Si të Hiqni Exif dhe Metadata nga Fotografitë

Ndiqni këto hapa për të hequr Metadata nga Fotografitë:

 • Klikoni me të djathtën mbi imazhin dhe zgjidhni Vetitë .
 • Gjej “Skedë detaje” në krye dhe klikoni mbi të.
 • Kliko “Hiq pronat e mëposhtme nga skedari" lidhje në fund.
 • Kontrolloni të shënoni të gjitha informacionet që dëshironi të hiqeni nga fotografia.
 • Informacioni i bashkangjitur me fotografinë është fshirë tani, mund të kontrolloni dyfish duke përsëritur të njëjtin proces.

Për detaje Hap pas hapi në lidhje me Metadata, mund të lexoni këtë udhëzues të tërë dhe të mësoni rreth teknikave dhe çështjeve në lidhje me Metadata.

si të hiqni metadata nga fotot

A kishit ndonjë ide që shumica e kamerave kanë disa të dhëna të vulosura ose të fshehura prapa çdo fotografie që klikoni? Dhe kur i dërgoni ose merrni ato imazhe, për shembull, duke i ngarkuar ato në media sociale – informacioni i fshehur mund të qëndrojë i fshehur pas fotografisë? Dhe që njerëzit mund të marrin atë informacion pa ndonjë punë të vështirë?
Kjo metadata është e njohur si të dhëna EXIF ​​(format i skedarit të shkëmbimit të figurës).
Kryesisht nuk është një çështje e madhe, por në raste të rralla mund të abuzohet nga hakerat e kapelave të zeza dhe mund t’ju shkaktojë telashe.

Farë është EXIF ​​dhe metadata në foto?

Fotografia është një art i ndërlikuar që përfshin shumë teknik, siç janë ekspozimi i ndriçimit, përbërja, këndimi i kamerës dhe shumë karakteristika të tjera që përbëjnë një fotografi të mirë. Ka shumë sende në pjatë që duhet të mësohen se, edhe një ekspert do t’i marrë atij dekada për ta mësuar atë.
Të dhënat Exif janë të gjitha informacionet teknike që fshihen pas çdo fotografie. Duke nxjerrë përmbajtjen e saj, ju mund të mësoni shumë për imazhin, të tilla si mënyra se si është kapur fotografia, vendndodhja, koha dhe shumë të tjera që ju lejojnë të zotëroni aftësitë tuaja të fotografisë në nivelin tjetër.

Të dhënat e përfshira në metadata

 • Të dhënat Exif ose Metadata mund të përfshijnë
 • Modeli i kamerës dhe prodhuesi
 • Data, ora dhe vendndodhja se kur është bërë fotografia
 • Rezolucioni i figurës
 • Shpejtësia e qepallës, hapja, ISO
 • Kompresimi i përdorur për foto

i vazhdueshëm…

Në përgjithësi, të dhënat e EXIF ​​janë të pafajshme dhe kanë qëllimin e duhur për të siguruar të gjitha këto detaje. Ndonjëherë copa shtesë të të dhënave mund të shtohen pas imazheve të ngulitura që mund të pushtojnë intimitetin tuaj dhe t’ju bëjnë të prekshëm.
Konsideroni një smartphone me një aparat fotografik të pajisur dhe funksionalitet GPS. Kur kapni imazhe nga telefoni juaj, çdo kapje ka bashkangjitur koordinatat GPS bashkangjitur pas fotografisë. Kjo siguron një mënyrë të shkëlqyeshme për të geotag fotografive, por ata që nuk kanë qëllimin e duhur mund të nxjerrin këto koordinata dhe t’u japin vendndodhjes të huajve nëse ata gjejnë fotot tuaja në internet.
Duke marrë parasysh, një aparat fotografik i vjetër DSLR datuar disa vjet mbrapa. Jo vetëm të dhënat EXIF ​​mund të përmbajnë informacione rreth prodhuesit dhe modelit, por gjithashtu mund të përfshijnë numrin serial.
Ky numër serik mund të ndiqet, dhe të gjitha fotot janë marrë ndonjëherë me këtë aparat fotografik.

NSA mbledh dhe analizon të dhënat e Exif

Hiq të dhënat e Exif Tani

Nja dy vjet më parë, NSA filloi një program të quajtur Xkeyscore që tregoi se si është në avantazh të metadata për të mbledhur inteligjencën. Mbetet pyetja, a është e mundur që ju të goditeni me thikë në shpinë? Jo ne te vertete.
Sidoqoftë, mundësia mbetet, prandaj është më mirë të hiqni Exif-in në rast rasti; ju qëllimisht doni ta mbani Exif për qëllimet tuaja. Dëshironi të dini se si të zhveshni metadata nga imazhi? Vazhdoni ta lexoni këtë artikull për t’ju dhënë një përmbledhje gjithëpërfshirëse se si të hiqni metadata nga imazhi.

 • Hiq të dhënat e Exif me explorer skedarin e Windows
 • Windows ka një mbartës të integruar Exif, i cili është mjaft i lehtë për t’u përdorur.
 • Hapni eksploruesin e skedarëve në sistemin tuaj (tasti i Windows + shkurtore E)
 • Drejtojeni tek çdo imazh
 • Klikoni me të djathtën në imazhin tuaj dhe zgjidhni vetitë
 • Zgjidhni skedën e detajeve

Windows 10 mund t’i vendos fotografitë nën dy kategori të quajtura “Kamera” dhe “Fotografi e Avancuar”. Kamera përfshin disa atribute kryesore si hapje, gjatësi fokale dhe mënyra e matjes. Kategoria e përparuar e fotografive përmban numrin serik të kamerës, versionin Exif dhe terma të tjerë.

Pas hapjes së dritares së pronave, duhet të shihni “hiqni pronat dhe informacionin personal”, kështu që klikoni në atë që të ekzekutoni mjetin e heqjes Exif dhe përgatituni të hiqni metadatat e figurës. Mjeti ju lejon të zgjidhni vetitë që ju nevojiten për të hequr ose të kopjoni të gjitha metadatat në figurë që do të eliminohen përgjithmonë. Ju gjithashtu mund të zgjidhni foto të shumta dhe të hiqni të gjitha metadatat me një lëvizje.

Këshillë: një kufizim i windows 10 është se nuk lejon të shkatërrojë të gjitha metadatat. Nuk ka asnjë shpjegim pse Microsoft e ka mbajtur këtë kufizim, por nëse doni të shkatërroni të dhëna të plota Exif, ndiqni dy nga këto metoda e përshkruar më poshtë:

Hiq të dhënat e Exif duke përdorur GIMP

GIMP është softuer me burim të hapur që përdoret për të hequr plotësisht të dhënat Exif nga çdo imazh plotësisht. Mund edhe të jetë më e thjeshtë se metoda e Windows 10 e përshkruar më sipër.

 • Nisni GIMP
 • Imazhi i hapur në GIMP
 • Shkoni tek skedari dhe zgjidhni “Eksporto si” për të eksportuar imazhin. Emërtojeni atë që dëshironi, por mos harroni të shtoni shtrirjen e imazhit JPG
 • Klikoni butonin Eksporti
 • Nën opsionet e eksportit, zgjeroni opsionet e përparuara dhe zgjidhni të dhënat e ruajtura Exif
 • Modifikoni pronat e tjera sipas zgjedhjes tuaj
 • Klikoni Eksporti për të përfunduar

Sidoqoftë, kjo metodë mund të marrë shumë kohë pasi çdo imazh duhet të zgjidhet individualisht dhe t’i eksportojë ato një nga një, megjithëse zgjat vetëm 5 sekonda secila, prapë kërkon ca përpjekje.

Shënim: mund të bësh të njëjtën gjë duke përdorur Photoshop në vend të Gimp, por blerja e Photoshop për të hequr të dhënat e Exif nuk e bën të vlefshëm për blerjen.

Hiq të dhënat e Exif duke përdorur një aplikacion mobil

Nëse kapni shumicën e fotografive tuaja me smartphone tuaj, atëherë ka më shumë kuptim të përdorni një kërkesë për heqjen e Exif në mënyrë që të mos keni nevojë të përfshini sistemin tuaj kompjuterik në mes.
Para se të ecni përpara me instalimin e një aplikacioni të palës së tretë për heqjen Exif, kontrolloni cilësimet e kamerës tuaj për të parë nëse mund të çaktivizoni prodhimin e të dhënave Exif. Disa aplikacione kamerash ju privilegjojnë vetëm të çaktivizoni shërbimet e vendndodhjes. Në të kundërt, të tjerët mund të mos ju lejojnë të eleminoni të dhënat Exif fare.
A jeni akoma në kërkim të një aplikacioni për heqjen EXIF? Provoni mbartësin e Metadatës Photo për heqjen e metadatave në android ose për IOS mund të instaloni Metafo. Të dy janë të lirë për t’u përdorur, megjithatë, për të zhbllokuar mundësinë për të zhbllokuar hequr të dhënat e Exif, do t’ju duhet të blini aplikacionin e plotë që ofron disa veçori të shtuara siç janë data dhe vendndodhja e redaktimit dhe siguron ndarjen e sigurt.

Vetëm Mbani në mend se:

Kur po i ndani fotot tuaja me të tjerët ose i ngarkoni ato në internet, sigurohuni që t’i hiqni të dhënat / metadatat e EXIF ​​nëse nuk doni që të tjerët t’ju gjeografojnë. Instagram pret shumicën e rasteve të kësaj kur aplikacioni kategorizon fotot tuaja sipas vendndodhjes së saj dhe i shfaq ato këdo që kërkon atë vend.
Siguroni privatësinë maksimale në internet të fotove tuaja, veçanërisht kur i ndani ato në internet me të tjerët. Duke ju mbështetur kodimin, ju mund të jeni të sigurt për cilindo që shkel në të dhënat tuaja personale.

Dëshironi të rimarrni privatësinë tuaj në internet? Ju mund të dëshironi të kontrolloni udhëzuesit më poshtë:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me