Si të fshihni historinë e shfletuesit nga ISP


Si të fshihni historinë e shfletuesit nga ISP

Lehja është hequr nga ISP-të, duke i fuqizuar ata të përdorin të dhënat tona personale ashtu siç dëshirojnë dhe të bëjnë dollarë të mëdhenj nga kjo.


Rregullat e FCC të epokës Obama janë mbështetur dhe janë zëvendësuar me projekt-ligjin e ri, kundër privatësisë. Sipas faturës së re, ISP-të tani janë të autorizuara të regjistrojnë çdo veprimtari që bëjmë në internet ose në aplikacionet që përdorim, dhe t’i shesim ato të dhëna tek “ofertuesi më i lartë”.

Farë është më e keqja është se nuk ka asnjë mënyrë të dini se kujt do t’i shesin informacionet.

Si të fshihet historia e shfletimit nga ISP

Mefarë do të thotë kjo Mbledhja e të Dhënave për Përdoruesit…

Për fillestarët, ISP-të mund të gjurmojnë çdo faqe në internet që vizitojmë dhe të gjithë veprimtarinë tonë në ato faqe interneti.

Duke vazhduar më tej, ata do t’i shesin informacionet personale firmave të marketingut ose ndonjë organizate tjetër të palëve të treta.

Firmat e marketingut do të çmontojnë të dhënat tona, do të bëjnë analiza të ndryshme mbi të dhe do të përdorin gjetjet për të fituar njohuri në jetën tonë të përditshme.

Për shembull, nëse kërkojmë imazhe të tufave, ISP-të do ta shohin atë pyetje si interesin tonë dhe do të na shërbejnë reklama që përputhen me atë interes, si reklama që lidhen me dyqanet e tufave, buqetë për dasma, etj..

Pavarësisht, marrja e spam nga reklamat në shënjestër është vetëm një pjesë e shqetësimit.

Pjesa tjetër është se ne nuk mund të jemi saktësisht të sigurt se ISP nuk do të përdorë informacionin tonë personal për ndonjë arsye të poshtme përveç shitjes së tyre në firmat e marketingut.

Pra, çfarë do të thotë kjo për ne?

Ne nuk mund ta mbajmë më historinë e shfletuesit si privatë, dhe kështu nuk mund ta mbajmë privatësinë tonë të paprishshme.

Ose, a mundemi ne?

Isfarë është ndjekja e ISP-së?

Ndjekja e ISP i referohet praktikës së një ISP që mbledh dhe regjistron të dhëna në lidhje me aktivitetet dhe lidhjet tuaja në internet. E dini se çfarë do të thotë? Gjithçka nga preferencat e shfletuesit tuaj në historinë e kërkimit tuaj shikohen dhe dokumentohen lehtësisht nga ofruesi juaj i Internetit.

Pse ISP-ja juaj po ju ndjek?

Ekzistojnë një numër arsyesh pse ISP-të e bëjnë këtë, duke përfshirë:

 • Për të shitur të dhënat tuaja personale

  ISP-ja juaj mund të përfitojë nga të dhënat që ata mbledhin duke i shitur ato tek reklamuesit që ofrojnë ofertën më të lartë. Kur këto kompani ndërthurin këto informacione me të dhënat që ata kanë tashmë në zakonet tuaja të shfletimit dhe blerjes, ata janë në gjendje të gjejnë mënyra më të zgjuara por ndërhyrëse për t’ju synuar.

  Megjithëse kjo praktikë mund të duket jashtëzakonisht e paligjshme, e vërteta është se është plotësisht e pranueshme në disa vende. Edhe në vendet ku kjo mund të mos lejohet, nuk ka asgjë që garanton ISP-të nuk ndërpresin marrëveshje me kompani reklamuese prapa skenës.

 • T’u përmbahet ligjeve për ruajtjen e të dhënave

  Në shumë vende të botës, ISP-të u kërkohet me ligj që të ruajnë të dhënat e klientëve në internet për një periudhë të caktuar kohe. Kjo më pas vihet në dispozicion të agjencive të zbatimit të ligjit nëse dhe kur kërkohet një hetim.

  Kjo luan një rol të rëndësishëm në luftën kundër terrorizmit dhe krimeve, por gjithashtu parandalon marrësit e lajmeve dhe gazetarët të mbajnë anonimitetin e tyre. Për më tepër, ekziston një shans i mirë që shumë qytetarë të thjeshtë po vëzhgohen për asnjë arsye të dukshme.

 • Për të monitoruar përdorimin e P2P

  Ndarja e skedarëve është e paligjshme në shumë pjesë të botës, dhe në rajone me ligje të rrepta për të drejtat e autorit, ISP-të duhet të monitorojnë lidhjet e përdoruesve për të siguruar që ata nuk janë duke u përfshirë në aktivitete përrua. Nëse jeni kapur duke shkarkuar përrua, do t’ju dërgohet një njoftim për shkelje të të drejtave të autorit dhe për pasojë mund të duhet të paguani gjobë të mëdha ose madje të dërgohet në gjykatë!

 • Për të hedhur bandën

  Disa ISP mbështeten në të dhënat e lidhjes së përdoruesve të tyre në mënyrë që ata të mund të rrëzojnë bandën – e cila përcaktohet si ngadalësimi i qëllimshëm i shpejtësisë tuaj të Internetit. Ata do të pretendojnë se kjo është bërë për të zvogëluar bllokimin e rrjetit, por shumica e ISP-ve përdorin rrahjen e bandës për të bindur përdoruesit për tu përmirësuar në një abonim më të kushtueshëm ose për të paguar një plan të ri të të dhënave më të shtrenjta..

Pse duhet të kujdeseni?

Epo, përgjigjja nuk mund të ishte më e thjeshtë – sepse privatësia juaj është në diskutim! Gjithçka që bëni në internet (faqet e internetit që vizitoni, shërbimet që përdorni, skedarët që shkarkoni, etj.) Vazhdimisht po shikohet nga dikush, i cili përveç që është një pushtim serioz i intimitetit gjithashtu ndjehet mjaft i çuditshëm.

Do të jeni në shënjestër të reklamave të personalizuara sipas shijeve dhe interesave tuaja. Disa njerëz nuk kanë mend që të reklamohen, por le ta pranojmë – mënyra e ndryshme përmes së cilës reklamuesit ndjekin sjelljen tuaj nëpër uebfaqe është thjesht e gabuar!

Kjo nuk është e gjitha, sidoqoftë. Nëse mbështeteni në përrua për të hyrë në skedarët që ju nevojiten, mund të futeni në ujë të nxehtë ligjor, dhe nëse kaloni orë të gjata duke transmetuar, shkarkuar ose lojërave, shumë mirë mund t’i nënshtroheni goditjes së bandës..

Datafarë të dhënash mund të shihni ISP-ja juaj?

Meqenëse ISP-të caktojnë pajisjen tuaj një adresë IP dhe e dinë se me çfarë adresash IP jeni duke u lidhur, ata mund të shohin pothuajse gjithçka që bëni në Internet. Sidoqoftë, duke e bërë kështu bëhet edhe më e lehtë për ISP-në tuaj nëse faqet e internetit në të cilat po përdorni nuk po përdorin HTTP dhe jo HTTPS – e cila kodon të dhënat e dërguara midis jush dhe sitit.

ISP-ja juaj mund të shohë gjërat e mëposhtme:

 • Gjeografia e telefonit tuaj celular
 • Historia juaj e kërkimit
 • Transaksioni juaj i cryptocurrency
 • Historia juaj e shfletimit
 • Komunikimet tuaja të pakriptuara
 • Fjalëkalimet tuaja (kur shtypen në uebfaqe të pakriptuara)
 • Shkarkimet tuaja

Si të Ndaloni ISP-në tuaj nga Ndjekja Ju?

Tani që e dini se ISP-të tuaj po shikojnë, ju mund të pyesni veten se si të kufizoni, nëse nuk zhdukni, aftësinë e tyre për t’ju ndjekur. Duke folur realisht, ne nuk mund të luftojmë me ISP-të ose t’i lutemi ata të mos përdorin informacionin tonë personal për përfitimet e tyre. Sidoqoftë, ajo që ne mund të bëjmë është të fshehim historinë e shfletuesit tonë nga ISP-të dhe t’i bëjmë aktivitetet tona në internet plotësisht anonime.

Për fat të mirë, ka disa mënyra se si mund të merremi me këtë.

 • Përdorni Tor

  Nëse doni të fshehni historinë e shfletimit nga ISP-të, mund të filloni me Tor. Edhe pse Tor nuk është 100% i gabuar, ai është akoma një opsion i mirë.

  Tor është një klient shfletues që ju lejon të mbani anonim historinë tuaj të kërkimit në internet nga sytë e këqij të ISP-ve të babëzitur. Ajo ofron një përvojë të koduar të shfletuar, duke ju lejuar të fshehni aktivitetin tuaj të shfletimit nga ndjekja ose monitorimi nga ndonjë palë e tretë.

  Sidoqoftë, Tor bie shumë shpejt kur bëhet fjalë për kodimin e ndonjë gjëje tjetër përveç shfletuesit. Për shembull, Tor nuk mund të bllokojë ISP-të nga gjurmimi i informacionit personal të nxjerrë nga aplikacionet që shkarkojmë dhe përdorim.

  Po kështu, Tor nuk mund të mbrojë pajisjet IoT (Internet of Things) në shtëpitë tona.

  Për më tepër, disa ISP-të mund të mos lejojnë as klientët Tor. Ata madje mund të ndalojnë lidhjen në internet nëse trafiku konstatohet se drejtohet nga Tor.

 • Përdorni zgjatjen e shfletuesit HTTPS

  Një tjetër mundësi e mundshme që mund të përdorni për të fshehur historinë e shfletuesit nga ISP-të është shtrirja e shfletuesit HTTPS. Shtë një mjet i shkëlqyeshëm për të parandaluar që shfletuesi juaj të rrjedhë çdo aktivitet që bëni në një uebfaqe.

  Detyra e shtrirjes HTTPS është të kodifikoni çdo uebfaqe që vizitoni. ISP-ja juaj, sigurisht, do të dinte për faqet e internetit që vizitoni, por ata kurrë nuk do ta dinin veprimtarinë që po bëni atje.

  Thuaj për shembull që vizitoni një faqe në internet. ISP mund të gjurmojë që përdoruesi ka vizituar faqen në internet, por nuk mund të gjurmojë ato video që janë shikuar, ose janë përdorur pyetjet e kërkimit.

 • Përdorni një Rrjet Virtual Privat (VPN)

  Përdorimi i një VPN është si të vendosni encryption tuaj të internetit në steroid.

  Një rrjet virtual virtual ju lejon jo vetëm të fshehni historinë e shfletuesit nga ISP-të, por edhe të fshehni të gjitha aktivitetet tuaja në internet nga hakerat, vjedhjet e të dhënave, snoopers, etj..

  VPN mbron jo vetëm shfletuesin tuaj, por vetë kompjuterin tuaj, telefonat inteligjentë që përdorni, laptopin tuaj dhe në fakt pajisjet IoT që keni në shtëpinë tuaj.

  Kur të regjistroheni në një shërbim VPN, ai kripton lidhjen e rrjetit që lidh çdo pajisje në shtëpinë tuaj me Internetin.

  VPN ju lejojnë të përdorni IP-të anonimë (Protokolli i Internetit) për të shfletuar faqet e internetit. Duke përdorur një IP me origjinë nga një vend tjetër, ju mashtroni ISP-në tuaj duke menduar se në uebfaqen mund të arrihet nga një burim ose rajon tjetër, dhe jo shtëpia juaj.

  Përveç kësaj, VPN kodon lidhjen tuaj të rrjetit me kriptimin e AES me 256-bit. Kriptimi i shkallës ushtarake ju lejon të përdorni internetin tuaj me një paqe të plotë të mendjes.

  Me nivelin më të lartë të kriptimit të siguruar nga një VPN, ju mund të bëni blerje në internet ose të bëni transaksione në internet pa asnjë shqetësim fare.

PureVPN – Një VPN e besueshme për mbrojtjen e privatësisë tuaj!

Ne përdorim encryption AES 256-bit për të mbrojtur të dhënat tuaja personale nga palët e treta si ISP-të, reklamuesit dhe shkeljet në internet. Si rezultat, adresa juaj e vërtetë IP zëvendësohet gjithashtu me një prej 300,000+ IP-ve tona unike, duke e bërë të pamundur që aktivitetet tuaja në internet të lidhen me ju.

PureVPN respekton të drejtën tuaj për privatësi dhe ndjek një politikë të rreptë të mos-logs për t’ju mbajtur sa më anonimë të jetë e mundur. Ka aplikacione të disponueshëm për të gjitha platformat kryesore dhe një garanci bujare 31-ditore për kthimin e parave siguron që investimi juaj të mbetet i mbrojtur.

Me ne nga ana juaj, ju gjithashtu merrni qasje të pakufizuar në një grup karakteristikash premium si DNS Leak Protection, Internet Kill Switch, Internet Kill Switch, WebRTC Leak Protection, etj. Të gjitha këto marrin privatësinë tuaj në internet në një nivel krejt të ri.

Kërkoni privatësinë

Fjala e fundit

Projekt-ligji i ri i intimitetit të brezit të gjerë është vetëm fillimi i epokës së antit privatës. Për të mbijetuar më mirë në këtë epokë, ne duhet të jemi proaktivë në mbrojtjen e intimitetit tonë. Për fat të mirë, ne kemi mjete të mësipërme si një VPN për t’i mbajtur rrjetet tona të sigurta dhe intimitetin e familjes sonë të fshehur nga sytë e padëshiruar.

Dëshironi të rimarrni privatësinë tuaj në internet? Ju mund të dëshironi të kontrolloni udhëzuesit më poshtë:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map