Privatësia e Internetit

Kërkoni të drejtën tuaj për të mbetur privat në internet!

Farë është privatësia në internet

Intimiteti i Internetit, i njohur gjithashtu si intimitet në internet, është një e drejtë themelore e njeriut. E thënë thjesht, i referohet intimitetit personal të cilit njerëzit kanë të drejtë kur sigurojnë, shfaqin, ose ruajnë informacione në lidhje me veten e tyre përmes Internetit.

Kompanitë, qeveritë dhe hakerat kanë një interes të ngarkuar në informacionin tuaj personal, duke e bërë atë më të rëndësishme se kurrë për të mbrojtur privatësinë tuaj të Internetit. Kjo mund të përfshijë ose duke identifikuar personalisht të dhëna ose duke identifikuar personalisht të dhëna për ju.

Pa intimitet në Internet, aktivitetet tuaja në internet, historia e shfletimit, pyetjet e kërkimit, komunikimet dhe transaksionet, etj. Të gjitha mund të mblidhen dhe përdoren pa autorizimin tuaj nga palët e treta. Ndaloni këtë tani dhe zgjeroni mbrojtjen tuaj të intimitetit me PureVPN!

Kur “Intimiteti” u bë një shqetësim në internet?

Hidhni mendjen tuaj para një dekade apo më parë. A jeni kujdesur për të dhënat tuaja personale, gjurmën dixhitale që lini pas, apo kush mund t’i shohë postimet tuaja në mediat sociale? Ndoshta jo, edhe pse mund të keni qenë të njëjtat gjëra në internet.

Sidoqoftë, intimiteti është bërë një shqetësim i madh vitet e fundit, pasi qytetarët, korporatat, agjensitë e zbatimit të ligjit, si dhe zvarritjet kibernetike për interesat e tyre të fshehura gjithnjë e më shumë po shfajësohen për qytetarët. Ju nuk mund të përdorni internetin këto ditë pa aktivitetet tuaja në internet duke u shikuar dhe regjistruar nga snoopers; kjo është arsyeja pse mbrojtja e intimitetit tuaj është kaq parësore.

histori

 • 2009
 • 2011
 • 2012
 • 2013
 • 2015
 • 2017
 • 2018
 • 2019

2009

Shkelje e privatësisë e Hotmailit

Përdoruesit e Hotmail u këshilluan të ndryshojnë fjalëkalimet e tyre për shkak të një shkelje të intimitetit pasi Microsoft zbuloi publikimin e emrave të përdoruesve dhe fjalëkalimeve për më shumë se 10,000 llogari të Windows Live Hotmail në një faqe të internetit të palëve të treta. Incidenti ishte rezultat i një sulmi të mundshëm të phishing, i cili mashtroi përdoruesit e Hotmailit të zbulonin detajet e tyre.

2011

Ndjekja e vendndodhjes së Apple

Dy studiues të sigurisë zbuluan se një skedar i pakriptuar i ruajtur në iPhone, iPad dhe pajisjet iPod touch mbajti të dhënat e vendndodhjes së përdoruesit që datojnë nga 12 muaj. Jobs theksoi se Apple nuk po gjurmonte askënd dhe kjo ishte për shkak të një gabimi në programim. Sidoqoftë, Microsoft dhe Google më vonë pranuan të mbledhin të dhëna për vendndodhjen.

2012

Google shkel privatësinë e përdoruesve

Google u gjobit me 22.5 milion dollarë pasi kishte shkelur marrëveshjen e saj të intimitetit në vitin 2011 me Komisionin Federal të Tregtisë (FTC). Agjensia rregullatore e tërhoqi gjigantin e kërkimit përsëri në gjykatë për injorimin e cilësimeve të përdoruesve të Apple brenda shfletuesit Safari, në mënyrë që të mund të mbledhin informacione përmes cookies për t’i synuar ato me reklama.

2013

Yahoo! Shkeljet e të dhënave

Në vitin 2016, Yahoo zbuloi se kishte rënë viktimë e dy shkeljeve të mëdha të të dhënave mbrapa në 2013 dhe 2014. Shkelja e parë preku më shumë se 500 milion llogari të përdoruesve, ndërsa shkelja e dytë preku më shumë se 1 miliard llogari të përdoruesve. Yahoo më vonë konfirmoi në 2017 se të gjitha 3 miliardë llogaritë e përdoruesve u prekën, duke e bërë atë shkeljen më të madhe të të dhënave në histori.

2015

Shkelje e të dhënave mjekësore të himnit

Himni raportoi se një sulm në internet kishte ekspozuar informacionin personal të deri në 78.8 milion klientëve të pranishëm dhe të mëparshëm. Një hetim mbarëkombëtar zbuloi se shkelja e të dhënave u tërhoq nga një qeveri e huaj dhe u bë një vit para se të njoftohej kur një përdorues në një filial të Himnit klikoi në një link phishing në një email.

2017

Engjëlli i Qarjes i CIA-s

WikiLeaks ekspozoi mjetin “Engjëlli që qan” i cili ishte i aftë të spiunonte në TV të mençur Samsung, si dhe pajisje të tjera të lidhura me internetin dhe t’i transmetonte informacionin përsëri në CIA. Emri i shfrytëzimit vjen nga shfaqja e njohur shkencore Sci Doctor Who, ku Engjëjt lëvizin ose sulmojnë vetëm kur po kërkoni larg.

2018

Aadhaar (UIDAI)

1 viktimë + viktima pësoi një shkelje të madhe të të dhënave kur Aadhaar, portali qeveritar indian për ruajtjen e informacionit për banorët e tij dhe informacionin biometrik pësoi një rrjedhje. Shkelja i dha çdokujt qasje për të marrë informacione nga faqja e internetit e Aadhaar. Të dhënat përfshirë emrat, postën elektronike dhe adresat fizike, numrat e telefonit dhe fotot u ekspozuan.

2019

Verifications.io

Drejtori i Përgjithshëm i kompanisë Andrew Martin i tha që katër bazat e të dhënave të ekspozuara komprometuan të dhënat e më shumë se 2 miliardë njerëzve dhe kishin ndikuar në 763 milion përdorues. Për t’i bërë gjërat më keq, 3 nga bazat e të dhënave përmbajnë të dhëna të mëtejshme të përdoruesit, siç janë pikët e tyre të kredisë, norma e interesit dhe shuma e hipotekës personale, email që lidhen me profilet e tyre të mediave sociale në Facebook, Instagram dhe LinkedIn.

Ështje të zakonshme të privatësisë në internet

Ndjekja në internet

Profilizimi i cookies së bashku me teknikat e tjera të ndjekjes përdoren nga kompanitë për mbledhjen e informacionit në lidhje me zakonet dhe interesat tuaja të shfletimit nëpër faqet e internetit të shumta për t’ju treguar reklamat që janë të rëndësishme për ju.

Mbikëqyrja e qeverisë

Disa qeveri spiunojnë qytetarët e tyre që të mbajnë tabelë në aktivitetet dhe fjalimin e tyre në internet. Bashkëpunimi i teknologjisë së mbikëqyrjes dhe ofruesit të shërbimeve u lejon atyre të monitorojnë gjithçka, nga historia e tyre e shfletimit, deri te transaksionet bankare.

Vjedhjet e identitetit

Vetëm në vitin 2017, 17 milion njerëz në SHBA u bënë viktima të vjedhjes së identitetit! Duke përdorur një kombinim të teknikave malware, phishing, spyware, hakerët mund të vjedhin lehtësisht të dhënat tuaja personale dhe të përfshihen në aktivitete të paligjshme.

Skandalet më të mëdha të intimitetit në internet

Cambridge Analytica

Deri në 87 milion përdorues të Facebook kishin të dhënat e tyre të ekspozuara në Cambridge Analytica, firma e analitikës së të dhënave që ndihmoi në zgjedhjen e Presidentit Donald Trump. Si përgjigje, Facebook ra nën një kontroll të jashtëzakonshëm nga rregullatorët dhe ligjvënësit në Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. Zbulesa nxiti gjithashtu lëvizjen #DeleteFacebook, e cila çoi në shumë përdorues të fshijnë llogaritë e tyre.

Rrjedhje e të dhënave të kërkimit AOL

Në vitin 2006, AOL lëshoi ​​regjistrat e hollësishëm të kërkimit prej 650,000 përdoruesve të saj për qëllime kërkimore. Ndërsa identitetet e tyre mbaheshin të fshehura, pyetjet e kërkimit zbuluan informacione private që mund të lidheshin me një individ dhe të përdoren për t’i identifikuar ato. Në fakt, New York Times arriti të gjente një individ duke iu referuar rekordeve të kërkimit anonimizuar me listat e librave të telefonave.

Ligjet e intimitetit të Internetit në të gjithë botën

 • Ligjet e Gjermanisë
 • Ligjet e Kanadasë
 • Ligjet e Australisë
 • Ligjet e Turqisë
 • Ligjet e Kinës
 • Ligjet e Rusisë

detalet

Ligji për ruajtjen e të dhënave, i cili u miratua në vitin 2015, thotë se të gjitha telcot publike dhe ISP-të duhet të ruajnë të dy regjistrimet e detajeve të thirrjeve (përfshirë numrat e telefonit, afatet e telefonatave dhe mesazhet me tekst, dhe përmbajtjen e bisedave dhe teksteve), si dhe metadata si Adresat IP, numrat e portit, etj për një periudhë prej 10 javësh.

detalet

Aktualisht nuk ka ligje në Kanada që u kërkon ISP-ve të regjistrohen dhe të mbajnë të dhënat e klientëve dhe ata duhet të marrin pëlqimin tuaj përpara se të ndajnë të dhënat tuaja me palët e treta. Sidoqoftë, shqetësimet po rriten pasi qeveria kanadeze dhe qeveritë provinciale vazhdojnë përpjekjet e tyre për të miratuar legjislacionin që mund të kufizojë privatësinë e Internetit.

detalet

Akti i Mbajtjes së të Dhënave në Australi të vitit 2015 kërkon që Ofruesit e Shërbimeve të Internetit (ISP) dhe kompanitë e telekomunikacionit të monitorojnë dhe regjistrojnë emailin, telefoninë dhe metadatat e klientëve të tyre për dy vjet. Po ashtu, e bën më të lehtë për zbatimin e ligjit dhe inteligjencën për të hyrë në këto regjistrime në interes të sigurisë kombëtare.

detalet

Mbrojtja e të dhënave personale u kalua në vitin 2016 dhe vlen për shtetasit turq (brenda vendit dhe jashtë saj), si dhe shtetasit e huaj që banojnë në vend. Ai i lejon shtetit të mbledhë një gamë të gjerë informacionesh shumë personale, duke përfshirë të dhëna vizive, numra të sigurimeve shoqërore, informacione të identitetit, regjistrime zanore, dhe më shumë. Turqia është gjithashtu e njohur për ligjet e saj famëkeqe të censurës!

detalet

Qeveria kineze ka përdorur teknologji përgjimi për të gjurmuar 1.4 miliardë qytetarët e tyre. Nga përdorimi i njohjes së fytyrës tek emri dhe jaywalkers mirë, në detyrimin e njerëzve për të shkarkuar aplikacione që mund të hyni në videot dhe fotot e tyre, Kina po kthehet në një gjendje mbresëlënëse mbikëqyrjeje. Kompanitë e teknologjisë gjithashtu u kërkohet të monitorojnë dhe regjistrojnë bisedat për një periudhë prej gjashtë muajsh.

detalet

Ligji i ri i të dhënave “Big Brother” i Rusisë, i cili është pjesë e një pakete legjislative të diskutueshme, të quajtur “ligjet Yarovaya”, detyron kompanitë e Internetit dhe të lëvizshëm të regjistrojnë aktivitetin e bisedave të klientëve të tyre, mesazhet me tekst dhe bisedat telefonike për të paktën gjashtë muaj dhe të sigurojnë atë tek agjensitë e inteligjencës ruse sipas kërkesës.

Si të mbroni privatësinë tuaj në internet?

Me një rrjet global të 2000+ serverëve VPN në 141+ vende, PureVPN mbron intimitetin tuaj të Internetit duke zëvendësuar adresën tuaj IP të vërtetë me një nga 300,000+ IP-të e tij të shpërndarë nga e gjithë bota. Të gjitha të dhënat tuaja sigurohen gjithashtu nga fundi në fund duke përdorur encryption AES 256-bit për të siguruar që asnjë sy prishës nuk mund të shohë se çfarë jeni në Internet. Për më tepër, shtresa jonë e pathyeshme e Ozonit është krijuar për t’ju mbajtur të mbrojtur nga kërcënimi në çdo kohë!

Merrni PureVPN

Baza e njohurive për privatësinë e Internetit

Farë është privatësia në internet & Pse ka shumë rëndësi në 2019-ën?

12 Gjërat që duhet të dini për Intimitetin e Internetit

Këshilla për të Edukuar Fëmijët në lidhje me Intimitetin dhe Sigurinë e Internetit

Cilat janë cookies në internet dhe si ata pushtojnë privatësinë tuaj?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me