Farë është një adresë IP private?

Adresa IP private është një adresë e Protokollit të Internetit që u është caktuar pajisjeve të shtëpisë suaj, si një printer, TV i zgjuar dhe të tjerët. Adresat IP private komunikojnë me njëra-tjetrën dhe nuk komunikojnë në një rrjet më të gjerë.

Adresa IP private dhe publike

Farë është një adresë IP?

Një adresë e Protokollit të Internetit, e njohur zakonisht si një adresë IP, është një adresë unike numerike që i është caktuar secilës pajisje të vetme që kërkon internet, siç janë kompjuteri, printeri, çelsat inteligjentë, ruterët e internetit ose çdo pajisje tjetër që është pjesë e internetit. rrjet.

Mendoni për një adresë IP si karburanti që fuqizon makinën; pa këtë karburant; nuk do të mund të rrethohesh. Meqenëse adresat IP janë natyrore koherente, ato mund të ndryshojnë. Pa një adresë IP, ju jeni praktikisht jashtë rrjetit.

Farë është një adresë IP private?

Një adresë IP private i caktohet posaçërisht një pajisjeje në një rrjet të kontrolluar dhe nuk është lehtësisht e arritshme në internet. Me një adresë IP private, të gjitha pajisjet e caktuara që IP private të veçantë do të jenë në gjendje të komunikojnë me njëri-tjetrin.

Si funksionon Adresa IP private?

Për t’i lehtësuar gjërat, le të marrim një shembull të pajisjeve të lidhura në rrjetin tuaj shtëpiak. Si pjesë e epokës moderne teknologjike, ju me siguri keni një smartphone, dhe ndoshta një kompjuter desktop ose një laptop, dhe të gjitha këto pajisje lidhen me internetin përmes ruterit qendror të shtëpisë tuaj.

Për t’i lehtësuar gjërat, le të marrim një shembull të pajisjeve të lidhura në rrjetin tuaj shtëpiak. Si pjesë e epokës moderne teknologjike, ju me siguri keni një smartphone, dhe ndoshta një kompjuter desktop ose një laptop, dhe të gjitha këto pajisje lidhen me internetin përmes ruterit qendror të shtëpisë tuaj.

Ju mund të kërkoni, cila është qëllimi i të pasurit një IP publik dhe një IP privat? Pyetje interesante. Pajisjet e lidhura në rrjetin tuaj shtëpiak mund të komunikojnë me lehtësi me njëri-tjetrin duke përdorur adresën e tyre private IP. Ndërsa, ruteri do të përdor adresën e caktuar të IP publike për të ndihmuar komunikimin me pjesën tjetër të botës përmes internetit.

Do të thotë që kur të lidheni me internet, adresat tuaja private IP do të mbeten të fshehura, dhe vetëm adresa IP publike e ruterave është e dukshme.

Në thelb, një adresë IP private është një adresë IP jo-Internet që qëndron në shtëpi në një rrjet brenda. Kjo do të thotë që pajisjet e rrjetit, siç janë ruterët caktojnë adresa private IP.

Gama e adresave IP private

 • 10.0.0.0 deri 10.255.255.255
 • 172.16.0.0 deri 172.31.255.255
 • 192.168.0.0 deri në 192.168.255.255

Si të gjeni adresën tuaj private IP

 1. shtyp Fito + R dhe lloji cmd në fushë.
  Hapi 1: Shkruani CMD
 2. shtyp hyj për të hapur Urdhër komandimi.
  Hapi 2: Shkruani komandën e shpejtë
 3. lloj ipconfig dhe shtypni hyj. Do të shihni një informacion të listës në lidhje me lidhjen tuaj të rrjetit.
  Hapi 3: Shkruani ipconfig për adresën ipv4

Cila është nevoja për një adresë IP private?

Kur një adresë IP publike është mënyra e vetme për t’u lidhur me internetin, pse i duhet një IP private? Një, që pajisjet e brendshme të komunikojnë me njëra-tjetrën, për shembull, ju dërguat një faqe nga smartphone tuaj për të shtypur në printerin tuaj. Dy, IP private nuk marrin një hapësirë ​​publike të adresave IP.

Ashtu si ka një furnizim të kufizuar me ujë të pijshëm të pijshëm, koncepti i IP funksionon në një mënyrë të ngjashme. Me një sasi të kufizuar të IP-ve, IP-të private krijojnë rrugë për IP publike në mënyrë që gjithnjë e më shumë rrjete të internetit të instalohen pa kompromentuar për disponueshmërinë.

Le të marrim një shembull për të kuptuar më mirë. Thuaj që keni një ruter të rregullt në një rrjet shtëpiak. Pothuajse të gjithë ruterët në shtëpi dhe zyra në të gjithë botën kanë një strukturë të ngjashme të adresave IP siç janë 192.168.1.1, dhe më tej ata caktojnë 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4 kështu me radhë dhe kështu me radhë në një numër të shumta pajisjesh të lidhura me ruteri.

Ju mund të kërkoni, IP-të private nuk përkojnë me IP-të e rrjeteve të tjera? Me pak fjalë, jo, pasi nuk bën ndonjë ndryshim në sa ruter përdorin të njëjtën adresë, 192.168.1.1. Dhjetra pajisje mund të lidhen brenda këtij rrjeti të veçantë dhe të ndajnë të njëjtën adresë IP me përdoruesit e rrjeteve të tjera pasi ato nuk po bashkëveprojnë drejtpërdrejt me njëri-tjetrin.

Përndryshe, pajisjet me IP private të caktuar nga ruteri përdorin adresën e IP publike të ruterit për të interpretuar kërkesat e tyre dhe për të ndihmuar në lehtësimin e komunikimit me adresat IP të tjera publike dhe në fund të fundit mundësinë e ndërveprimit me pajisjet e tyre.

Mendoni për këtë në këtë mënyrë, ju po e lexoni këtë me ndihmën e IP private të pajisjes suaj si pajisje, (një laptop, smartphone, ose ndonjë tjetër), e keni kërkuar këtë faqe përmes një IP publik, një ruteri, dhe më pas ju uli këtu.

Pajisjet e mundësuara nga interneti, si laptopë, desktop kompjuterë, smartphone, tablet dhe të tjerë që funksionojnë brenda rrjeteve private në të gjithë botën mund të përdorin një adresë IP private me gati asnjë kufizim, gjë që nuk është rasti për adresat IP publike.

Adresat private IP gjithashtu ofrojnë një mënyrë për pajisjet që nuk kanë nevojë për kontakt me internet, si serverët e skedarëve, printerët, etj., Për të komunikuar ende me pajisjet e tjera në një rrjet pa u ekspozuar drejtpërdrejt në publik.

Kjo eshte e gjitha. Tani që e keni kuptuar, e dini se sa e lehtë ishte të kuptoni konceptin dhe funksionimin e adresave IP private.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me