Mësoni se si të siguroni një rrjet shtëpiak

Ndërsa kohët moderne kanë evoluar, kështu kanë edhe nevojat tona në internet. Përparimet e rritura në teknologji kanë lindur komplikime të shumta. Siguria e Rrjetit në shtëpi është një shqetësim për të mbajtur larg nga hakerat që janë gjithmonë në kërkim të rrjeteve të cenueshme dhe të pambrojtur. Filloni të siguroni rrjetin tuaj duke ndryshuar së pari SSID-in, gjë që e bën më të vështirë për personat e këqij të identifikojnë ruterin tuaj.

Si të sigurohet një Rrjet Home?

Kur është fjala për siguria e rrjetit shtëpiak, ka dy çështje me të cilat duhet të merreni.

Së pari, ju duhet të kontrolloni se kush mund të marrë në rrjetin tuaj. Kështu që herën tjetër kur të keni vizitorë gjatë, përpiquni të kufizoni ndarjen e fjalëkalimit në mënyrë të panevojshme.

Problemi i dytë është gjurma e sinjalit. Nëse njerëzit jashtë shtëpisë tuaj mund të marrin një sinjal nga ruteri juaj dhe të dinë fjalëkalimin, ata mund të vjedhin të gjitha të dhënat tuaja dhe të korrin të gjitha fjalëkalimet e ruajtura.

Prandaj, mund të merrni masat paraprake të sigurisë:

Ndryshoni SSID-in tuaj

Do rrjet identifikohet me një emër të quajtur SSID. Meqenëse prodhuesit e ruterit prodhojnë të njëjtat cilësime për çdo artikull, një linjë produktesh që ato ofrojnë dhe shpesh instalojnë të njëjtin program administrimi, që e bën jetën mjaft të lehtë për hakerat.

Prandaj, sigurohuni që të ndryshoni SSID në mënyrë që të mos i heqë markën e routerit ose numrin e modelit. Gjërat për tu kujdesur janë që të mos përfshini emrin, adresën ose numrin tuaj të telefonit, mos përdorni informacione personale në titull ose të provokoni hakerat me sfida. Vetëm mbajeni të pastër.

SSID

Ndryshoni letrat kredenciale të paracaktuara të administratorit

Në tastierën e ruterit mund të arrihet lehtësisht përmes çdo pajisjeje të lidhur në rrjet. Shumica e prodhuesve vendosin llogaritë e administratorit në ruter me të njëjtin emër përdoruesi dhe fjalëkalim në atë linjë produkti.

Sapo të hudhin në tastierën tuaj, do t’u japë atyre kontroll mbi konfigurimin e rrjetit që do t’u japë atyre mundësinë e ndryshimit të fjalëkalimit dhe t’ju bllokojë nga rrjeti juaj. Prandaj, ndryshoni fjalëkalimin e llogarisë së administratorit në një kombinim të rastësishëm të shkronjave dhe numrave me gjatësi deri në 12 karaktere.

SSID

Përdorni fjalëkalime të forta

Kur jetoni me familjen dhe keni miq dhe vizitorë që vijnë gjatë gjithë kohës, mund të jetë sfiduese të thuani jo për ndarjen e fjalëkalimeve gjatë gjithë kohës.

Prandaj, sigurohuni që fjalëkalimi të jetë i ndërlikuar dhe mjaft i vështirë që e bën më të vështirë për njerëzit ta ndajnë atë. Bëni fjalëkalimin tuaj një sekuencë të rastit të shkronjave, numrave dhe karaktereve speciale me një kombinim të shkronjave të mëdha dhe të vogla. Kjo e bën të vështirë për njerëzit të mbajnë mend rendin e duhur edhe nëse e mbajnë mend kombinimin.

mbrojtja e fjalëkalimit

Disaktivizoni qasjen në distancë

Konzola e ruterit, e cila është pjesa qendrore, duhet të jetë e arritshme vetëm nga pajisjet e lidhura me rrjetin. Por, ruterat vijnë me një cilësim që mundëson qasje në distancë, që do të thotë se çdokush mund të hyjë në tastierë përmes internetit nga një vend tjetër. Prandaj, sigurohuni që opsioni të jetë i fikur.

hyrje të largët

Mbajeni programin tuaj të azhurnuar

Në përgjithësi, prodhuesi i ruterit duhet të azhurnojë firmware në portën tuaj automatikisht. Sidoqoftë, se si duhet të ndryshoni çdo muaj fjalëkalimin Wi-Fi, gjithashtu duhet të kontrolloni rregullisht për azhurnime.

Pasi ta keni bërë zakon, edhe nëse ka azhurnime që nuk janë instaluar, do të jeni në gjendje të rishikoni dhe azhurnoni rregullisht veten.

azhurnimi i softuerit

Aktivizoni veçoritë e miqve

Nëse ruteri juaj ka një veçori mysafir, sigurohuni që vizitorët tuaj ta përdorin atë. Një rrjet mysafirësh lejon vizitorët të hyjnë në lidhjen tuaj të Internetit pa u siguruar atyre fjalëkalimin tuaj Wi-Fi ndërsa kufizojnë gjithashtu informacionin e arritshëm të rrjetit.

tipar mysafir

Merrni një Firewall të Rrjetit

Zakonisht, çdo ruter Wi-Fi vjen me një firewall të integruar. Shanset e mundshme janë që ju nuk e keni ndezur atë. Shfletoni në cilësimet e tastierës për të parë nëse mund ta gjeni, dhe pasi ta keni bërë, ndizni.

firewall

Forconi kriptimin e Wi-Fi

Ka mjete falas të disponueshme në internet që hakojnë lehtësisht në encryptions të dobët të Wi-Fi, të cilat do t’i lejojnë sulmuesit të interceptojë, të shohë dhe modifikojë aktivitetin tuaj në internet.

Do Wi-Fi vjen me tre lloje të sistemeve të mbrojtjes: Wired Equivalent Privacy (WEP), Qasje e Mbrojtur Wi-Fi (WPA) dhe Access Wi-Fi Protected Access (WPA 2). Nga të gjitha këto, WPA 2 është ai që duhet të përdorni.

Por kjo vetëm nuk është aq e sigurt sa WPA2 AES. Ky version përdor shifrën AES për të mbrojtur transmetimet, dhe metoda e kriptimit është e pamundur të plasaritet.

*Shënim: Jo të gjitha pajisjet mbështesin WPA2 pasi nuk është gjerësisht e disponueshme. Në atë rast, mund të përdorni një VPN për WiFi e cila i jep lidhjes tuaj një shtresë të shtuar të kriptimit.

encryption

Farë është një rrjet shtëpiak?

Rrjeti shtëpiak është një grup pajisjesh (si kompjuteri, sistemi i lojërave, printerët dhe pajisjet e lëvizshme) që janë të lidhur në internet dhe njëri-tjetrin.

Mund të lidhet në dy mënyra: A rrjet me tel që përdoret për të lidhur printerët dhe skanerët ose a rrjet pa tel që lidh pajisje si tableta dhe celularë pa tela.

Pse të siguroni një Rrjet Home?

Në rastin e një rrjeti me tela, është mjaft e vështirë për këdo që të hakmirret në sistemin tuaj. Por në kohët moderne sot, të gjithë përdorin Wi-Fi për të lidhur të gjitha pajisjet e tyre në internet.

Shpesh kur njerëzit vijnë, ata kërkojnë një fjalëkalim për të hyrë në Wi-Fi tuaj. Përfundimisht, njerëzit e dinë fjalëkalimin tuaj dhe e përdorin atë për t’u lidhur me ruterin tuaj Wi-Fi sa herë që janë afër, pasi, ndryshe nga rrjetet fizike, sistemet Wi-Fi mund të shtrihen përtej mureve në shtëpinë tuaj.

Sapo fjalëkalimi për hyrje të dalë në botë, nuk është e thjeshtë të kontrolloni se kush mund të hyjë në rrjetin tuaj shtëpiak. Edhe nëse dikush nuk e njeh fjalëkalimin tuaj Wi-Fi, por ju njeh mjaft mirë, ata mund të hakërrasin në sistem dhe të prishin fjalëkalimin tuaj, përsëri duke u dhënë mundësinë e përdorimit të të gjitha pajisjeve të lidhen me atë Wi-Fi.

Pasi të jenë në të, hakerat mund ta përdorin atë për t’ju spiunuar përmes internetit, të përdorin historinë e shfletuesit tuaj për të vjedhur detajet e kartës tuaj të kreditit, t’ju mashtrojnë në instalimin e një programi të dëmshëm të dëmtuar nga keqdashjet ose madje t’ju ridrejtojnë në faqet e padëshiruara për letrat kredenciale..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me