Isfarë është nuhatja e paketave dhe si funksionojnë sniffers paketat?

Kur paketat e të dhënave kapen ose ‘sniffed’ përmes një rrjeti kompjuterik, kjo është ajo që ne i quajmë Kërcitje e paketave.

Sniffers Packet, nga ana tjetër, janë mjetet e përdorura nga teknikët për të diagnostikuar problemet që lidhen me rrjetin. Sidoqoftë, mjetet mund të keqpërdoren lehtësisht duke përfunduar në një shkelje të palëve të treta.

IMG

Shko te…

Sniffing Packet – Shpjegohet

Kur transferoni të dhëna te dikush, ato ndahen në njësi të vogla të quajtura pako të të dhënave. Këto pako të të dhënave udhëtojnë përgjatë rrugës së rrjetit dhe arrijnë marrësin në formën e tij origjinale. Ashtu si përgjimi, gjatë këtij procesi, paketat e të dhënave mund të komprometohen nga një palë e tretë. Kjo quhet Kërcitje e paketave.

Përdorimet e nuhatjes së paketave

Nuhatje pako ka shumë përdorime legjitime. Inxhinierët e rrjetit mund ta përdorin atë për të diagnostikuar dhe zgjidhur problemet e rrjetit ose për të mbledhur statistika në lidhje me punën e një rrjeti të caktuar. Me privilegjet e duhura, gjithashtu u jep atyre një pamje të detajuar se si pajisjet e lidhura me një rrjet komunikojnë me njëra-tjetrën, dhe kështu është e paçmueshme kur bëhet fjalë për vendosjen e protokolleve të forta të sigurisë dhe encryption në mjediset e korporatave.

megjithatë, Kërcitje e paketave gjithashtu ka më pak përdorime të pafajshme. Për shkak se teknika është një mënyrë kaq e fuqishme për të hyrë në trafikun e rrjetit, duke përfshirë të dhëna të ndjeshme dhe konfidenciale, ajo gjithashtu është bërë pjesë e manualit standard të mjeteve të hakerave.

Sniffers pako

Sniffers pako janë mjetet ose programi i paketimit të paketave që përdoren për të kryer nuhatje të paketave. Të dy llojet e sniffers pako janë; filtruar dhe pa filtër, ku filtrohet është ai ku mblidhen vetëm pako specifike të të dhënave duke lënë disa informacione dhe qenia e piltëruar ku janë mbledhur të gjitha paketat e të dhënave.

Me ndihmën e një Packet Sniffer, një sulmues mund (potencialisht) të lexojë të gjitha informacionet që kalohen nëpër një rrjet. Kjo përfshin përmbajtjen e postave elektronike, fjalëkalimet dhe informacionet e mundshme madje edhe financiare. Bërja e kësaj kërkon që një sulmues të ketë privilegjet e duhura, natyrisht, por këto shpesh mund të merren duke përdorur një shumëllojshmëri të mjeteve të tjera të hackimit, siç është një njeri në sulmin e mesëm.

Si të mbroni veten kundër nuhatjes së paketave

Mënyra më e mirë për të parandaluar përgjimin e paketave tuaja është të përdorni një Rrjet Virtual Privat (VPN). VPN funksionojnë duke krijuar një ‘tunel’ të koduar midis pajisjeve tuaja dhe faqeve të internetit që vizitoni. VPN-të më të mira përdorin protokolle të kriptimit të shkallës ushtarake që sigurojnë që askush, madje as qeveria, nuk mund të lexojë paketat që dërgoni dhe merrni.

Si funksionojnë sniffers pako?

Gjëja e parë për të kuptuar është se Packet Sniffers vijnë në një larmi llojesh dhe formash. Në mjediset e korporatave, inxhinierët e rrjetit kanë një nevojë të ligjshme për të kuptuar funksionimin e rrjeteve që ata kujdesen, dhe ata kryesisht kanë qasje fizike në pajisjet e rrjetit. Në këtë rast, Packet Sniffers në përgjithësi janë pjesë me pajisje të vetme që janë instaluar direkt në nyjet e rrjetit.

Lloje të tjerë të Packet Sniffer janë në dispozicion. Disa nga llojet më të rrezikshëm janë sniffers të bazuar në softuer që mund të kandidojnë në një laptop standard. Këto përdorin pajisjen e rrjetit të siguruar në kompjuterë konvencionale dhe e kthejnë këtë në një mjet të fuqishëm për të dëgjuar gjithçka që ndodh në një rrjet.

Sniffers Packet mund të mbledhë shumë lloje të të dhënave. Një sniffer tipik do të jetë në gjendje të përgjojë:

 • Portet që përdoren nga secili përdorues
 • Trafiku në internet (HTTP, HTTPS)
 • Trafiku i postës (IMAP, POP3, SMTP)
 • Trafiku i transferimit të skedarëve (FTP, P2P)
 • Trafiku i infrastrukturës (DHCP, DNS, ICMP, SNMP)
 • Kontrolli i largët (RDP, SSH, VNC)
 • Trafiku tjetër UDP dhe TCP

Në një rrjet me tela, sa nga këto të dhëna mund të mblidhen varet nga struktura e rrjetit.

Në një rrjet pa tel, Packet Sniffers zakonisht kanë vetëm një qasje në një kanal.

Kush mund të përdorë sniffers pako?

Agjencitë qeveritare

Në mënyrë ideale, Agjencitë qeveritare përdorin Packet Sniffing për të siguruar sigurinë e të dhënave, për të ndjekur të dhënat e një organizate ose për të monitoruar trafikun e internetit.

Bizneset dhe Agjencitë e Reklamimit

Bizneset dhe Agjencitë e Reklamimit mund të përdorin Packet Sniffing si një burim për t’i bërë të disponueshëm reklamat e tyre për më shumë njerëz që surfojnë në internet, të analizojnë sjelljet e tyre dhe të ndryshojnë shijet dhe preferencat e tyre..

ISP (Ofruesit e Shërbimit të Internetit)

ISP-ja juaj ndjek aktivitetin tuaj në internet për të parë nëse po përpiqeni të përdorni ndonjë përmbajtje me qëllim të keq ose duke përdorur më shumë bandwidth, atë që keni paguar.

FAQs

A është nuhatja e paketave të paligjshme?

Padyshim që mund të përdorni një Sniffer Packet në një rrjet që posedoni, siç është rrjeti Wi-Fi i shtëpisë tuaj. Nëse po mendoni të përdorni një Sniffer Packet në një rrjet publik, këshillat më të mira nuk janë, megjithatë, varet nga ligjet që mbizotërojnë në vendin tuaj.

Cilat mjete softuerike përdoren zakonisht në Packet Sniffing?

Sniffer Packet më i popullarizuar është Wireshark, i cili më parë ishte i njohur si Ethereal, megjithëse ka shumë mundësi të tjera në dispozicion.

Po përdor një VPN ilegale?

Në shumicën dërrmuese të vendeve, përdorimi i një VPN është plotësisht i ligjshëm, dhe madje rekomandohet nëse jeni duke punuar me informacion kritik ose të ndjeshëm.

E thënë kjo, nëse po udhëtoni, ia vlen të kontrolloni nëse vendi ku jeni në të lejon të përdorni VPN tuaj: është më mirë të jesh i sigurt se sa i vjen keq.

Këtu janë disa udhëzues të tjerë për kërcënimet WiFi:

Shikoni udhëzuesit tanë të tjerë për të siguruar që ju mund të dalloni llojet e tjera të sulmit.

 • Sulmi Binjak i keq
 • VPN dhe Njeriu në Sulmin e Mesëm Udhëzues
 • Udhëzues për Parandalimin e Rrëmbimit të Sesioneve
 • DNS Spoofing
 • Udhëzues WiFi Pineapple
 • Kim Martin
  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me