5 Arsyet për një lidhje të ngadaltë WiFi

Një Wi-Fi që funksionon ngadalë mund të shkaktohet nga shumë faktorë mbizotërues. 5 arsyet e mundshme për një shpejtësi të ngadaltë wifi përfshijnë:

 • Shumë aplikacione që funksionojnë në sfond.
 • Shumë pajisje të lidhura në një kanal të vetëm.
 • Përdoruesit që kryejnë aktivitete të vështira
 • Mënyra se si vendoset ruteri juaj
 • Pajisje të vjetra

IMG

 • Kanal i gabuar
 • Përdorimi i gjerësisë së bandës
 • Ruter i vjetëruar
 • Vendosja e gabuar e ruterit
 • Shofer i vjetëruar

Pse është Wi-Fi im i ngadaltë?

Faqet që kërkojnë një kohë të konsiderueshme për të ngarkuar mund të jenë mjaft zhgënjyese dhe një provë e durimit gjithashtu. Shpejtësia e ngadaltë e Wi-Fi mund të bëhet akoma më shumë e një situate alarmante kur po përpiqeni të kapni afatet dhe të përfundoni detyrat e shtëpisë tuaj me kohë.

E thënë më poshtë janë disa nga arsyet pse shpejtësia e Wi-Fi mund të jetë e ngadaltë me zgjidhje të mundshme.

*Shënim: Një sinjal i keq Wi-Fi mund t’ju bëjë të mendoni se është një problem i lidhjes në Internet, por në realitet, kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Për të shpejtuar internetin tuaj ose për të rritur sinjalin Wi-Fi, do të duhet të ndiqni hapa të ndryshëm.

1. Ju jeni vendosur në kanalin e gabuar

Rrjetet pa tel përbëhen nga dy breza frekuencash: përkatësisht 2.4 GHz dhe 5 GHz. Këto bende të frekuencës ndikojnë në dy faktorë që janë shpejtësia dhe sa shpejt mund të udhëtojnë. Për shembull, një kanal 2,4 GHz mund të sigurojë shpejtësi më të ngadaltë nën një zonë me mbulim të gjerë ndërsa; një kanal 5 GHz mund të transmetojë shpejtësi më të shpejtë në një zonë me mbulim më të vogël. Mundësisht një lidhje 2.4 GHz aplikohet më mirë në zonat e qytetit për shkak të më pak zhurmës ose ndërhyrjes sesa një rrjet 5GHz. Këto grupe janë të ndara nëpër kanale të shumta.

Një arsye e zakonshme pse Wi-Fi është i ngadaltë në shtëpi është për shkak të pranisë së pajisjeve të tilla si mikrovalë, telefona pa tel dhe pajisje të tjera që transmetojnë në të njëjtin kanal 2.4 GHz. Nëse këto pajisje janë të pranishme aty pranë, mund të reduktojë shpejtësinë e Wi-Fi. Kjo vlen për fqinjët tuaj që mund të kenë shumë pajisje të lidhura në të njëjtin rrjet dhe që funksionojnë në të njëjtën frekuencë.

Kanalet janë të ngjashme me rrugët, dhe pajisjet janë automjete në rrugë. Nëse të gjithë përdorin të njëjtën rrugë për të arritur në destinacionin e tyre të specifikuar, ka të ngjarë të shkaktojë bllokim të trafikut. Por nëse disa rrugë po çojnë në të njëjtin destinacion, ka të ngjarë të ndajë trafikun, duke shkaktuar bllokime më të vogla. Kështu që marrja e kanalit me sasinë më të vogël të bllokimeve të trafikut është një zgjidhje e këshillueshme për shembuj, kanalet 1, 6 dhe 11 janë kanalet më të shpejta në dispozicion.

Si ta rregulloni:

Për të zbuluar se cilat kanale janë më të mbingarkuara mbi rrjetin tuaj, përdorni një program të analizuesit pa tel si NetSpot dhe më pas zhvendosni kanalin tuaj në ruterin tuaj.

2. Përdorimi i mbingarkesës së bandës

Bandwidth i referohet sasisë më të lartë të të dhënave të transmetuara përmes rrjetit në çdo kohë. Nëse ndani lidhjen tuaj Wi-Fi për njerëz të shumtë, çdo herë që personat e përfshirë në aktivitete që konsumojnë gjerësi bande, siç janë luajtja e lojërave në internet, transmetimi i skedarëve të mëdhenj audio dhe aktivitete të tjera, priren të përdorin aktivitetin tuaj të çmuar. Thjesht ndalimi i këtyre aktiviteteve mund të përmirësojë në mënyrë drastike performancën tuaj Wi-Fi.

Si ta rregulloni:

Instalimi i programeve të monitorimit të brezit, të tilla si DD-WRT ose Garygole për të ndihmuar të kuptoni aplikacionet që po marrin më shumë gjerësi bande

shumë njerëz në të njëjtin rrjet

3. Ruteri juaj është i vjetëruar

Një ruter i vjetëruar mund të çojë gjithashtu në shpejtësinë e ngadaltë të Wi-Fi. Pajisjet më të reja kanë tendencë të ofrojnë lidhje dhe gamë shumë më të mirë në krahasim me pajisjet e vjetra. Për shembull, pajisjet e ruterit që datojnë një dekadë prapa kanë tendencë të kenë një shpejtësi Wi-Fi rreth 25mpbs (megabit për sekondë). Ndërsa pajisjet e lëshuara nja dy vjet pasi kishin rritur shpejtësinë që varion nga 150 në 500mbps.

Ruterat mbështesin standarde të ndryshme Wi-Fi që përmirësohen kur kalojnë vitet. Standardet më të kërkuara për Wi-Fi për ruterët në treg sot janë B, G, N dhe AC. Dallimi kryesor midis secilës prej tyre është shkalla e transferimit. Për shembull, wireless wireless ka një shkallë transferimi prej 11mbps ndërsa G pa tel ka një shpejtësi Wi-Fi prej 54mbps.

Si ta rregulloni:

Nëse keni një lidhje të ngadaltë Wi-Fi, përpiquni të rindizni ruterin që duhet të shpejtojë gjërat për ju. Thjesht shkëputni tela nga ruteri juaj dhe lidheni atë disa sekonda pas. Nëse nuk funksionon për ju, zgjidhja më e mirë e mundshme do të ishte blerja e një pajisje të re.

ruter i vjetëruar

4. Vendosja e gabuar e ruterit tuaj

Nëse keni blerë një pajisje të re, por ende hasni probleme në lidhje me shpejtësinë tuaj Wi-Fi, problemi mund të jetë me pozicionimin e ruterit. Sinjalet kanë tendencë të udhëtojnë në një drejtim të jashtëm, kështu që është më mirë të vendosni ruterin në një vend që mbulon të gjithë rrezen e shtëpisë në vend që ta vendosni atë në cep të shtëpisë tuaj.

Si ta rregulloni:

 • Shtëpia juaj mund të jetë veçanërisht e madhe që ruteri juaj të sigurojë mbulim të plotë; atëherë do të duhet të aplikoni shtesat Wi-Fi për të rritur gamën e sinjaleve që përhapen në të gjithë shtëpinë. Këto zgjatues janë pajisje ndihmëse që lidhen me ruterin dhe hedhin vazhdimisht sinjale për të mbuluar një zonë shumë më të madhe.
 • Shmangni vendosjen e ruterit afër ose në bodrumin tuaj pasi materialet si betoni dhe materiali mund të bllokojnë sinjalet Wi-Fi dhe kështu duke e bërë Wi-Fi të ngadaltë.
 • Lënia e routerit në një raft libri ose në tokë nuk është pozicioni më i mirë për të përhapur sinjalet tuaja Wi-Fi. Sidoqoftë, një mënyrë më premtuese është vendosja e ruterit në një lartësi të caktuar për të arritur performancën e dukshme Wi-Fi, duke shtrirë gamën e transmetimit krejt.

vendosja e ruterit

5. Shofer i vjetëruar i rrjetit

Për të vendosur një lidhje me internetin, nevojitet një përshtatës i rrjetit, i cili mbështetet nga drejtuesit e rrjetit. Në përgjithësi, Windows automatikisht i azhurnon këta shoferë çdo muaj për të siguruar që të keni shoferin më të mirë të mundshëm pa gabime. Sidoqoftë, mund të ketë raste kur këta drejtues wireless mund të humbasin ose të bëhen të papajtueshëm me pajisjen tuaj për pasojë, duke çuar në çështje të lidhjes Wi-Fi.

Si ta rregulloni:

Ju mund të azhurnoni manualisht shoferin duke shtypur menaxherin e pajisjes në kutinë e kërkimit dhe duke kërkuar përshtatësin e rrjetit tuaj. Kur e shihni se klikoni me të djathtën në përshtatësin e rrjetit që dëshironi të azhurnoni dhe zgjidhni drejtuesin e azhurnimit. Nëse ju kërkon një azhurnim të disponueshëm, klikoni në instalim dhe nëse jo, sistemi juaj është i azhurnuar.

drejtuesi i azhurnimit

Këshillë: Provoni shpejtësinë tuaj të lidhjes!

Për rezultate të sakta dhe të vërteta, mbyllni të gjitha aplikacionet që funksionojnë në sfond dhe pauzë Adblocker, nëse jeni duke ekzekutuar një.

Shënim: Shpejtësia juaj e internetit mund të jetë e ngadaltë gjatë kohërave më të ngarkuara të ditës në krahasim me mesnatën, kjo është në thelb kur gjysma e lagjes tuaj është me siguri në gjumë. Sidoqoftë, nëse shpejtësia juaj është vazhdimisht e ulët, mund të dëshironi të telefononi ISP-në tuaj (Ofruesin e Shërbimit Internet) për të marrë një azhurnim të planit!

 • Hapni shfletuesin tuaj të preferuar dhe shkoni në një faqe interneti të testit të shpejtësisë si speed.googlefiber.net.
 • Takoni në "Luaj" ikonë
 • Pas disa sekondash, ju do të shihni shpejtësinë e ping, shkarkimit dhe ngarkimin.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me