Si funksionon njohja e fytyrës


Si funksionon njohja e fytyrës

Menduar ndonjëherë pse të gjithë janë pas të dhënave tuaja të fytyrës? Nga zakonet e aeroportit deri te telefonat inteligjentë, çdo entitet po grumbullon detajet e fytyrës tuaj. Falë teknologjisë së njohjes së fytyrës, e njohur ndryshe edhe si FRT, të dhënat e fytyrës kërkohen më shumë sot.
Nuk është sekret se me kalimin e viteve, njohja e fytyrës ka shkuar nga të qenit një formë e zgjuar e sistemeve të sigurisë shumë të përparuar në filma në ekzistuesin përreth nesh dhe duke zbritur në duart tona sot.


Farë është njohja e fytyrës?

Sipas përkufizimit, njohja e fytyrës është një program biometrik softuer i cili është mjaft i përparuar për të identifikuar ose verifikuar në mënyrë unike një person duke krahasuar dhe analizuar modele bazuar në konturet e fytyrës së personit..
Për ta thjeshtuar, njerëzit kanë një model unik të fytyrës. Softueri për njohjen e fytyrës është i aftë të analizojë tiparet e fytyrës tuaj dhe t’i ruajë ato në një bazë të dhënash masive. Pastaj skanon fytyrën tuaj që të përputhet me informacionin tuaj nga baza e të dhënave e krijuar për të identifikuar se kush jeni.
Kompanitë e shumta po hidhen në bandën e njohjes së fytyrës pasi industria pritet të rritet në 10,15 miliardë dollarë deri në vitin 2025. Apple bën përdorim të shkëlqyeshëm të teknologjisë së njohjes së fytyrës aq shumë sa që ata kanë hequr skanerin e tyre kryesor të gishtërinjve.
Gjigandët teknikë janë duke bërë bast për njohjen e fytyrës si teknologji shkatërruese e cila thjeshton aktivitetet e përditshme, siç janë pagesa për sende ushqimore, karburant, dhe të tjerët duke thjesht skanuar fytyrën tuaj.
Si me çdo produkt të teknologjisë, disa po bëjnë presion për përdorimin në rritje të teknologjisë së njohjes së fytyrës ndërsa mbrojtësit e intimitetit dhe sigurisë po ngrenë në dyshim shqetësimet e intimitetit dhe sigurisë së kësaj teknologjie.

karakteristikat e fytyrës

Zbatimi i Njohjes së Fytyrës

Teknologjia është zbatuar në disa mënyra në shoqërinë tonë. Disa telefona tashmë përdorin njohjen e fytyrës për të lejuar qasje, dhe disa qeveri si Kina dhe SHBA po përdorin njohjen e fytyrës në bazat e të dhënave si licencat e shoferëve për një sërë arsyesh.
Kemi gjithashtu aplikacione të mediave sociale dhe kemi ndërtuar në softuer për njohjen e fytyrës që përdorin zbulimin e fytyrës si Snapchat dhe ID të fytyrës. Tani, ka një ndryshim të madh midis zbulimit të fytyrës dhe njohjes së fytyrës. Me zbulimin e fytyrës, një pajisje do të thoshte, “po, kjo është fytyra ime”, dhe me njohjen e fytyrës, kompjuteri po thotë, “po, kjo është fytyra juaj!”
Kjo aftësi për të konfirmuar identitetin është diçka që truri ynë merr shpejt shpejt kur jemi të ri. Megjithatë, është një problem mjaft i ndërlikuar për kompjuterët. Pra, le të zhyten më thellë në njohjen e fytyrës dhe shkencën se si funksionon.

të përballet me-zbulimin

Si funksionon njohja e fytyrës?

Funksionet e përgjithshme të teknologjisë janë si më poshtë:

 • Hapi 1: Zbulimi i Fytyrës

  Kur mendoni për një fytyrë njerëzore, ju mendoni për një grup goxha themelor të tipareve të fytyrës. Një fytyrë ka sy, hundë dhe gojë. Por, ka më shumë për një fytyrë sesa këto veçori. Fytyrat ndryshojnë në shumë faktorë si gjerësia e hundës, distanca midis syve, forma dhe madhësia e gojës etj..

 • Hapi 2: Analiza e fytyrës

  Disa teknologji të njohjes së fytyrës shikojnë deri në 80 faktorë në fytyrë për të ndihmuar në identifikimin e tipareve unike dhe, në fund të fundit, identiteteve. Këto karakteristika janë mjaft të hollësishme, duke vëzhguar gjëra të tilla si thellësia e bazave të syrit, lartësia e mollëzave dhe forma e nofullës. Sigurisht, me faktorë të shumtë të ndërlikuar që duhen matur, mund të shfaqen disa komplikime.

 • Hapi 3: Issështjet e plakjes

  Për shembull, fytyrat e atyre individëve që plaken. Nuk ka dyshim se ndërsa plakemi, ne dukemi ndryshe. Për ta kuptuar këtë, kompjuterët kanë mësuar se cilat karakteristika kanë tendencë të shkojnë relativisht të pandryshuara pa marrë parasysh sa vjet i kemi, dhe ata i shikojnë nga afër këto veçori.
  Por edhe nëse nuk do të plaknim, do të ketë akoma komplikime të përditshme. Mendoni për atë, çfarë ndodh nëse një kompjuter përpiqet të analizojë fytyrën tuaj dhe ju nuk po shikoni sensorin ose kamerën e tij në saktësisht të njëjtin kënd çdo herë?
  Kjo është diçka që njerëzit hasin çdo ditë, por kurrë nuk e kanë me të vërtetë problem. Megjithatë, për kompjuterët, kjo mund të paraqesë një pengesë seriozisht të komplikuar në zbulimin dhe njohjen e fytyrave. Pra, inxhinierët kanë gjetur disa teknika të ndryshme për të punuar rreth këtyre sistemeve të njohjes së fytyrës.

 • Hapi 4: 2D në 3D

  Shumë telefona që përdorin njohjen e fytyrës do t’ju nxisin të lëvizni fytyrën kur vendosni sistemin e njohjes së fytyrës për të ditur se si dukeni nga kënde të ndryshme.
  Sisteme të tjera të njohjes së fytyrës përdorin teknologjitë 2D në 3D për të hartuar një imazh 2D të fytyrës tuaj në një model 2D për të llogaritur se si do të dukeshit nga këndvështrime të ndryshme. Kompjuterët i matin këta faktorë në peshore më të vogla se një milimetër për të gjeneruar një fytyrë / imazh i cili, siç vlen emri, është një gjurmë gishti, por për fytyrën tuaj.

Kufizimet e sistemeve të njohjes së fytyrës

Si me çdo teknologji tjetër, edhe sistemet e njohjes së fytyrës përballen me pengesa. Këtu janë disa nga kufizimet:

 • Abuzim fuqie
  Vendet me pak ose aspak liri personale mund të shohin qeveritë ose subjektet e tjera që abuzojnë me fuqinë e tyre duke përdorur teknologjinë ashtu siç e gjykojnë të përshtatshme. Kjo do të thotë që agjensitë mund të spiunojnë potencialisht qytetarët e tyre dhe t’i flamurin për mesazhet e tyre, me të cilët ju ndërveproni, etj.
 • Akuza të gabuara
  Agjensitë e zbatimit të ligjit përdorin sisteme të njohjes së fytyrës për të luftuar krimin duke gjurmuar kriminelët përmes CCTV-ve. Kjo do të thotë se ata mund të mbajnë një vëzhgim të afërt për të gjithë, në çdo kohë të ditës, dhe t’i gjurmojnë kudo.
 • Diskriminim racor
  Softueri dhe teknologjia për njohjen e fytyrës mund të përshkallëzojnë rrezikun e paragjykimit racor. Kohët e fundit, raportet janë shfaqur, gjë që thekson se njohja e fytyrës nuk është aq e efektshme në identifikimin e njerëzve me ngjyra dhe gra.

si-ka-face-zbulimin-work

Concështjet e privatësisë në lidhje me njohjen e fytyrës

 • Brenga e privatësisë së të dhënave
  Privatësia e të dhënave ka qenë gjithmonë shqetësuese, dhe njohja e fytyrës e bën atë edhe më keq. Të dhënat e mbledhura nga teknologjia e njohjes së fytyrës përfshijnë miliarda imazhe të fytyrave dhe skedarëve video. Ajo shkon më tej për të ruajtur vendin ku janë mbledhur të dhënat.
 • Mungesa e rregullimit
  Meqenëse teknologjia e njohjes së fytyrës është një fenomen relativisht i ri, qeveritë duhet të kalojnë legjislacionin. Aktualisht, nuk ka rregullore dhe kufizime për përdorimin e njohjes së fytyrës.

Me kalimin e kohës, fytyrat dhe shenjat e fytyrës janë bërë tepër të sakta. Ata janë në gjendje të identifikojnë njerëzit me një saktësi gati 100% dhe madje janë në gjendje të zbulojnë dallime të vogla në binjakët identikë.

Ndërsa teknologjia është përmirësuar dhe është bërë më e përhapur, mundësitë për përdorimet e saj janë rritur gjithashtu. Sot, ne përdorim njohjen e fytyrës për gjëra të tilla si siguria e telefonit, por teknologjia po përdoret shumë nga organizata të tilla si banka dhe qeveri.

Në vende si Japonia, disa banka po shikojnë zbatimin e teknologjive të njohjes së fytyrës në ATM-të e tyre si një masë sigurie për verifikimin e transaksioneve. Në SH.B.A., agjensitë qeveritare si ICE dhe FBI janë duke përdorur softuer për njohjen e fytyrës për të krijuar bazën e të dhënave nga dokumentet ekzistuese si licencat e shoferëve.

Cilado qoftë përdorimi, ne e dimë se kjo teknologji po bëhet gjithnjë e më e pranishme në jetën tonë të përditshme, dhe nuk duket se do të ndalet së shpejti.

njohja e fytyrës shqetësime për privatësinë

Si të mbroheni nga vjedhjet e identitetit

Në këto kohë fatkeqe, ju duhet të filloni zbatimin e masave që mbrojnë veten nga vjedhjet e identitetit.

 • Kufizoni praninë tuaj shoqërore
 • Mos ngarkoni imazhe personale
 • Mos përdorimi i aplikacioneve që përdorin njohjen e fytyrës

Di më shumë se si të mbrohesh nga vjedhjet e identitetit.

mbrojeni veten nga vjedhjet e identitetit

Dëshironi të rimarrni privatësinë tuaj në internet? Ju mund të dëshironi të kontrolloni udhëzuesit më poshtë:

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map