Farë është zbutja e DDoS?

Një sulm i Shpërndarë-Refuzimi i Shërbimit (DDoS) është një nga kërcënimet më shkatërruese në peizazhin e kërcënimeve në internet. Qeveritë, korporatat shumëkombëshe dhe rrjetet private i janë nënshtruar sulmit të DDoS. Ka mënyra të panumërta që sulmet mund të kryhen. Më e keqja nga të gjitha, këto sulme nuk kërkojnë domosdoshmërisht aftësi të ekspertëve si një haker për t’u tërhequr.

Qëllimi i çdo organizate, pavarësisht nga madhësia e saj, duhet të jetë ulja e kërcënimit të këtyre sulmeve. Ashtu si mund të realizohet kjo?

Strategjitë e zbutjes së DDoS.

Për të kuptuar zbutjen e DDoS, së pari duhet të kuptohet sulmi DDoS dhe variantet e tij. E thënë thjesht; një sulm DDoS kërkon të çaktivizojë një rrjet duke e mbingarkuar atë me trafik. Kjo mund të marrë shumë forma, nga paketat e keqformuara që përmbytin a UDP protokoll, për dërgimin e kërkesave të pjesshme HTTP derisa trafiku i ligjshëm të mos jetë më i arritshëm.

Cfare e ben DDoS zbutja kaq e vështirë në ditët e sotme është kompleksiteti i sulmit. Kishte një kohë në të kaluarën që sulmet DDoS synonin vetëm shtresat e sipërme të modelit të Sistemeve të Ndërlidhjes së Hapur (OSI). Shtresa të tilla përfshinin segmentet e transportit dhe rrjetit. Tani, megjithatë, sulmet DDoS kanë evoluar në mënyrë që ata të mund të synojnë nivele më të ulëta (veçanërisht shtresën e aplikimit). Kjo i jep skuadrave blu të SysAdmins dhe sigurimit në internet (ekspertë të orientuar nga mbrojtja) shumë më tepër për t’u marrë parasysh në strategjitë e tyre të zbutjes së DDoS.

Ekzistojnë katër komponentë bazë për çdo strategji të mirë për zbutjen e DDoS. Këto përbërës janë Zbulim, reagim, kurs, dhe Adaptimi. Le të hyjmë në secilën nga këto strategji zbutëse në thellësi.

Zbulim

Faza e parë e strategjisë së zbutjes synon të dallojë se cili trafik është i ligjshëm, dhe anasjelltas, çfarë trafiku është me qëllim të keq. Nuk mund të ketë një situatë në të cilën përdoruesit e pafajshëm po bllokohen nga një uebfaqe rastësisht.

Kjo mund të shmanget duke mbajtur një regjistër të qëndrueshëm IP me listë të zezë adresat. Ndërsa kjo ende mund të dëmtojë përdoruesit e pafajshëm, siç janë ata që përdorin IP-të proxy ose TOR për siguri, ai është ende një hap i parë i duhur. Bllokimi i adresave IP është mjaft i thjeshtë, por është vetëm një pjesë e strategjisë së zbulimit.

Tjetra, në zbulimin e një sulmi DDoS, organizata juaj duhet të dijë se qarkullimi tipik i trafikut çdo ditë. Gjithashtu, ndihmon për të pasur një metrikë në ditët e larta të trafikut, kështu që ka një matje fillestare. Kjo do të ndihmojë për të dalluar nga fluksi anormalisht i lartë i trafikut përkundrejt përvojës së kaluar me një trafik të lartë “legjitim”.

reagim

Nëse zbulimi juaj është i qëndrueshëm, reagimi ndaj një sulmi DDoS në zhvillim duhet të jetë automatik. Kjo ka të ngjarë të kërkojë një shërbim të palëve të treta që specializohet në parandalimin e DDoS. Konfigurimi manual i reaksioneve DDoS nuk rekomandohet më. Arsyeja për këtë është se kriminelët kibernetikë janë mësuar me shumë nga teknikat.

Në një mbrojtje të fortë DDoS, hapi i reagimit do të fillojë menjëherë bllokimin e trafikut me qëllim të keq. Do të kuptojë që fluksi i lartë i trafikut po krijohet nga pajisjet zombie në një botnet. Ky filtrim duhet të fillojë të dobësojë sulmin. Përgjigja varet nga aftësitë e ofruesit. Në mënyrë ideale, shërbimi i mbrojtjes do të përdorë një kombinim teknikash në metodologjinë e tij. Përveç përmendur më parë Lista e zezë e IP, duhet të jetë aftësia për të inspektuar paketat, si dhe të përfshihet në kufizimin e normës.

kurs

Routing merr trafikun e mbetur që nuk mund të trajtohet në fazën e reagimit automatik. Qëllimi është të prishni trafikun dhe ta mbani larg nga serverët në shënjestër. Ekzistojnë dy strategji kryesore të kursit.

E para nga këto është Kurs i DNS. Kjo është me të vërtetë efektive vetëm me sulmet DDoS që synojnë shtresën e aplikimit të modelit OSI. Farë do të thotë kjo është që, edhe nëse maskoni adresën tuaj të vërtetë të IP-së, sulmi do të vazhdojë të jetë i suksesshëm. DNS Routing detyron trafikun dashakeq që të ri-drejtohet te shërbimi juaj mbrojtës “gjithnjë i ndezur” DDoS. Do të marrë ngarkesën e sulmit, duke lejuar kështu vetëm trafik të ligjshëm për të hyrë në server. Kjo bëhet duke ndryshuar rekordin CNAME dhe A. Rekordi A tregon për një adresë specifike IP, ndërsa CNAME krijon një emër tjetër për të njëjtën adresa IP.

Strategjia e dytë e rrugëzimit quhet Protokolli i Protokollit të Kufirit të Kufirit. Ky konfigurim manual që detyron të gjithë trafikun me qëllim të keq, i cili po synon shtresën e rrjetit, te ofruesi juaj i lehtësimit. Do të detyrojë që trafiku DDoS të eleminohet, të paktën, në pjesën më të madhe. Siç u përmend më parë, një konfigurim manual ka problemet e tij. Isshtë më i ngadaltë, dhe si rezultat, mund të lejojë që trafiku me qëllim të keq të arrijë në serverin e synuar.

Adaptimi

Kjo është pak a shumë një analizë pas vdekjes së një sulmi DDoS. Shtë pjesa e strategjisë së zbutjes që kërkon të mësojë se çfarë është bërë si në mënyrë korrekte ashtu edhe në mënyrë jo korrekte. Kjo do të thotë të analizoni burimin e sulmit, të shikoni se çfarë është lejuar përmes, duke u përpjekur të konstatoni se sa shpejt janë vendosur mbrojtjet, dhe më e rëndësishmja, si ta parandaloni këtë sulm me 100 përqind efektivitet në të ardhmen.

Zbutja e DDoS është e ndërlikuar. Ndërsa sulmet vazhdojnë të evoluojnë, siguria në internet, fatkeqësisht, do të mbetet gjithmonë një hap prapa. Askush nuk mund të luftojë një armik; ata ende nuk e kuptojnë. Vetëm pas një sulmi të ri sipërfaqet vektoriale mund të ndërtohen mbrojtje. Megjithatë, zbatimi i teknikave të forta të zbutjes DDoS mund të kursejë organizatën tuaj një pjesë të madhe të kohës dhe parave të humbura të mundshme.

Mësoni më shumë rreth DDoS

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me