Dita e sigurt e Internetit 2020

Kjo ditë më e sigurt e internetit, le ta bëjmë Internetin një vend më të mirë duke ndryshuar mënyrën se si ne veprojmë, bashkëveprojmë dhe bashkëveprojmë në internet!
PureVPN po u mundëson përdoruesve të saj të dhurojnë 12 llogari mujore për të dashurit për çdo regjistrim në këtë ditë më të sigurt të internetit.

IMG

 • histori
 • SID 2020
 • Përmbledhje e vitit 2019
 • ortakëri
 • Ndërgjegjësimi i SIDA-s
 • Këshilla të sigurisë
 • çështjet
 • Mbrojtja e fëmijëve
 • mbrojtje

Historia e ditës më të sigurt të internetit

Dita e Sigurt e Internetit, e quajtur gjithashtu SID, është një iniciativë globale – e koordinuar nga rrjeti i përbashkët Insafe / INHOPE. Nisma synon të edukojë fëmijët në lidhje me sigurinë në internet dhe të ndezë një bisedë më pak për kufirin për përdorimin e përgjegjshëm të teknologjisë. Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth rëndësisë së kësaj dite dhe çfarë mund të bëni për ta bërë çdo ditë më të sigurt.

Në UK, Dita e Internetit më e Sigurt koordinohet nga Qendra e Internetit më e Sigurt në Mbretërinë e Bashkuar çdo vit, që është një partneritet midis tre bamirësive kryesore: Fondacioni i Shikimit të Internetit, South West Grid për Mësim dhe Childnet International.

Qindra vende jashtë Evropës gjithashtu festojnë ditën. Koncepti i Dita e Internetit më e Sigurt Komitetet u prezantuan në vitin 2009, për ta bërë ngjarjen me të vërtetë globale. Yeardo vit që nga atëherë, Dita e Internetit më e Sigurt i kishte lejuar prindërit të ndihmojnë fëmijët e tyre të mbeten të sigurt nga rreziqet e shumta që qarkullojnë në Internet.

më të sigurt-internet-ditor

DITA E SIGURTE E INTERNETIT

Dita do të vëzhgohet më tutje E Martë, 11 Shkurt, në vitin 2020. Tema e këtij viti është “Së bashku për një internet më të mirë”. Në të vërtetë, ne të gjithë duhet të luajmë rolin tonë për të siguruar që ne vazhdojmë të gëzojmë avantazhet e panumërta që kemi në dispozicion, falë Internetit, por pozitivisht, me përgjegjësi dhe në mënyrë të sigurt.

Interneti është pa dyshim teknologjia më shkatërruese ndonjëherë. Ajo ka fshirë distancat fizike dhe na ka mundësuar të komunikojmë dhe bashkëveprojmë me njerëz mijëra milje larg, duke hapur një botë krejt të re të mundësive për rininë e sotme.

Sidoqoftë, ndërsa ka bërë jetën tonë më të lehtë në mënyra të panumërta, lidhja e vazhdueshme gjithashtu na lë të prekshëm dhe të ekspozuar ndaj një sërë kërcënimesh që rri në internet. Nga phishing dhe ransomware deri te sulmet në internet dhe vjedhjet e identitetit, peizazhi i kërcënimit jo vetëm që po evoluon, por gjithashtu po rritet në ashpërsi me kohën.

Dita e Sigurt e Internetit paraqet një mundësi shumë të nevojshme për të përhapur vetëdijen për rreziqet që lidhen me botën dixhitale, dhe fuqizimin e të rinjve dhe të moshuarve për të shfrytëzuar sa më shumë internetin duke mbetur i sigurt.

të sigurt-ditë-2020

Pikat kryesore të ditës më të sigurta në internet 2019

Si e festoi PureVPN SID 2019

Ne i kërkuam të gjithëve të bëjnë përpjekjet e tyre në përkrahjen e Ditës së Internetit më të Sigurt dhe se çfarë kërkon, duke u përfshirë në fushatën tonë SID. Ne u përulëm nga një përgjigje pozitive nga qindra pjesëmarrës.

PureVPN u bashkua me Safer Internet Day për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me rreziqet që rri në internet dhe pse të gjithë në internet, pavarësisht nga mosha e tyre, duhet të sigurojnë gjurmët e tyre dixhitale.

Ata që kanë rishikuar postimet zyrtare të SID nga PureVPN u janë dhënë llogari falas VPN për të ndarë në mesin e miqve dhe familjes së tyre. Një internet më i sigurt do të thotë më i sigurt!

ajo-është-sid-2020-festimet-PureVPN

Farë është Interneti më i Sigurt?

Një internet më i sigurt është ai ku dikush, pavarësisht se kush janë dhe nga vijnë, kanë sigurinë në internet për tu shprehur hapur. Internet pa kufij për të gjithë dhe intimitetin në internet për të respektuar të drejtat e atyre që preferojnë anonimitetin në internet.

PureVPN Partnerë me Qendër më të Sigurt të Internetit

Ashtu si vitin e kaluar, PureVPN – një mbështetës zyrtar i SID – është bashkuar me Qendrën e Internetit më të Sigurt në Mbretërinë e Bashkuar për të përhapur mesazhin e Ditës më të Sigurt të Internetit.

Ne do të krijojmë dhe shkëmbejmë burime të dobishme për të luftuar kërcënimet më të zakonshme në internet.

Gjithashtu, ne jemi duke marrë parasysh edhe një herë metodën e dhuratave / dhuratave për të inkurajuar individët të bashkohen në bisedë dhe të forcojnë dialogun rreth sigurisë së Internetit.

sid-ortakëri-PureVPN

Pse është ndërgjegjësues për sigurinë në internet?

Edhe pse Interneti ka fuqizuar dhe përshpejtuar avancimet në pothuajse çdo gjë që mund të imagjinohet, ai gjithashtu na ka ekspozuar ndaj një larmie kërcënimesh në internet si vjedhje identiteti, inxhinieri sociale, sulmim në internet, ransomware, shfrytëzim të fëmijëve dhe mashtrim, ndër të tjera.

Me kaq shumë të dhëna tona të disponueshme në internet, të qenit i sigurt në internet nuk është zgjidhje. Shtë e domosdoshme Hapi i parë drejt sigurisë në internet është të jesh i vetëdijshëm për llojet e ndryshme të kërcënimeve dhe dobësive që bien në internet dhe si mund t’i ndihmoni fëmijët tuaj të mos bien viktimë e tyre.

pse-të sigurt-internet-ditore-është-thelbësore-2020-PureVPN

Këshilla për sigurinë e Internetit për të qëndruar të sigurt në internet

Në PureVPN, ne ju ndihmojmë në mënyrë aktive që t’ju mbroni kur bëhet fjalë për sigurimin e të dhënave tona. Në fund të fundit, ne jetojmë dhe thithim siguri dhe intimitet! Megjithatë, ne e kuptojmë se kjo nuk mund të jetë rasti për të gjithë.
Kështu që, në këtë ditë më të sigurt të internetit, në vend që t’ju kujtojmë për të mbrojtur lidhjen tuaj të internetit me një VPN (të cilën ju duhet plotësisht), ne do t’ju ofrojmë këshilla për sigurinë e Internetit për të ndjekur dhe mbrojtur veten në internet!

 1. Gjithmonë shkarkoni softuer dhe aplikacione nga ofruesit e autorizuar për të shmangur mundësinë e instalimit të softuerit mashtrues.
 2. Mbajeni informacionin tuaj personal jashtë Internetit dhe vetëm vetvetes, pasi ato mund të jenë të vlefshme për ata që duan ta shfrytëzojnë atë.
 3. Vendosni fjalëkalime të forta për të mbajtur të sigurtë llogaritë tuaja në internet – përdorni një përzierje numrash, simboleve, shkronjave të mëdha dhe shkronjave të vogla.
 4. Mbyllni telefonin tuaj me një fjalëkalim, PIN, ose modelin e shkyçjes për të mos lejuar cilindo të hyjë në të dhënat tuaja private.
 5. Llogaritë e tua të mediave sociale duhet të jenë private në atë pikë sa që vetëm miqtë dhe familjarët e tu mund të shohin gjithçka rreth jush. Vendosni kontrollet e intimitetit duke kërkuar “Opsione” ose “Cilësimet”.
 6. Asnjëherë mos i besoni askujt në Internet, pavarësisht nëse ata paraqesin mikun tuaj. Nuk është e sigurt!
 7. Punoni Autentifikimin me Dy Faktorë kudo që të jetë e mundur për të shtuar një shtresë shtesë sigurie në llogaritë tuaja në internet!
 8. Bëhuni të menjëhershëm kur bëhet fjalë për azhurnimin e Sistemit tuaj Operativ dhe softverit për të parandaluar që kriminelët kibernetikë të përfitojnë nga boshllëqet për të fituar aksesin në kompjuterin tuaj ose në celular..
 9. Shmangni përdorimin e rrjeteve publike Wi-Fi siç janë ato në kafene apo restorante pasi ato janë në vetvete të pasigurt.
 10. Përdorni një program për menaxhimin e fjalëkalimeve për të ruajtur fjalëkalimet tuaja dhe për t’i mbajtur ato larg nga hakerret.

SID-sigurisë-tips-2020

Cilat çështje të sigurisë së Internetit po i hasim sot?

  Më poshtë janë disa nga çështjet më të zakonshme të sigurisë në internet me të cilat ndeshemi sot:

  Rreziqet e sigurisë së informacionit

 • malware: Softuer me qëllim të keq që është krijuar për të mbledhur informacione personale pa pëlqimin e përdoruesit, të tilla si viruse, spyware, krimba, Trojans, ransomware, etj.
 • phishing: Një lloj mashtrimi ku kryesi përpiqet të sigurojë të dhënat e ndjeshme të viktimës duke pretenduar se është një kompani ose një person legjitim. Shpesh bëhet përmes mesazheve të rreme, postave elektronike ose faqeve të internetit.
 • Mashtrime në internet: Skemat e krijuara për të mashtruar individët për paratë e tyre ose detajet personale, siç janë informacionet e llogarisë bankare përmes premtimeve të rreme, mashtrimeve, etj.
 • Rreziqet e sigurisë personale

 • cyberbullying: Përdorimi i mjeteve elektronike si posta elektronike, mesazhet e çastit dhe media sociale për të ngacmuar ose kërcelluar një individ ose grup.
 • Përmbajtja fyese / e pahijshme: Uebfaqe që përmbajnë përmbajtje të qartë, fyese ose shqetësuese që mund të mos jenë të pëlqyeshme të përdoruesit.
 • Cyberstalking: Një krim në të cilin sulmuesi vazhdimisht frikëson ose ngacmon një viktimë duke përdorur mjete elektronike si mesazhe të menjëhershme, email ose mesazhe të postuara në grupe diskutimesh ose në faqet e internetit.
 • Predation Online: Akti i shfrytëzimit të adoleshentëve ose fëmijëve të cenueshëm për qëllime abuzive ose seksuale.
 • Sextortion: Një lloj shfrytëzimi ku imazhet seksuale ose informacionet përdoren për të zhvatur para ose favore seksuale nga viktima.
 • Vjedhjet e identitetit: Një krim ku një imponues merr pjesë kryesore të informacionit personal si detajet e llogarisë suaj bankare ose numrat e Sigurimeve Shoqërore për t’ju dëmtuar dhe për të kryer mashtrim.
 • Përgjim Wi-Fi: Një metodë e përdorur nga kriminelët në internet për të “dëgjuar” në trafikun tuaj Wi-Fi dhe për të vjedhur të dhënat e transmetuara përmes rrjetit.
 • spamming: Përdorimi i sistemeve të mesazheve elektronike, siç janë postat elektronike për të dërguar mesazhe me shumicë të padëshiruar (spam), i cili hap derën për phishing, malware dhe kërcënime për privatësinë tuaj.
 • ransomware: Një lloj malware që bllokon kompjuterin ose skedarët tuaj dhe kërkon një pagesë shpërblyese për ta zhbllokuar atë.

Këshilla për sigurinë e Internetit për të mbrojtur fëmijët tuaj kundër:

 • cyberbullying
 • Përmbajtja fyese
 • Cyberstalking
 • Predation Online

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të ndihmuar fëmijët tuaj kundër sulmit në internet

 1. Jini të zgjuar për ato që shkruani ose postoni në internet. Shmangni nga të ndani gjithçka që mund t’ju siklet apo dëmtojë.
 2. Mos i shpërndani fjalëkalimet ose informacionin e llogarisë me askënd pasi mund të rrezikojë kontrollin tënd mbi aktivitetet e tua në internet.
 3. Nëse jeni duke përdorur një kompjuter publik, gjithmonë regjistrohuni pasi informacioni i llogarisë tuaj mund të rrezikohet nëse harroni të dilni.
 4. Asnjëherë mos hakmerreni ose mos i përgjigjeni ndonjë përdoruesi që ju dërgon mesazhe kërcënuese ose fyese. Blloko ato menjëherë!
 5. Nëse ju ose dikush që e dini është viktimë e sulmit në internet, mos e injoroni atë. Raportojeni menjëherë një të rrituri.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të mbrojtur fëmijët tuaj nga përmbajtja fyese / e pahijshme

 1. Përdorni një mjet të filtrimit në internet për të bllokuar hyrjen në faqet e internetit të papërshtatshme dhe përmbajtjen në Internet.
 2. Nëse hasni ndonjë përmbajtje që ju duket fyese, raportojeni menjëherë administratorit të faqes.
 3. Mos hezitoni të raportoni përmbajtje të papërshtatshme në mediat sociale si foto të pahijshme, imazhe pornografike, etj.
 4. Ndizni Kërkimin e Sigurt për të bllokuar rezultatet e qarta në Google.
 5. Përdorni një mjet për bllokimin e reklamave për të parandaluar që reklamat fyese të errësojnë ekranin tuaj.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të ndihmuar fëmijët tuaj kundër sulmeve në internet

 1. Në profilet tuaja në internet, përdorni një foto që nuk identifikon vendndodhjen tuaj në mënyrë që të mos gjurmoheni.
 2. Nëse nuk është e detyrueshme, mos mbushni fushat që kërkojnë informacion personalisht të identifikueshëm (PII) si ditëlindjen tuaj kur regjistroheni ose regjistroheni për diçka në internet.
 3. Jini të kujdesshëm në lidhje me ato informacione personale që ndani në dhomat e bisedave, postat elektronike ose faqet e mediave sociale. Stshtë e lehtë për stalkers të mbledhin informacione nga fotot ose postimet tuaja.
 4. Kur shkëputeni me një partner intim, rivendosni të gjitha fjalëkalimet tuaja për llogaritë tuaja bankare, mediat sociale dhe emailet në diçka, ata nuk do të mund të marrin me mend.
 5. Nëse jeni duke u thirrur në internet, kurseni të gjitha komunikimet me kryesin për prova dhe raportojeni atë pranë agjencive të zbatimit të ligjit.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të ndihmuar fëmijët tuaj kundër predikimit në internet

 1. Asnjëherë mos bisedoni me askënd, veçanërisht me të huajt, për gjëra që janë personale ose seksuale. Përfundoni bisedën menjëherë!
 2. Mos u takoni ballë për ballë me dikë që keni takuar në internet, edhe nëse personi duket i mirë.
 3. Shmangni shkarkimin e ndonjë imazhi të dërguar nga njerëz që nuk i dini.
 4. Prindërit duhet të mbikëqyrin përdorimin e pajisjeve të lidhura me internet.
 5. Nëse dikush ju bën të ndjeheni pakëndshëm në internet, tregoni menjëherë një të rritur ose prind të besuar për këtë menjëherë.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për tu Mbrojtur kundër:

 • malware
 • phishing
 • false
 • spamming
 • ransomware

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të Parandaluar Malware

 1. Instaloni program antivirus / anti-malware për të bllokuar malware të njohur sapo ato të zbulohen.
 2. Bëni që ju të jeni në një lidhje të sigurt duke kërkuar kutinë në të majtë të shiritit të adresave në shfletuesin tuaj. Ai duhet të lexojë “https”.
 3. Jini të kujdesshëm ndaj taktikave të inxhinierisë sociale si phishing, mashtrimet në internet, etj.
 4. Përdorni kriptimin WPA2 dhe ndryshoni SSID-in e paracaktuar (emrin e rrjetit tuaj Wi-Fi) për të siguruar rrjetin tuaj.
 5. Vendosni antivirus / anti-malware tuaj për të ekzekutuar skanime në interval të rregullt.

Këshilla për sigurinë në internet për të parandaluar phishing

 1. Mos hapni bashkëngjitje, klikoni në lidhje ose shkarkoni skedarë në email nga dërguesit jo të besueshëm ose të panjohur.
 2. Përdorni programin Firewall për të ndaluar sulmet nga phishers dhe hakerat e tjerë që përpiqen të komprometojnë rrjetin ose kompjuterin tuaj.
 3. Kujdes nga pop-ups pasi ato zakonisht janë përpjekje për phishing.
 4. Asnjëherë të mos dërgoni me email detajet tuaja financiare – nuk është një mënyrë e sigurt për të transmetuar informacione financiare si numrat e kartës së kreditit ose detajet e bankës.
 5. Instaloni programin anti-phishing ose shtrirjen e shfletuesit pasi do t’ju paralajmërojë nëse dhe kur pengoheni në një sit të phishing.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të parandaluar mashtrimet në internet

 1. Mos bëni gabim të paguani përparësi për gjëra të tilla si ndihma hipotekare ose lehtësimi i borxhit. Ka shumë të ngjarë të jetë një mashtrim, dhe ata do të marrin paratë tuaja dhe do të zhduken.
 2. Nëse dikush telefonon dhe kërkon informacion personal ose financiar, varet dhe telefononi përsëri në një numër që njihni për të kontrolluar nëse telefonuesi është i vërtetë. Scammers lehtë mund të rreme ID e thirrësit!
 3. Nëse dëshironi të blini diçka në internet, gjithmonë bëni atë përmes kanaleve legjitime dhe të krijuar si Amazon ose eBay.
 4. Asnjëherë mos lejoni që dikush të përdorë kompjuterin tuaj nga distanca, përveç nëse ato janë një burim i besueshëm si Ofruesi juaj i Shërbimit të Internetit (ISP).
 5. Shmangni miqtë e panevojshëm në mediat sociale sepse përhapësit mund të përfitojnë nga informacioni që ndani.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të parandaluar spamming

 1. Sigurohuni që adresa juaj e emailit të mos shfaqet publikisht në dhomat e bisedave, rrjetet e mediave sociale, drejtoritë publike, etj. Për të shmangur mundësinë e dërgimit të spamit atje.
 2. Kujdes ushtroni kur bëhet fjalë për dhënien e adresës tuaj të emailit – veproni vetëm nëse është e nevojshme.
 3. Shmangni lidhjet “çabonoheni” në email me çdo kusht. Nëse klikohet, do të konfirmojë që adresa juaj e emailit është aktive, dhe ju mund të merrni edhe më shumë spam.
 4. Mos përdorni adresën e emailit të biznesit ose personal, kur regjistroheni për shërbime, blini sende në internet, etj. Në vend të kësaj përdorni një adresë emaili të disponueshëm.
 5. Instaloni një mjet për filtrimin e spamit për të zvogëluar numrin e postave elektronike të spamit që vijnë përmes.

Këshilla për Sigurinë e Internetit për të Parandaluar Ransomware

 1. Krijoni kopjimin e të dhënave tuaja rregullisht – është gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të mposhtur ransomware.
 2. Asnjëherë mos klikoni mbi ndonjë bashkëngjitje ose lidhje që duket e dyshimtë.
 3. Instaloni azhurnime për sistemin tuaj operativ, antivirus / anti-malware dhe programe të tjera sa më shpejt që ato janë në dispozicion për të parandaluar kompromiset.
 4. Mbajeni firewall-un të ndezur në çdo kohë.
 5. Vendosni programin tuaj të sigurisë të skanojë skedarët e arkivuar ose të kompresuar nëse opsioni është i disponueshëm.

lumtur-të sigurt-internet-ditor

Duke e përmbledhur atë

Le ta marrim këtë ditë më të sigurt të internetit si një kujtesë të qartë se interneti është i mbushur me aktorë të këqij që me gatishmëri po gatuajnë mënyra për të na bërë keq.

Mënyra e vetme për të ecur përpara është të siguroni ekzistencën tuaj dixhitale dhe ta bëni internetin një vend të sigurt për fëmijë dhe të rritur.

Le të zotohemi të marrim masa sigurie që sigurojnë sekretin më të lartë të aktiviteteve tuaja në internet. Ekipi PureVPN u uron të gjithëve një ditë të lumtur më të sigurt në internet!

  Kim Martin
  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me