshëm – duke e bërë të vështirë për ofruesit e internetit të ndjekin aktivitetin tuaj online.

Këtu janë disa udhëzues më shumë në Rrjetet WiFi:

 • WiFi VPN
 • Siguria WiFi në shtëpi
 • Siguria publike WiFi
 • Kërcënimet për WiFi
 • Protokollet e Sigurisë WiFi
 • Pikat e nxehta WiFi
 • Kim Martin
  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me