Dita e privatësisë së të dhënave 2020

# DPD2020

Këtë 2020, le të festojmë Ditën e Intimitetit të të Dhënave dhe të përhapim vetëdijen në lidhje me privatësinë e internetit dhe si të sigurojmë praninë tonë dixhitale nga sytë e këqij.

IMG

 • Dita e privatësisë së të dhënave
 • Shtë Rëndësia
 • Krijoni vetëdijës
 • Ngjarje DPD
 • Pamje të ekspertëve
 • Sigurohuni Tani

IMG

Cila është dita e intimitetit të të dhënave?

Dita e privatësisë së të dhënave festohet nga entuziastë dhe avokatë të intimitetit çdo vit 28 janar. Shtë një përpjekje ndërkombëtare për të përhapur vetëdijen midis individëve dhe bizneseve për rëndësinë e privatësisë dhe për të promovuar nevojën për ruajtjen e informacionit personal.

Ajo u iniciua për herë të parë në 2006 nga Këshilli Evropian si Dita e Mbrojtjes së të Dhënave, dhe shumë shpejt pasuan vendet e tjera. Për shkak të rëndësisë në rritje të intimitetit në internet, Dita e Intimitetit të të Dhënave tani festohet edhe nga shumë kombe të tjera, përfshirë SH.B.A., Kanada, Indi dhe 27 vende në Bashkimin Evropian.

IMG

Pse duhet të festohet Dita e Intimitetit të të Dhënave?

Meqenëse gjithnjë e më shumë informacion po mblidhen në internet, mbrojtja e intimitetit tonë tani është më kritik se kurrë. Do ditë, ne krijojmë një rrjedhë të pafund të dhënash, ndërsa pjesën më të madhe të kohës e kalojmë në internet dhe pajisjet tona.

Por edhe atëherë, shumë prej nesh nuk e kuptojnë se sa nga informacionet tona personale janë duke u mbledhur, ruajtur dhe përdorur nga palë të treta, as nuk i konsiderojmë implikimet e intimitetit kur bëhet fjalë për veprimet tona në internet.

Uebfaqet dhe kompanitë mund të zbulojnë se kush jemi, ku jemi, dhe çfarë na pëlqen dhe nuk na pëlqen, kështu që ata mund të na shërbejnë produkte dhe shërbime edhe kur nuk i duam. Dhe kjo është vetëm maja e ajsbergut!

Sulmet kibernetike janë gjithashtu në rritje, të tilla si ransomware WannaCry i cili preku njerëzit në mbi 150 vende dhe rezultoi në humbjen e sasive të mëdha të të dhënave të ndjeshme, ose shkeljen e sigurisë Yahoo që ekspozoi informacionin personal të 3 miliardë llogarive.

Me një ditë të caktuar për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me privatësinë në internet dhe ruajtjen e informacionit personal të sigurt, neve na është paraqitur një mundësi për të ndryshuar mënyrën se si sillemi në internet dhe të marrim përgjegjësi më të madhe kur bëhet fjalë për privatësinë tonë në internet.

Bëhu pjesë e Diqka e Madhe

Dita e Intimitetit të të Dhënave zhvillohet çdo vit dhe synon të krijojë vetëdijen për rëndësinë e respektimit të intimitetit në internet, ruajtjen e të dhënave dhe mundësimin e besimit. Achdo vit, partnerët e IAPP me Stay Safe Online për të promovuar ditën e privatësisë së të dhënave, dhe këtë vit festimet janë më domethënëse se kurrë. Kremtuar në mënyrë tipike vetëm për një ditë, IAPP dhe KnowledgeNet po zgjasin festimet gjatë gjithë muajit Janar.

Ja se si mund ta përhapni mesazhin:

 • shtëpi
 • punë
 • Community

Ndërgjegjësimi i të dhënave për privatësinë në shtëpi

Edukoni rëndësinë e privatësisë në internet me miqtë dhe familjen tuaj dhe si duhet të qëndroni më të sigurt në internet.

Bëni të tjerët të kuptojnë se informacionet personale duhet të mbahen private. Shtë e domosdoshme të vlerësojmë dhe mbrojmë privatësinë tonë në internet pasi vazhdimisht është nën kërcënim. Për të kuptuar se si po dëmtojmë privatësinë tonë në internet, mendoni me kujdes se si grumbullohen informacionet tuaja personale përmes aplikacioneve dhe faqeve të internetit.

Bëni të tjerët të kuptojnë se informacionet personale duhet të mbahen private. Shtë e domosdoshme të vlerësojmë dhe mbrojmë privatësinë tonë në internet pasi vazhdimisht është nën kërcënim. Për të kuptuar se si po dëmtojmë privatësinë tonë në internet, mendoni me kujdes se si grumbullohen informacionet tuaja personale përmes aplikacioneve dhe faqeve të internetit.

Ndërgjegjësimi i intimitetit të të dhënave në zyra

Përveç edukimit të miqve dhe familjes suaj, bëni kolegët tuaj të kuptojnë rolin që duhet të luajnë në sigurimin e ruajtjes së intimitetit të tyre në internet.

Filloni duke ulur rrëmujën në pajisjen tuaj të punës. Instaloni programin më të fundit të sigurisë, shfletuesin në internet dhe sistemin operativ. Mbroni pajisjen tuaj kundër viruseve, malware dhe kërcënimeve të tjera në internet duke instaluar një program të fortë që siguron ekzistencën tuaj dixhitale – një VPN.

Ndërgjegjësimi i të dhënave për privatësinë e të dhënave në Komunitet

Intimiteti dhe siguria në internet mund të arrihet spontanisht nëse të tjerët rreth jush po ndjekin hapat e duhur. Ju mund të ndani atë që keni mësuar në komunitetin tuaj përmes vullnetarizmit në një shkollë lokale ose këshillin e sindikatës.

Dita e privatësisë së të dhënave festohet nga LinkedIn

Shikoni ditën e intimitetit të të dhënave 2020: Një vizion për të ardhmen, drejtpërdrejt të martën, 28 janar, në 1:00 p.m. EST / 10: 00 a.m. PST. Ju mund të gjeni të gjithë axhendën dhe të transmetoni ngjarjen live këtu.
Shikoni në Highlight të Ngjarjes së Vitit të kaluar.

Pamje të ekspertëve

Ndërsa përfshihemi në këtë Ditë të Intimitetit të të Dhënave, këtu janë disa këshilla shtesë nga ekspertët se si mund t’i mbajmë të dhënat tona të sigurta:

 • Wes Widner, drejtor i inteligjencës së kërcënimit dhe mësimit të makinerive në Norvegji,

  sugjeron që shitësit dhe konsumatorët duhet të fillojnë të njihen me kriptimin. Ai më tej sqaron se njerëzve nuk u kërkohet të kenë të gjitha njohuritë e punës në lidhje me algoritmet dhe teknikat e tjera që funksionojnë në sfond. Sidoqoftë, ata duhet të jenë të vetëdijshëm për llojet e ndryshme të kriptimit që aktualisht janë në dispozicion atje.

 • Dave Martin, drejtor në NSFOCUS IB,

  sugjeron që përdoruesit ose konsumatorët duhet të krijojnë një rrugë të ndryshme komunikimi ku kushdo që i kontakton ata në internet duhet të duhet të verifikojë informacionin e llogarisë së tyre. Ai shtjellon që nëse ndonjë përdorues merr një lidhje të dyshimtë në ndonjë mesazh teksti ose email, ata nuk duhet ta hapin atë. Ai më tej shtoi se përdoruesit duhet të përdorin programin antivirus ose zbulues të malware në sistemet e tyre personale.

 • Aleanca Kombëtare e Sigurisë Kibernetike (NCSA),

  sugjeron që përdoruesit të jenë të vetëdijshëm për informacionin që ata ndajnë në internet, dhe ata duhet të kuptojnë vlerën e vërtetë të të dhënave të tyre personale.

 • Fondacioni Elektronik Kufitar (EFF),

  sugjeron që prindërit të jenë plotësisht të vetëdijshëm për pajisjet që fëmijët e tyre po përdorin në institucionet arsimore ku po edukohen.

Si mund ta mbrojmë privatësinë tonë online?

Ndërsa kohët moderne janë zhvendosur drejt mbajtjes së të dhënave në internet, privatësia e të dhënave në internet është një shqetësim për pothuajse të gjithë sot. Privatësia këtu mund të nënkuptojë njërën nga të dy: Informacione për Identifikimin Personal (PII) ose informacione jo PII, siç është sjellja e një vizitori në një faqe interneti.

Pra, le të festojmë këto të dhëna për privatësinë e të dhënave duke ndjekur këshillat më të mira për privatësinë dhe mbrojtjen e të dhënave jo vetëm sot por edhe për pjesën tjetër të vitit!

Di më shumë rreth Ditës së Intimitetit të të Dhënave 2020

Si të qëndroni të sigurt në internet

Si të qëndroni të sigurt në internet

vizitë

Si të qëndroni të sigurt në internet – Faktet e sigurisë së Internetit (gjithçka që duhet të dini) Intimiteti i të Dhënave Gjithkush shqetëson në këtë epokë

Intimiteti i të dhënave – Shqetësimi i të gjithëve në këtë epokë

vizitë

Shikoni disa nga shkeljet më të mëdha të të gjitha kohërave Ruajtja e të dhënave private është e rëndësishme për njerëzit e të gjitha moshave

Pse është e rëndësishme privatësia e të dhënave për njerëzit e të gjitha moshave?

vizitë

Ndërsa bota po përparon drejt përparimeve teknologjike që ndihmojnë në thjeshtimin e detyrave të përditshme, ekziston gjithashtu një shqetësim kryesor që zhyt në lidhje me “Intimitetin e të Dhënave”.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me