Farë është kriptimi dhe si funksionon?

Botuar: 15 korrik 2019

Kriptimi është procesi i bërjes së të dhënave tuaja private të palexueshme për përdoruesit e paautorizuar. Ja pse ju duhet të enkriptoni të dhënat tuaja:

1. Mbrojtje nga hakmarrja, vjedhjet e identitetit, etj.

2. Siguroni shfletimin e internetit në çdo rrjet

3. Anonimiteti kundër mbikëqyrjes së qeverisë, dhe më shumë

Farë është Kriptimi

Farë është Kriptimi?

Kriptimi ka luajtur rolin e tij që nga viti 700 para Krishtit. Ushtria Spartane e përdori atë për të transmetuar mesazhe të ndjeshme në shirita lëkure gjatë luftërave. Në 1467, Alberti Cipher ndryshoi rrjedhën e kriptimit. Ai përfshinte alfabete dhe rotacione të ndryshueshme, duke e bërë të vështirë për të deshifruar mesazhe të koduara.

Shpejt kriptimi u bë mediumi më i përdorur për të dërguar mesazhe gjatë kohërave të luftës. Kriptimi ndihmoi në vështirësimin e leximit të mesazheve nga armiqtë. Lindja e Enigma Machine reformoi rrjedhën e komunikimit në një mënyrë të sigurt. Gjithë sa duhej ishte një mënyrë për ta deshifruar dhe lexuar menjëherë nga marrësi. Mënyra për të deshifruar shpesh është referuar si çelës Decryption, Privateelës privat dhe keyelës Sekret.

Pavarësisht se janë mijëra vjet të vjetra, teknologjia e kriptimit nuk është ende e vjetëruar. Në fakt, ajo është ende një nga pjesët më të përparuara të teknologjisë moderne. Teknologjia moderne është shumë e fortë! Edhe agjensitë e mëdha të mbikëqyrjes, të tilla si FBI nuk mund të deshifrojnë ose të fshehin shifrimin. Kjo falë evolucionit të vazhdueshëm të teknologjisë gjatë viteve të kaluara.

Me përparimet në teknologji, përqendrimi u zhvendos drejt hakmarrjes në internet. Kjo është aty ku krijohet kriptimi për të mbrojtur të dhënat e përdoruesve.

Hakerët dhe kriminelët kibernetikë punojnë tërë kohën për të kapur të dhënat tuaja private. Me kriptim, të dhënat tuaja shndërrohen në kode. Mesazhi i koduar mund të bëhet kuptimplotë vetëm pasi të merret nga marrësi i synuar.

Si funksionon kriptimi?

Kriptimi përdor një çelës të sigurt për kriptimin dhe deshifrimin. Dërguesi dhe marrësi duhet të ndajnë çelësin e përbashkët për të deshifruar dhe kuptuar informacionin. Pa çelësin e enkriptimit, të dhënat nuk kanë asnjë vlerë për një haker që e fitoi atë disi.

si funksionon kriptimi i vpn

Në kriptim, një algoritëm scrambles të dhënat tuaja dhe i kthen ato në një formë gibberish. Më pas kërkohet një çelës për të kuptuar atë informacion.

Kriptimi ishte një mjet i mahnitshëm për komunikim privat në të kaluarën. Sot, kriptimi luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e trafikut tonë në internet. Me kriptim, të dhënat që ne dërgojmë ose marrim janë të fshehura në tunele specifike. Tunelet mbrojnë të dhënat. Për më tepër, ai nuk lejon spiunët dhe hakerët të shikojnë ose të hyjnë në të.

Kur përdorni këto protokolle VPN, paketat e të dhënave rishkruhen në një format të koduar. Megjithëse, kjo mund të ndikojë në shpejtësinë tuaj të VPN. Por akoma siguron që paketat tuaja të të dhënave mbeten të sigurta në çdo kohë.

Llojet e shifrimit

Kriptimi mbron postat elektronike, transaksionet bankare dhe mesazhet në internet. Shtë mënyra më e mirë për të mbrojtur të dhënat tuaja në internet nga spiunë dashakeq, hakerë dhe kriminelë në internet. Në botën e sotme dixhitale, integriteti i kriptimit përcaktohet nga madhësia kryesore e kriptimit. Ekzistojnë shumë lloje të kriptimit. Ai përfshin kriptimin simetrik të çelësit, i cili përdor algoritmin simetrik dhe kriptimin asimetrik. Pavarësisht se sa algoritme të forta mund të jenë, ato janë të ndjeshme ndaj forcave brutale, sulmeve DDoS, etj..

Riparimi i të dhënave mund të zgjasë një mijëvjecar, përparimet matematikore mund të ulen këto kohë. Kjo është arsyeja pse informacioni dhe informacionet e tjera private duhet të mbahen të sigurta për një periudhë më të gjatë kohore. Këtu janë llojet e kriptimit dhe pikat e forta të tyre:

Standardi i Kriptimit të të Dhënave (DES)

DES, popullor në vitet 1970, siguron kriptim të çelësave 56-bit. Ajo u përdor nga qeveria amerikane, si dhe bizneset. Lloji i kriptimit është i vjetëruar. Por, ajo ende përdoret në shumë produkte tregtare. Dhe, konsiderohet e pranueshme për aplikacione më të ulëta të sigurisë.

RC4, RC5 dhe RC6

Ky është një algoritëm i enkriptimit i zhvilluar nga RSA. RSA është aplikacioni i parë tregtar për kriptografinë e çelësave publik. Që atëherë, shumë zhvillime janë prezantuar për ta bërë atë më të fortë dhe për të rregulluar defektet. Versioni aktual, RC6, lejon deri në madhësinë e çelësit 2,040-bit dhe madhësinë e bllokut të ndryshueshëm deri në 128 bit.

AES

AES, si standard i Avancuar i Kriptimit, është algoritmi më i përdorur gjerësisht i kriptimit. Lindja e AES ishte për shkak të një kombinimi të përpjekjeve nga ekspertë kryesorë të sigurisë në internet. AES ka jetuar me shpejtësi deri në reputacionin e saj si standardi më i sigurt dhe më i mirë për kriptim.

Ajo ofron deri në një çelës shifrimi 256-bit. Moreshtë më se e mjaftueshme për t’i bërë ballë çdo përpjekjeje ndërhyrjeje. PureVPN përdor një shifrim të rreptë AES 256-bit të shkallës ushtarake për konfidencialitet të lartë të informacionit të përdoruesve.

Twofish

Twofish është një shifër bllokimi simetrik i çelësit në kriptografi. Ka një madhësi blloku rreth 128 bit dhe madhësi kyçe deri në 256 bit. Twofish është i lidhur ngushtë me shifrin bllok, Blowfish, në shumë mënyra.

Karakteristikat dalluese të PureVPN përfshijnë S-kutitë e para-llogaritura nga çelësat dhe një program të ndërlikuar të tasteve.

Dyfishtë merr hua elemente nga modelet e tjera. Twofish gjithashtu ka një strukturë të Feistel si DES. Twofish gjithashtu është duke përdorur një matricë të Ndarjes maksimale nga distanca. Isshtë shumë i dobishëm për sigurinë.

Si të mbroni të dhënat duke përdorur Encryption?

Kriptimi mund të shkojë shumë larg në mbrojtjen e informacionit tuaj kundër subjekteve me qëllim të keq. Ndërsa ekzistojnë shumë kërcënime në internet, kriptimi siguron siguri 24/7.

Në qoftë se nuk jetoni në një shpellë, do të jeni të vetëdijshëm për skandalin që shpalosi disa vjet më parë. Kjo është kur FBI erdhi në kundërshtim me Apple. Arsyeja ishte forca e jashtëzakonshme e enkriptimit. Kur një pajisje iPhone u kodua, madje edhe tërë forca e FBI nuk mund ta zhbllokonte.

Këtu janë situatat kur kriptimi do të varet nga reputacioni i tij:

kriptimi i vpn

Mbrojtja e të dhënave të ndjeshme nëse vidhen

Në një rast kur pajisja juaj është vjedhur, kriptimi do ta ndalojë hyrjen e kriminelit në të. Ai do t’i ndalojë ata të ngrejnë pajisjen tuaj përmes informacionit tuaj të ndërlikuar. Këto mund të përfshijnë detajet tuaja financiare, fjalëkalimet, fotot, etj.

ndarja e të dhënave të ndjeshme

Ruajtja ose ndarja e të dhënave të ndjeshme në internet

Supozoni, ju keni të dhëna të ndjeshme, siç janë dokumentet e taksave, numri i sigurimeve shoqërore, etj … Po i ndani me një organ qeveritar ose ndonjë agjenci tjetër. Duke përdorur kriptimin, do të jeni në gjendje të siguroni transferimin e të dhënave të tilla të ndjeshme. Ai gjithashtu do ta mbajë atë të sigurt nga kriminelët në internet.

siguruar të dhëna biznesi

Mbrojtja e regjistrave të biznesit

Shumë biznese tregtare dhe shtëpiake përdorin encryption. Ata e bëjnë atë për të siguruar sekretet e biznesit të tyre kundër konkurrencës së tyre. Ai përfshin flukset e parave, të ardhurat për aksion dhe përparimet në kërkime dhe zhvillim. Kriptimi do të sigurojë rrjedhën e komunikimit dhe skedarëve të ndarë me bashkëmoshatarët.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me