Si të Ndaloni Dikush nga Spiunimi në celularin tuaj

Spiunimi i smartphone është bërë i zakonshëm në epokën e teknologjisë celulare. Përkundër kësaj, njerëzit zakonisht nuk e marrin seriozisht sigurinë e smartphone-ve të tyre, derisa të bëhen viktima të një krimi në internet natyrisht.

Ka shumë arsye që ju të keni frikë nga spiunimi i celularit. Për shembull, nëse lidheni me një Wi-Fi të komprometuar publik për trajtimin e transaksioneve tuaja në internet, mund të jeni të ekspozuar ndaj vjedhjeve financiare. Po kështu, një haker mund të hedhë një prapavijë në pajisjen tuaj për të spiunuar aktivitetet tuaja përmes hakimit të kamerës në internet të telefonit tuaj.

Ose, një shkrimtar kibernetik mund të vjedhë malware në celularin tuaj për të ndjekur GPS-in tuaj, të lexojë mesazhet tuaja dhe të jetë gjithmonë në dijen e vendndodhjes suaj të saktë. Arsyet mund të jenë të shumta, por ai që vuan nga pasojat e spiunimit të celularit është vetëm ju.

Viktima madje mund të jetë dikush nga familja juaj, siç janë motrat, motrat, fëmijët, etj. Si e tillë, ju mund të pyesni veten, “Si të ndaloni dikë të spiunojë në celularin tim?” Lexoni për të mësuar se si të ndaloni dikë që të spiunojë në celularin tuaj dhe të mbrojë veten dhe familjen tuaj kundër rreziqeve të spiunimit të telefonit celular.

si të ndaloni dikë që të spiunojë figurën e ikonës së telefonit tuaj celular

Spiunimi i celularit ndodh rreth globit

Në Mars 2017, Wikileaks ekspozoi një seri dokumentesh konfidenciale të spiunimit të Qeverisë. Raporti paraqiti detaje të prapaskenave dhe mjeteve me qëllim të keq që agjensitë spiunazhuese përdorin për të hudhur në çdo pajisje të zgjuar dhe për të spiunuar përdoruesit. Në fakt, mjeti madje mund të hakmonte në Smart TV të një përdoruesi dhe të spiunonte me kamerën e tij.

Nuk janë vetëm SHBA ku spiunimi është i zakonshëm, por vendet e tjera si Australia dhe Britania e Madhe janë të ekspozuar ndaj spiunimit të celularëve.

Track kritike mjete telefonike celular të spiunuar

Ka shumë arsye serioze për t’u shqetësuar për spiunazhin e celularit. Në fund të fundit, është një shkelje e intimitetit tuaj në internet! Këtu janë disa mënyra të zakonshme mjetet spiune të celularit për të ndjekur të dhënat tuaja:

  • Spyware mund të hak në GPS tuaj dhe të mbajë gjurmët e udhëtimeve tuaja të përditshme. Anydo haker me qasje në GPS tuaj mund të shohë lehtësisht vendndodhjen tuaj.
  • Një mjet spiunimi gjithashtu mund të futet në thirrjet tuaja dhe të dëgjojë çdo bisedë të rëndësishme që bëni me bashkëshortin tuaj, partnerin tuaj të biznesit, etj.?
  • Disa mjete spyware janë ndërtuar për të gjurmuar dhe regjistruar mesazhet me tekst të dërguar nga telefoni ose tableti juaj.
  • Siç u përmend më herët, ka shumë mjete spyware të nivelit të lartë që mund të hudhin në Webcam të smartphone, tablet, laptop dhe madje edhe TV të zgjuar dhe të monitorojnë çdo aktivitet tuaj.

Për fat të mirë, ka disa shenja të tregimeve të spiunimit të celularit

Ka shumë mënyra që mund të kontrolloni shpejt nëse telefoni juaj po spiunohet. Sidoqoftë, ato shenja zakonisht kalojnë pa u vënë re pasi ato janë mjaft delikate. Ja çfarë ju duhet për të qëndruar në vëzhgim:

  • Aktiviteti në smartphone edhe pse është në gatishmëri. Do aktivitet i pazakontë në telefonin tuaj kur është në gatishmëri tregon se kontrollohet nga distanca. Për shembull, smartphone juaj vazhdon të dërgojë mesazhe kur duhet të jetë në gjendje gatishmërie. Ose, smartphone juaj po rindizet vetvetiu.
  • Bateria e telefonit kullon pa përdorim të tepërt. Kullimet e baterisë zakonisht ndodhin kur luani në mënyrë aktive lojëra në smartphone ose duke shikuar shfaqjet tuaja të preferuara televizive. Sidoqoftë, nëse bateria juaj e telefonit inteligjent po thahet pa ndonjë aktivitet të tepruar, atëherë ekziston një arsye për tu shqetësuar.
  • Mbrapa juaj i smartphone ndihet i nxehtë gjatë gjithë kohës. Spyware zakonisht shkon në sfond pa tërhequr vëmendjen e përdoruesve. Nëse vini re se smartphone juaj gjithmonë ndihet i ngrohtë, ai mund të infektohet me spyware.
  • Përdorimi i shtuar i planit të të dhënave celular. Programi spiunues dërgon informacione të ndjeshme nga telefoni juaj te hakeri që kontrollon mjetin. Në raste të tilla, programi përdor planin e të dhënave celulare (kur nuk është i lidhur me një Wi-Fi) për të ngarkuar të dhënat. Nëse vëreni ndonjë rritje të konsiderueshme në historinë e përdorimit të të dhënave tuaja, kjo do të thotë që keni një spyware për t’u shqetësuar.

A ka ndonjë mënyrë për të gjetur mjete telefonike celular spiun?

Ju mund të pyesni veten, “Si të gjeni program spiun në telefonin tuaj?” Për fillestarët, mjetet spiune janë ndërtuar për spiunim, dhe për këtë arsye ato nuk janë gjithmonë të lehta për t’u zbuluar. Ju mund të gjeni mjete të tilla duke hyrë në drejtorinë e aplikacioneve dhe duke kërkuar mjete që nuk mbani mend se i shkarkoni.

Hiqni programin Spy nga Android

Nëse doni të kontrolloni mjetet e spiunazhit në një pajisje Android, shkoni te Cilësimet dhe shkoni te Aplikimet. Së dyti, shkoni te Shërbimet Running dhe shikoni se cilat shërbime po kryejnë aktualisht. Nëse gjeni ndonjë shërbim të panjohur, Takoni atë dhe çinstaloni pas pastrimit të cache. Gjithashtu, kontrolloni për spiunimin e softuerit në ekranin Menaxho Aplikimin dhe ndiqni të njëjtin proces nëse hasni ndonjë mjet me qëllim të keq.

Hiqni programin spiun nga iOS

Spiunimi i telefonit celular në një iPhone nuk është aq i lehtë sa në një pajisje të pajisur Android. Për të instaluar spyware në një iPhone, bërja jail është e nevojshme. Pra, nëse vëreni ndonjë aplikacion të dyshimtë që nuk mund të gjeni në Apple Store, me siguri është një spyware dhe iPhone juaj mund të jetë hackuar.

Për fat të mirë, të heqësh qafe çdo spyware ose softuer me qëllim të keq nga iPhone juaj është relativisht më i lehtë se Android. Ju duhet vetëm të azhurnoni iOS tuaj dhe të gjitha aplikacionet tuaja të palëve të treta do të bëhen të padobishme.

Ja se si të ndaloni dikë të spiunojë në celularin tuaj

Përdorni një fjalëkalim të sigurt: Përdorimi i fjalëkalimeve të fortë dhe komplekse duhet të vijë si një inteligjent. Sidoqoftë, shumë përdorues nuk i marrin seriozisht fjalëkalimet dhe përfundojnë duke u bërë hakeruar pajisjet e tyre. Një fjalëkalim i mirë jo vetëm që mund ta mbajë telefonin tuaj të sigurt, por edhe të mbrohet nga instalimi i mjeteve spiunazhin.

Instaloni aplikacione sigurie: Mund të gjeni aplikacione sigurie si në Android ashtu edhe në iOS që mund t’ju njoftojnë sa herë që shkarkohet një aplikacion i ri. Mund ta instaloni aplikacionin dhe të njoftoheni menjëherë.

Përdorni Gjithmonë Anti-Malware: Mjetet me qëllim të keq si spyware janë mjaft të vështira për tu zbuluar dhe kështu që hiqen. Prandaj, është më mirë të përdorni një mjet anti-malware. Këto aplikacione sigurojnë pajisjen tuaj nga çdo program me qëllim të keq i palëve të treta, dhe që gjithashtu përfshin aplikacione spiun-kompjuterësh. Pasi të keni instaluar, ju nuk do të duhet as të shqetësoheni për ndonjë mjet të ardhshëm spyware pasi baza e të dhënave të këtyre aplikacioneve azhurnohet në baza rutinore.

Përdorni Mjetet e Kriptimit: Dusan Petricko, një menaxher dixhital i forenzikës, sugjeron që ruajtja e telefonit duhet të jetë e koduar për të mbyllur të gjitha dyert për hakerat që çojnë në një shkelje të intimitetit. “Nëse pajisja juaj është e humbur ose e vjedhur, edhe kundërshtarët më të avancuar nuk do të kenë pak ose aspak shans për të arritur në të dhënat tuaja,” sugjeron eksperti.

Si të ndaloni dikë të spiunojë në celularin tim? Epo, ju nuk jeni i vetmi me atë pyetje të gjithë të rëndësishme, pasi spiunimi i celularëve ekziston që nga ardhja e telefonave celular. Sidoqoftë, me disa konsiderata të rëndësishme, siç janë ato që u diskutuan më lart, ju mund ta kurseni privatësinë tuaj nga komprometimi.

Dëshironi të rimarrni privatësinë tuaj në internet? Ju mund të dëshironi të kontrolloni udhëzuesit më poshtë:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me